Vegyes sikerek a csodálatos Davosban

A lillehammeri hétvége után mindkét összetett-éllovas, Marit Bjørgen és Martin Johnsrud Sundby egy célból utazott Svájcba: hogy megőrizze a sárga trikót. A világkupa rendszeres, egyben az egyik legnemesebb, legnagyobb nívóval rendelkező állomása, Davos ezúttal is gyönyörű idővel, elbűvölő tájjal fogadta a legjobb sífutókat. Az elmúlt kiadással megegyezően (igaz, akkor közvetlenül a VB előtt rendeztek) a negyvenegyedik is rengeteg szurkolót, remek hangulatot vonultatott fel: (sok-sok) gyerek, külföldi és hazai egyaránt kilátogatott drukkolni. Az egyéni, majd a sprintversenyek során a versenyzők is cselekedtek: lássuk, mik is történtek!

Összefoglalónkat ezúttal kezdjük a hölgyekkel!

Szombaton egyből belevágtak a közepébe: egy kimerítő, 15 kilométeres, szabad stílusú egyenkénti viadalt kellett teljesíteni, lehetőleg minél gyorsabban. Hatvanan rajtoltak, s igazából az lett, ami lenni szokott. Ne szépítsünk: Marit Bjørgen  (1.) újra rommá vert mindenkit. A norvég sztár lassan kezdett, erejét szépen beosztva, a második kör közepénél kezdett erősíteni, s onnan már nem volt megállás. Végül 35:34,4-es idővel diadalmaskodott, kereken tizenhárom másodperccel megelőzve a honfitárs Therese Johaugot (2.), míg 28,9-cel Charlotte Kallát (3.). Mögöttük a stabilan teljesítő Kristin Steira (4.), valamint két csapattársa, Astrid Jacobsen (8.) és Heidi Weng (9.) közé három finn, nevezetesen Kerttu Niskanen (5.), Krista Lahteenmäki (6.) és a remekül hajrázó Riita-Liisa Roponen (7.) ékelődött be. A legjobb tízet Eva Vrabcova-Nyvltova (10.) egészítette ki. Justyna Kowalczyk általános meglepetésre, gyöngén teljesítve, a győztestől több mint másfél perccel elmaradva tizenegyedik helyen végzett, ám a lehetőség adott volt a javításra bő huszonnégy órával később.

Teljes végeredmény

Videó a versenyről

A vasárnapi nap során kevéssel dél előtt, hidegben, de továbbra is csodás napsütésben kezdtek. A szabad stílusú sprint során a 776 méter hosszú pályából kettőt kellett teljesíteni, az előzési alapot a hosszú és széles célegyenes szolgáltatta. Hetvennégyben vágtak neki a selejtezőnek, s nem értjük, hogyan okozhatott gondot mindez sikeres teljesítése olyan kiváló sprintereknek, mint Alena Prochazkova (46.), Evgenia Shapovalova (45.), Auroré Jean (44.), Mona-Lisa Malvalehto (33.) vagy Charlotte Kalla (31.), mindenesetre mindannyian kiestek. Ellenben Denise Herrmann megmutatta, az igazi küzdelmek során is számolni kell vele.

A negyeddöntők során aztán rögtön belecsaptak a lányok a meglepetéslecsóba, pontosabban Justyna Kowalczyk (25.), akinek a kvali után az érdemi rész sem sikerült jól, s hamar búcsúzott. Remek küzdelemben esett ki Katja Visnar (14.), majd egy futammal később Heidi Weng (15.) és Celine Brun-Lie (18.) is, ellenben Anne Kylloenennek (20.) és Astrid Jacobsennek (13.) is megvolt az esélye a továbblépésre, nem sikerült. Akárcsak az első szemi-finálé Laurien Van der Graaffnak (10.) és Riikka Sarasojának (11.), na meg a végletekig kiélezett második Jessica Digginsnek (12.), Sophie Caldwellnek (9.) és a két nagy kiesőnek, Maiken Caspersen Fallának (8.), valamint Ingvild Flugstad Østbergnek (7.).

A döntő mezőnyét két csoportra oszthatjuk, az egyik fél a dobogóért, a másik a negyedik-hatodik helyekért küzdött. Utóbbiak közül az élete magasan legjobb eredményét elérő Hanna Erikson (4.) lett a legjobb, Vesna Fabjan (5.) mellett még a szintén svéd, szintén tehetséges Stina Nilsson (6.) mutathatta meg magát. A figyelem azonban a nagy hármasra terelődött, s amint várható volt, a célegyenesben dőlt el minden. Egy óriási hajrá után Denise Herrmann (3.) későn indított, lemaradt, míg Kikkan Randall (2.) kissé korán, így Marit Bjørgen (1.) köszönte szépen, és majd’ két év után újra diadalmaskodott e szakágban.

Teljes végeredmény

Videó a versenyről

Összetettben ezzel Bjørgen tovább növelte előnyét, amely immár csöppet sem nevezhető csekélynek a többiekkel szemben.

…………………………………………………………………………………………………………………………….

Az uraknál a svájci drukkerekben egyértelmű hiányérzet alakulhatott ki legnagyobb sztárjuk, kedvencük, Dario Cologna távollétében. Ennek ellenére volt miért (s azért valljuk be, kiért is) szorítaniuk. A mezőny kiegyensúlyozottsága most is megmutatkozott, a hatvankilenc indulóból szinte bárki megnyerhette a 30 kilométeres, szabad stílusú egyenkéntit.

Valóban kiváló viadalt láthattunk. A három időmérőpontnál gyakorlatilag hatan álltak pódiumot érő pozícióban, ám végül lényegében az utolsó öt kilométer döntött. Végül egy kitűnő hajrát követően az ilyen versenyeket nagyon kedvelő Maurice Manificat (1.) győzött, 3,3 szekundummal megelőzve Chris Andre Jespersent (2.), míg 14,9-cel az időmérőpontok alapján legnagyobb esélyesnek mondható, sárga trikós Martin Johnsrud Sundbyt (3.). 4. lett Roland Clara, a norvég gárda sokszínűségét mutatja Simen Andreas Sveen ötödik helyezése. A favoritok közül Matti Heikkinen és Alexander Legkov holtversenyben zárt kilencedikként, Johan Olsson tizenkettedik, míg csalódást is keltett két északi: Sjur Røthe 28., a szám specialistájának nevezhető Petter Northug 37. helye finoman fogalmazva is pocsék.

Teljes végeredmény

Videó a versenyről

A hétvége zárásaként jött a szabad stílusú sprintverseny, ahova kilencvenöten neveztek.  A három svájci titkos esélyes, Gianluca Cologna (60.), Joeri Kindschi (46.) és Eligius Tambornino (39.) mellett igazán komoly meglepetéskiesőt nem nyugtázhattunk, a hullámzó teljesítményt nyújtókkal ellentétben ezúttal is a stabil mag került be a legjobb harmincba. Közülük is Martti Jylhä a legjobb eredménnyel. Említsük meg Szabó Milánt, aki egyedüliként képviselte hazánkat, ő a kilencvenedik helyen zárt. Továbbá azt is szögezzük le, hogy Petter Northug nem indult.

A negyeddöntők során láthattunk két halványabb, illetve három erősebb futamot. Anton Gafarovnak (13.) és Nikolay Morilovnak (18.) ezúttal nem jött ki a lépés, egyikük sem léphetett tovább, akárcsak a világbajnoki döntő színvonalához méltó negyedik miniviadalból Andrew Newell (17.), valamint a formáját még kereső Emil Jönsson (22.). Ennek ellenére is bombaerős tizenkettes alakult ki, a “szemi”k azonban egyértelműen alakultak. A hazaiakat egyedül képviselő, fiatal Roman Schaad (10.) Ola Vigen Hattestaddal (11.) egyetemben korán kiesett, a második futam pedig kész káosz volt: nem egy esést láthattunk, a célegyenesre fordító kanyarban is volt dőlés, s az első végeredmény sem hozta a valódit, magyarul: Teodor Peterson (7.), Eirik Brandsdal (8.) és Simon Persson (9.) nem jutott döntőbe, míg a világ-és olimpiai bajnok Nikita Kriukovot (12.) diszkvalifikálták.

Ennek ellenére is nívós hatos állt össze, ahol végletekig kiélezett volt a csata: nemhiába, egyértelmű esélyest nem lehetett volna kiemelni. Anders Gløersen (1.) ezt nem így gondolta, három év után újra győzelemnek örülhetett, tovább folytatva az elképesztő norvég dominanciát. Martti Jylhä (2.) sem lehet csalódott, akárcsak Sergey Ustiugov (3.), aki élete első VK-dobogóját szerezte. Alexey Petukhov lett a 4., Finn Haagen Krogh az 5., míg Federico Pellegrino a 6.

Men's Finish of Davos World Cup Sprint 2013

Teljes végeredmény

Videó a versenyről

Az összetett élén továbbra is Johnsrud Sundby áll, előnye magabiztos Manificat-val, valamint Legkovval szemben.

Ez volt erre a szezonra Davos, s figyelmünket most már Asiagóra hegyezzük, ahol egy-egy egyéni, illetve csapatsprintet rendeznek, klasszikus stílusban. Utána pedig már itt is a Tour de Ski!

A képek, videók forrásai: FIS Cross Country YouTube-csatorna, www.fis-ski.com, www.noahhoffman.com, www.fischersports.com, www.bfmtv.com