Jönnek a németek, sokasodik Ázsia – teljes a curling olimpiai mezőnye

germany win643

Az Európa-bajnokság még csak két hete ért véget, de a napokban a németországi Füssenben ismét jégre léptek a curling legjobbjai – jobban mondva ezúttal a közvetlen üldözőboly -, hogy megküzdjenek a szabadon maradt olimpiai kvótákért.

Az olimpiai kvalifikációs verseny egy új esemény, amit most rendeztek meg első alkalommal a curlingben. Ami azt illeti, maga a sport is csak az 1998-as naganói olimpia óta része a programnak, azonban korábban más eljárás alapján választották ki az induló országokat: az elmúlt két vagy három év világbajnokságain elért helyezéseiket pontozták, és az a tíz (illetve a rendező mellett kilenc) nemzet delegálhatott csapatot a játékokra, amelyek a legjobb összesített pontszámmal rendelkeztek a vizsgált időszakban.

Ezen csak árnyalatnyit módosított idéntől a Curling Világszövetség, hiszen a 2012-es és 2013-as világbajnokságok eredményei alapján csak a legsikeresebb hét országnak adtak kvótát, míg az összes többi, az említett VB-ken jelen lévő csapat számára egy kvalifikációs versenyt rendeztek. Ezzel kettős célt is szolgáltak, hiszen egyrészt egy új tornát teremtettek, másrészt pedig tettek arról, hogy minél inkább az aktuális forma számítson a kvótaszerzésnél. Ez az új rendszer a férfiaknál nyolc, a nőknél hét nemzetet érintett, ennyien csaptak össze egymással a két-két fennmaradt helyért.

Az esemény lebonyolítása alapvetően ugyanolyan volt, mint amit a többi világeseményen már megszokhattunk: azaz mindenki játszott mindenkivel, ám ezúttal nem kerestek egyetlen győztes csapatot sem a férfi, sem a női mezőnyben. Így a csoportkör után kissé megváltoztatott, de a curlingtől megszokott csavaros módon zajlottak tovább a küzdelmek. A nyolc, illetve hét csapat közül az első három jutott tovább a rájátszásba. Közülük először az első két helyen végző játszott egymással, és a találkozó győztese máris elnyerte az egyik olimpiai kvótát. A vesztes csapatnak viszont még nem kellett csüggednie, hiszen kapott még egy esélyt a csoportkör harmadik helyezettje ellen – ez volt a verseny utolsó mérkőzése, és ez döntött a Szocsiba szóló másik repülőjegy sorsáról.

usa cze1

A világ legerősebb válogatottjai, például Kanada, Svédország vagy Skócia tehát nem voltak jelen most Füssenben, hiszen ők pontjaik alapján automatikusan megkapták az olimpiai indulás jogát, de így is igen impozáns mezőny gyűlt össze a most vasárnap véget ért kvalifikációs tornán.

 

Férfiak – Figyeljünk a németekre!

Összességében a férfiak mezőnye kiegyenlítettebb volt, mint a nőké, amit úgy is fordíthatunk, hogy a világ nagyjából 8-15. legjobb nemzeti válogatottjának teljesítménye között az erősebbik nem esetében még nincs akkora szakadás, mint ami a hölgyeknél mutatkozik. Még magyarosabban: több a világszínvonalú férfi csapat, mint a női.

Az uraknál a csoportkörök alatt a hét meccs során mindenki legalább két vereséget is elszenvedett, így szoros végeredményt követően csak tiebreakerben dőlt el a három továbbjutó kiléte. Végül a John Jahr által irányított új német csapat tudta a legrövidebbre zárni a vitát, hiszen azt követően, hogy a nemrégiben megrendezett EB-n túlléptek a B csoporton és kijutottak a jövő évi VB-re, most az olimpiára is kvalifikáltak. Figyeljünk rájuk, mert gyorsan bizonyították, hogy a legjobbak között van a helyük, és ha így folytatják, hamar elődeik, Andy Kappék nyomdokaiba léphetnek.

A második kvótáról döntő mérkőzésen az Egyesült Államok győzött Csehország ellen, miután a 8. endben ellenfelük hibáit kihasználva 5 pontot is írtak.

Eredmények – férfi olimpiai kvalifikáció, csoportkör

oqe men

1. kvalifikációs mérkőzés:

Németország – Csehország 7:4

2. kvalifikációs mérkőzés:

Csehország – Egyesült Államok – 5:8

 Az olimpián résztvevő nemzetek teljes listája a férfi mezőnyben: Oroszország (házigazda), Kanada, Svédország, Nagy-Britannia (Skócia csapatával), Norvégia, Dánia, Kína, Svájc, Németország, Egyesült Államok

rorvik ogasa

Nők – Ázsia jéghódítása

A hölgyek csoportjában már jóval egyértelműbbek voltak az erőviszonyok. A jelenlévő két ázsiai csapat, a tapasztalt Wang Bingyu által irányított Kína és az Ayumi Ogasavara nevével fémjelzett, a nemzetközi porondon újoncnak számító japán kvartett ugyanis mindenki mást legyőzött, szertefoszlatva az olimpiai álmokat például a németek, Andrea Schöpp számára is. A két csapat párharcai során a kínaiak rutinja azért még látványosan kimutatkozott, így a mezőnybe talán bele sem illő Wangék veretlenül távozhattak Füssenből, hogy legközelebb már Szocsiban találkozzunk velük.

Japánnak a következő meccsen Norvégia volt az ellenfele, az utolsó olimpiai helyről döntő küzdelem azonban nem hozott olimpiai színvonalat – mindkét csapat rengeteget hibázott, talán a hatalmas nyomás miatt is, hiszen mind Ogasavara, mind a végig mosolygó Marianne Rørvik gárdája a valaha volt legnagyobb sikerének kapujában állt. A hibák ellenére a harc sokáig kiegyenlített maradt, ám a norvégok a második félidőre látványosan szétestek, és a borzasztó 8. endben hat pontot is írni engedtek a japánoknak, amivel el is dőlt a továbbjutás sorsa.

Eredmények – női olimpiai kvalifikáció, csoportkör

oqe women

1. kvalifikációs mérkőzés:

Kína – Japán 7:6

2. kvalifikációs mérkőzés:

Japán – Norvégia 10:4

Senkinek a figyelmét nem kerülte el a tény, hogy a hölgyek között a két ázsiai csapat volt az uralkodó egész héten, ráadásul Dél-Korea már automatikusan kijutott Szocsiba, így bárhogyan is számoljuk, a női mezőnyben az olimpián résztvevő 10 csapat közül három is az ázsiai, pontosabban a Pacifikus zónából érkezik. Európából viszont soha ilyen kevesen nem kvalifikáltak: csak öten lesznek ott az ötkarikás játékokon. A női curling azonban még soha nem volt ennyire kiegyenlített – februárban tűzijátékra számíthatunk a Fekete-tenger partján.

Az olimpián résztvevő nemzetek teljes listája a női mezőnyben: Oroszország (házigazda, de egyébként is kvalifikált volna), Svédország, Svájc, Nagy-Britannia (természetesen ők is a skót csapattal), Kanada, Egyesült Államok, Dánia, Dél-Korea, Kína, Japán

wang354