Hibáztak a favoritok – a svájci férfiak és a svéd hölgyek nyerték a curling EB-t!

ecc2013 m gold

A csoportkörök után a férfi és a női mezőnyből is kimagasodott egy csapat, a döntő azonban mindkét nem esetében váratlan fordulatot hozott a Norvégiában megrendezett curling Európa-bajnokságon.

Férfiak – A fiatal svájci csapat első komoly sikere

A csoportmeccseket követően itt a norvégok a svájciakkal, a dánok pedig a skótokkal találkoztak a playoff-szakaszban. A két mérkőzés közül a házigazdáké alakult simábban, hiszen Thomas Ulsrud csapata 7:4-re győzte le a világ élvonalába először csak 2011-ben bekerült, húszas éveik elején járó svájci ifjúkat. A norvégok végig a kezükben tartották a meccset, miután már a második endben képesek voltak három pontos előnyre szert tenni, amivel aztán a végsőkig gazdálkodhattak. A Sven Michel által skippelt svájciak számára a Round Robint követően most is túl nagy falatnak bizonyultak a rendkívül rutinos házigazdák, így kézenfekvőnek tűnt, hogy ha vissza is kerülnek a döntőbe, ott sem lesz sok esélyük.

Ulsrudék győzelmükkel azonnal a fináléba meneteltek, míg Svájc Dániát kapta ellenfeléül, miután Rasmus Stjerne csapata szoros mérkőzésen egyetlen ponttal legyőzte Skóciát. Az elődöntő ismét a végletekig kiélezett volt, de a befejezés Michel gárdájának kedvezett, akik befejezőként egy ponttal meg tudták nyerni a mérkőzést, kapva ezzel egy újabb lehetőséget a norvégok ellen.

A döntőben és a bronzmeccsen így megismétlődtek a playoff párosításai, a végkimenetel azonban mindkét esetben ellenkező lett – tükrözve a curling élmezőnyének kiegyenlítettségét. A harmadik hely ennek fényében Murdoch csapatának markában landol, miután egy újabb szoros mérkőzésen ezúttal a skótok diadalmaskodtak egy ponttal, míg Dániának a negyedik hely jutott.

ulsrud 2013

A legnagyobb várakozás persze a döntőt előzte meg, ahol az előzmények alapján a többség hazai sikert várt, ám Svájc képes volt tanulni az Ulsrudéktól elszenvedett két korábbi vereségből, és ezúttal felülkerekedtek az abszolút favoritokon. Sven Michel már a harmadik endben képes volt egy három pontot érő, szenzációs dobásra, biztosítva ezzel, hogy ezúttal ne kerüljenek hátrányba már a meccs elején. A legtöbbet azonban mégis az a három pont jelentette számukra, amit a 8. endben gyűjtöttek, ráadásul lopással. A svájciak uralták az endet, utolsó dobásukat követően négy kövük volt pontot érő helyen, ám Ulsrud számára bőven volt hely a házban ahhoz, hogy egy rutinmozdulatnak számító draw dobással megírja az egy pontot. A 42 éves norvég skip azonban a döntő pillanatban hibázott, egy árnyalatnyival erősebben indította útjára a kövét, amivel így már a söprők sem tudtak mit kezdeni – az jelentősen túlcsúszott a ház középpontján, ezzel három ajándékponthoz juttatva Micheléket, két enddel a vége előtt 7:4-re módosítva az állást javukra.

A hátralévő időben a norvégok elkeseredett harcot vívtak, és noha a 9. endben két pontot tudtak írni, a záró fordulóban a svájciak romboló játékkal mindent elkövettek az ellen, hogy a norvégok lopni tudjanak. Így 8:6-os végeredménnyel szenzációs sikert aratott ez a fiatal együttes, első érmét szerezve komoly nemzetközi tornán.

A svájci skip egyedül azt sajnálhatja, hogy egy balszerencsés időzítés miatt lemaradt a meccs döntő pillanatáról, hiszen amikor a győzelmük után Ulsrud hibájáról kérdezték, Sven Michel a következőt válaszolta: „Nem láttam, hogy mi történt, éppen WC-n voltam.”

A döntőben önmagához képest sokat hibázó Norvégia az ezüsttel vigasztalódhatott, és noha nem ezt célozták meg, mégis kellemes emlékekkel zárták hazai rendezésű Európa-bajnokságukat. A helyszínen uralkodó kiváló hangulatot mi sem példázza jobban, mint Ulsrud egy korábbi nyilatkozata, a svájciak elleni győztes playoff-ot követően: „Végig éreztük a közönség szeretetét. Igazából még némi tanáccsal is elláttak minket. Egy bonyolult szituációban az időkérésen gondolkodtunk, és közben megkérdeztem a közel álló nézőket, hogy mit gondolnak a helyzetről. Azt mondták: ’mi nem értjük olyan jól a játékot, de talán be kellene dobnod egyet a ház közepére’. Végül hallgattam rájuk, és egész jól jöttünk ki belőle.”

A győztes svájci férfi csapat tagjai:

Skip: Sven Michel
Third: Claudio Pätz
Second: Sandro Trolliet
Lead: Simon Gempeler
Cserejátékos: Benoît Schwarz (a torna második felében végig ő játszott Trolliet helyén)

 Eredmények

1v2 playoff: Norvégia – Svájc 7:4
3v4 playoff: Dánia – Skócia 6:5
Elődöntő: Svájc – Dánia 8:7
Bronzmérkőzés: Dánia – Skócia 6:7
Döntő: Norvégia – Svájc 6:8

rink2013

Nők – Muirheadéket nem csak a svédek, az idő is legyőzte

A női mezőny rájátszásában a csoportkört veretlenül az élen záró skótok a svájciakkal, a svédek pedig a dánokkal találkoztak, miután Lene Nielsen csapata az utolsó továbbjutó helyért tiebreakben legyőzte a címvédő oroszokat. Így az a furcsa hasonlóság állt elő, hogy a férfiaknál (svédek) és a nőknél is a tabella ötödik helyén végzett a tavalyi bajnok.

Mirjam Ott csapatának helyzete már a mérkőzés előtt sem tűnt rózsásnak a Round Robinban a skótoktól elszenvedett 13:3-as vereség után, és hamar egyértelművé vált, hogy a playoff-ra sem találtak ellenszert Eve Muirheadék lehengerlő játéka ellen. Ezúttal ismét súlyosan, 10:3-ra kaptak ki, így kérdés sem maradhatott afelől, hogy ezen az EB-n a legjobb női csapattal nem Svájc rendelkezik. Ottéknak ekkor persze még maradt esélyük visszajutni a döntőbe.

A csoport 3. és 4. helyezettjének találkozója hasonlóan egysíkú eredményt hozott, hiszen a dánok végig fogatlannak tűntek a Margaretha Sigfridsson által vezetett svédek ellen, akik így 10:2-vel léptek túl rajtuk.

Az elődöntő a svédek 7:6-os győzelmével ért véget, és noha a számok szoros küzdelmet sejtetnek, Svájc valójában végig futott az eredmény után – az utolsó endben loptak is egy pontot, de ez sem volt elég számukra az egyenlítéshez. Mirjam Ott csapata így a kezdeti lendület után, amikor hét mérkőzésen át veretlen maradt, zsinórban négyszer kikapott. Gyenge hatékonyságukat az is mutatja, hogy legutóbb csak a csoportkörök ötödik fordulójában, az olaszok ellen történt meg velük, hogy egy endben három pontot is írtak. Nyilvánvalónak tűnt, hogy valami megtört a svájciakban, ám a korai sikereiknek köszönhetően egy bronzmérkőzés még így is várt rájuk a dánok ellen.

Ezt a csatát végül már sikerült behúzniuk, hosszú idő után először egy olyan mérkőzéssel, amelyen a kezdetektől fogva ők voltak előnyben. 6:4-es sikerükkel bebiztosították a harmadik helyüket, míg a dán hölgyek – a férfiakhoz hasonlóan – éppen csak lecsúsztak az éremről.

muirhead 2013

A döntőre az aktuális világbajnok skótok talán kissé elbizakodva érkeztek meg, noha észben kellett volna tartaniuk, hogy a csoportkörök során egyedül a svédek tudták igazán megizzasztani őket. Muirheadék azonban hamar szokatlan helyzettel találták szembe magukat, hiszen Maria Prytz harmadik endben kivitelezett hárompontos dobásával a skandinávok korán elhúztak. Minden egyes end (még a 0:0-val végződő negyedik is) időigényes taktikázással telt, hátrányukat azonban a hatodik endre egy lopásnak köszönhetően le tudták dolgozni a skótok. Ezt követően a svédek újabb két pontot írtak, amire csak egy volt a válasz, és Muirheadék fejében talán nagyjából ekkor tudatosult, hogy komolyan szorítja őket az idő.

Minden csapatnak 73 perc áll rendelkezésére a játék során, s az idő addig fut, amíg a játékos köve át nem halad a második úgynevezett „hog line”-on. Ha egy csapat ideje lejár, automatikusan elveszti a mérkőzést, de profi szinten ez nagyon ritkán fordul elő – főleg nem egy Európa-bajnoki döntőben. A skótok azonban most mégis elkalkulálták magukat, és nagyon közel kerültek ehhez, hiszen a 8. endet 16, az utolsót pedig már csak 4 hátralévő perccel kezdték meg. A záró fordulóban befejezőként két pontot kellett volna írniuk a döntetlenhez és az extra endhez (ebben az esetben plusz időt is kapnak a csapatok), de a ketyegő óra miatt a csapat tagjainak egyszerűen már nem volt idejük végiggondolni a dobásokat. Mindenki szinte azonnal útjára engedte a kövét, azok pedig mind a négy játékos esetében kivétel nélkül a kelleténél valamivel hosszabbak, így pontatlanok lettek. Muirhead az utolsó dobására lehetetlen helyzetbe kerül: négy svéd követ kellett volna kiszednie a házból úgy, hogy a sajátja, és egy már korábban ott álló másik is a körben marad. A vice-skip, Anna Sloan megadta a hívást, Muirhead azonnal dobott, de a reménytelen kísérlet a várakozásoknak megfelelően nem hozott csodát, így svéd lopással kialakítva a kissé csalóka, 10:5-ös végeredményt. Az egész hét során érinthetetlennek mutatkozó skótok a mérkőzést követően elismerték, hogy eltaktikázták magukat, és nem is játszottak tökéletesen a döntőben. Ezüstéremmel a nyakukban máris az lebegett a szemük előtt, hogy az olimpián helyrehozzák hibájukat.

A svédek ebben az összeállításban első EB-címűket nyerték, de korábban más-más csapatok tagjaiként mindannyiuknak megadatott már ez a siker.

ecc2013 w gold

A győztes svéd női csapat tagjai:

Fourth: Maria Prytz
Third: Christina Bertrup
Second: Maria Wennerström
Skip: Margaretha Sigfridsson
Cserejátékos: Agnes Knochenhauer

Eredmények

1v2 playoff: Skócia – Svájc 10:3
3v4 playoff: Svédország – Dánia 10:2
Elődöntő: Svájc – Svédország 6:7
Bronzmérkőzés: Svájc – Dánia 6:4
Döntő: Skócia – Svédország 5:10

A magyarok maradnak a B csoportban

Az A csoportból való visszacsúszás után idén ismét esélyük volt az Ézsöl Gábor által vezetett magyar férfiaknak és a Szekeres Ildikó által skippelt nőknek a feljutásra, ám ezúttal egyik csapat sem járt sikerrel.

A hölgyek a 6. helyen zártak a B csoportban, míg a férfiak a kedvezőbb playoff-ba való kvalifikálással sokkal jobban álltak, ám végül a németektől 7:1-re, majd az olaszoktól 7:6-ra is kikaptak, így lemaradtak a továbbjutásról. A másodosztály bronzérmét azonban megszerezték, miután 7:5-re legyőzték Hollandiát.