Liechtensteini és svéd öröm St. Moritzban! Weirather győzött, Kling 44-essel a második!

Erősen benne volt már a levegőben a szezon első liechtensteini győzelme a Világkupában, az elmúlt évek tanúsága szerint az sem ért senkit váratlanul, hogy mindez éppen Sankt Moritzban valósult meg. Tina Weirather ellenállhatatlan sízéssel aratta le karrierje második VK- sikerét. Sokáig olybá tűnt, igazolódik a papírforma olyan értelemben, hogy a gyors számokban idén hasonlóan eredményes Anna Fenninger jelentette a legnagyobb veszélyt a svájci válogatott kötelékében készülő mosolygós lányra, mígnem Kajsa Kling 44-es rajtszámmal be nem tagozódott kettejük közé – a harmadik ígéretes futamán is dobogó nélkül maradt Elisabeth Görgl nagy bánatára. Miklós Edit is rajthoz állt, a 45. helyen zárt.

Hiába értük el alig december derekát, a mesebelien varázslatos Sankt Moritzban immáron a szezon harmadik szuperóriás-műlesiklására került sor, vagyis lassanként körvonalaznunk kell az erőviszonyokat. Világos tendenciák mutatkoztak meg a mai futamon is.

Előbb azonban szóljunk röviden a hiányzók listájáról, ami igencsak nevesnek volt mondható. Kiemeljük elsőként Lindsey Vonnt. A gyors számok királynője ismert térdsérülését már nem kockáztatja feleslegesen, a múlt hétvége tanúsága szerint mind jobb formába lendülő amerikai jövő hétvégén már rajthoz szándékozik állni Val d’Isére-ben. (Ha valakinek kétségei lettek volna, Vonn lemondott az összetettről, s kizárólag az eredményes olimpiai szereplésre fókuszál.) Viktoria Rebensburg nagy napja inkább holnap jött volna el, menetrend szerint előjövő influenzaszerű megbetegedése (arcüreggyulladás, hörghurut) azonban kétségessé teszi még a jövő heti szereplést is. A harmadik név Sofia Goggia. Mint ismert, a schladmingi világbajnokságon berobbant, s a tehetségét azóta is bizonygató olasz leány hatalmasat bukott a Lake Louise-i második edzésen, minek következtében törést és keresztszalag-szakadást szenvedett, véget ért számára az idény. Kár érte, idén már volt egy 7. helye is, minden adott volt a további remekléshez.

Verőfényes napsütésben, fagypont környéki hőmérsékletben kezdődhetett a verseny. Veronique Hronek (19.) avatta fel a különösebb újdonságot azért nem tartogató pályát. Kihívást annál inkább, amit a német hölgy nem is abszolvált a szűk traverzen, kár, a másik két szakaszon dobogó közeli tempót diktált. Két halovány siklást láthattunk eztán, Stefanie Moser (28.) az utolsó pontszerző helyek egyikét még elcsípte, nem úgy a két hete meglepetésszerű sikert arató Jessica Lindell-Vikarby (33.). Fränzi Aufdenblatten (14.) szolid kezdés után belejött, de az igazán jó eredményről már célba érkezése pillanatában lemondhatott. Daniela Merighetti (41.) formán kívül síel, szereplésén nem kaptuk fel fejünket, Nadia Fanchini (24.) szenvedés láttán már felvetődött a gyanú, ami később igazolódott is: valamit az olaszok csúfondárosan benéztek ma.

A szám olimpiai bajnoka, Andrea Fischbacher (23.) tűrhető kezdés után teljesen lesodródott, így hiába klasszis a zárószakasz, lassanként kerettagsága is veszélybe kerülhet. Carolina Ruíz Castillo (13.) néhány századdal az élre hágott, bánhatta azért a keresztsízés közben elkövetett hibáit. Ilka Štuhec (25.) agresszivitása ezúttal nem kamatozódott, ellentétben Elisabeth Görgl (4.) pattogós stílusával. Sízésének ritmikájából ítélve idén visszatalált végre a helyes útra, furcsamódon a legnehezebb kanyarokban nyújtotta a legtöbbet, a verseny végén történteket ilyenformán magának is felróhatja kicsit. Tény, az osztrákok beletaláltak ma a tutiba, hiszen Nicole Schmidhofer (11.), majd nem sokkal utána Regina Sterz (12.) is atombiztos léctartással suhant le a pályán, kellemetlenségükre TOP10-helyezést ez sem ért. Az ingatagabb Dominique Gisin (15.), s a szakágban megszokott bedőléssel kieső Leanne Smith sem tudott belepiszkítani a hármas osztrák vezetésbe, mi több, Nicole Hosp (5.) továbbfokozta az élvezeteket, öt századon múlt, hogy nem vette át a vezetést honfitársától.

A ranglista legjobbjait – ki más, mint – Lara Gut (7.) vezette fel, a kis svájci ezúttal egyik szektorban sem alkotott maradandót, bár az esetében nagy szó, még egy ún. gyenge, hibázgatós sízésről is sütött a kiegyensúlyozottság. Tina Weirather (1.) esetében valami egészen másról volt szó, az elsőt kivéve mindegyik szektort magasan vitte, csaknem egy teljes másodperccel állt a tabella élére. Lassanként győztest hirdethettünk, de jobb volt azért óvatosabbnak lenni, láttunk már karón varjút. Julia Mancusótól (20.) éppenséggel nem kell tartania, az amerikai női lesikló csapat idei tele eddig terített betli a javából. Tina Maze vergődése mellett is nehéz szó nélkül elmenni, a szakszerűtlen felkészülés dekoncentráltsággal párosul esetében, ma történetesen egy teljesen ártalmatlan helyen tévesztett kaput. Maria Höfl-Riesch (8.) erős kezdés után alaposan visszaesett a középső részen, erős végsebességével azért menteni tudta a menthetőt. Anna Fenninger (3.) még kicsit izgalomban tartotta a liechtensteinit, szektorról szektorra alig több mint egy tizeddel követte részidőit, de hiába magas sebessége, végére csak megduplázódott a különbség. Fabienne Suter (26.) ma nem konkurált a legjobbakkal.

Stefanie Köhle (17.) vállalható csúszáson volt túl, míg Lotte Smiseth Sejersted (31.) rendszeres lesodródásaival a pontzónából is kicsúszott. Nagyszerűen szerepelt viszont Tessa Worley (9.), tavaly után idén is tízbe került Szuper-G-ben. Marie Marchand-Arvier (30.) halovány, Verena Stuffer (48.) abszolút rendezetlen siklása után Marie-Michéle Gagnon (6.) tette oda magát, hibátlanul végigvitte a vállalt sebességet, legjobb szakági eredmények örülhetett. Laurenne Rosst utóbb kizárták, míg Elena Curtoni a célig sem jutott el.

Harmincon túl előbb az osztrák utánpótlás bizonyított. Stephanie Venier (28.) junior-világbajnokként szerzett értékes pontokat, Cornelia Hütter (22.) egy fokkal ma is jobban teljesített nála, míg Ramona Siebenhofer TOP10-zel kecsegtető csúszást ügyetlenkedett el. Norvég kortársuk is tör előre, mint a talajvíz, Ragnhild Mowinckel (10.) gyors egymásutánban másodszor került a TOP10-be, ráadásul két különböző szakágban. Pontszerzésben nem volt hiány magasabb rajtszám birtokában sem. Stacey Cook (16.) szállította a legjobb amerikai helyezést, a svájci Priska Nufer (21.) és a francia Jennifer Piot (18.) egyéni legjobbját érte el. A legnagyobb szenzáció azonban csak Francesca Marsaglia (27.) menete után érkezett: Kajsa Kling (2.) Weirathert támadta, a pálya felénél csupán hat századdal maradt el tőle. Ha a földöntúli bravúr nem is jött össze, 31 százados elmaradással a 2. helyet azért meg tudta szerezni. Többen már nem szereztek pontot, Miklós Edit (45.) az első két szektorban állt ehhez a legközelebb, eztán már a legjobb negyven közé kerülésről is lecsúszott.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintás után érhetitek el!

Tina Weirather gyönyörű stílusban, kellő agilitással húzta be karrierje második             Világkupa-győzelmét, legutóbb a március eleji garmischi Szuper-G-n nem talált legyőzőre. Ezzel együtt haloványabb idényen volt túl, hiszen míg a 2011/2012-es kiírásban ő volt Lindsey Vonn elsőszámú „kihívója”, ezen kívül csupán egy dobogós helyet szerzett még. Idén viszont ismét tavalyelőtti formáját hozza, immáron óriás-műlesiklásban is értékmérő, ha így folytatja, nem kizárt, beleszólhat az összetettért zajló csatába is. Kajsa Klingnek nincsenek efféle ambíciói, a Karácsonykor 25. születésnapját is ünneplő svéd sportoló karrierje mindenesetre sarokkövéhez érkezett ma. 96. VK- startján megszerezte első dobogóját. Ami azzal együtt nagy szenzáció, hogy idén már negyedjére verekedte magát a legjobb tucatba. Pedig anno még Edit játszótársa volt magasabb rajtszámokkal… Anna Fenninger 21. VK- pódiumával faragta hátrányát mindkét pontversenyben.

Holnap óriás-műlesiklást rendeznek a hölgyeknek!