Sporttörténelem: Miklós Edit 12. helye Val d’Isère-ben; Abderhalden nyert

A 2013/2014-es női alpesi síszezon negyedik lesiklására került ma sor Val d’Isère-ben. A franciák kesereghetnek Marchand-Arvier sérülése miatt, a svájciak örülhetnek Marianne Kaufmann-Abderhalden első Vk-sikerének, ám a magyarok számára ez a verseny biztosan más miatt lesz emlékezetes: Miklós Edit pályafutása, és persze a magyar alpesi sísport legjobbját elérve a 12. helyet szerezte meg.

Az Isère folyó festői völgye hazánkban talán leginkább a hipermarketekben sűrűn előforduló zöldalmák származási helyeként ismert, ám talán a sípályái sem oly ismeretlenek, mint a legtöbb helyszíné: alighanem a legismertebb francia síterepről van szó. 1970 óta tartanak itt női lesikló Világkupa-versenyeket, még ha pár év ki is maradt. Az utóbbi években főleg az amerikaiak villogtak – nem meglepő, hisz a korábban Kildow-ként ismert, később Vonná vált Lindsey asszony nem csak ezt a lejtőt uralta. Rajta kívül Mancuso is győzött már itt, az előző szezonban viszont Lara Gut örülhetett.

Egész kellemes idő fogadta a mai versenyen a hölgyeket, bár talán pár fokkal hidegebbnek jobban örültek volna a később indulók – épphogy fagypont fölé emelkedett a higanyszál. Az elsőként indulók próbáltak is élni az eséllyel, Cornelia Hütter rögtön remek síeléssel adta meg az alapidőt, melyet később csak ketten tudtak felülmúlni (3.). Dominique Gisin a pálya felső szakaszán kapott pár tizedet az osztráktól, utána ő is szépet jött (7.), a harmadikként induló Laurenne Ross viszont jó részidővel a pálya közepén kiesett. Az amerikai lányt újabb svájci követte, és Fränzi Aufdenblatten menetét látva úgy tűnt, a helvétek ugyanarra az időre lőtték be magukat: azonos részidővel fordult a célegyenesre, majd egyetlen századdal előzte meg Gisint (6.). Az osztrákok nagy fájdalmára ők nem tudták ennyire másolni Hütter teljesítményét, Regina Sterz (16.) esetén ez talán nem kudarc, Andrea Fischbacher (26.) viszont lassan kezdheti félteni a helyét…

A második amerikai, Alice McKennis már célbaért, ám az amcsik aligha gyújtottak örömtüzeket ideje láttán, pontot se szerzett (43.). Az új idényre lényegesen kimondhatatlanabb névvel készülő Nadja Jnglin-Kamer menete elmaradt a korábbi svájciakétól, ezen az általa kedvelt lejtőn a 13. helyet alighanem valóban balszerencsének érezte. Persze, ha Kamer nem örült, mit mondhatnánk a 21. helyet szerző Julia Mancusóról? A korábbi győztes is bizonyította, hogy bajban van az amerikai női gyorssízés mostanság (vagy csak későbbre időzítik a formát?). Az egyszemélyes spanyol alpesi sísport, azaz Carolina Ruíz Castillo (19.) átlagos menetét követően a rapszódikus Daniela Merighetti inkább rossz, mint jó produkciója jött soron (17.). Mielőtt bárki is azt hitte volna, a “nagymenőkig” már semmi lényeges nem történik, jött Marianne Kaufmann-Abderhalden – és megnyerte a versenyt. A svájci lány az alsó szakaszon mindenki másnál jobban odatette magát, a nagyobb sebesség pedig nemcsak a vezetést eredményezte számára, de, mint később kiderült, a győzelmet is (1.).

A francia nézőközönség nagy örömére 13-assal végre egy hazai versenyző is pályára lépett – ám az öröm nem tartott sokáig, ez a 13-as volt az igazi balszerencse… Marie Marchand-Arvier a harmadik szektorban óriásit bukott, egy tempós kanyarban összeakadtak a lécei, majd hosszasan csúszott lefelé. Vállsérülést valószínűsítettek nála, hosszan állt a verseny, a franciák alighanem újabb versenyzőjüknek mondhatnak búcsút az olimpiai idényben.

15 perc várakozás után Stefanie Moserre vált a hálátlan feladat, hogy folytassa a versenyt – két másodperc hátrányt szedett össze az osztrák, nem mert elég nagy sebességet bevállalni (27.). Az amerikai lányok nem az óvatoskodásukról imertek (inkább a túlzott vakmerőségről…), Stacey Cookot sem hatotta meg az, ami előtte történt – jó részidő után jött is az újabb hatalmas bukás, a háló fogta meg – ő megúszta.

A szakági menők sorát Anna Fenninger nyitotta, ám magához képest gyámoltalanul síelt, 1,3 másodpercet kapott Abderhaldentől (11.). Tina Weirather menetét látva már elhittük, hogy tényleg a legjobbak vannak soron: az első szektorban még lassabb volt, aztán a második szektorban beérte Abderhaldent, igaz, a pálya alján már nem tudta tartani vele a lépést. Nem volt szerencséje a századokkal, végül nem fért fel a dobogóra (4.). A mostani idényben önmagát kereső Tina Maze még ma sem tűnt az igazinak, főleg a pálya felső szakaszán “bóklászott” – utána viszont már-már régi fényében csillogott, csak két tizeddel maradt el a győzelemtől (2.). Az amcsik nagy bánatára a sérülése után a felépülés aktív módját (értsd: időről időre versenyzést) választó Linsey Vonn is beállt a túlvállalók sorába, a negyedik szektorban nem koncentrált eléggé, nem fért bele egy kapuba, kiesett.

Maria Höfl-Riesch idán akár az összetett kristálygömbért is harcban lehet, épp ezért dühítheti a második szektorban elkövetett hibája, amelynek köszönhetően a top-10-be is alig fért be (9.). Riesch nagy vetélytársa, Lara Gut viszont nem tudott élni a lehetőséggel, mostani síelése alapján nehezen hihető, hogy egy éve ő nyert ezen a lejtőn (25.). A kiemeltek sorát Elena Fanchini zárta, aki nem hagyta sokáig idegeskedni Abderhaldent: az első időmérő pont utáni ugratót követően megbillent, így véget is ért a versenye.

Sokak számára persze csak ezután kezdődött a verseny, ám valójában a dobogót ez már nem érintette – a magyar alpesi sísportot annál jobban! Maradva viszont az időrendnél: láthattunk egy újabb olaszt betlizni, Johanna Schnarf elvergődött ugyan a célig, de még pontot sem kapott érte (42.). A fiatal szlovén, Ilka Štuhec magáénak tudhat egy újabb biztos pontszerzést (20.), majd Elisabeth Görgl tett egy lépést azért, hogy ne kelljen sokáig ily méltatlanul későn indulnia (10.). Az osztrák örömöt gyorsan lelohasztotta Nicole Schmidhofer, sógorék aligha szoktak hozzá a 30-on túli helyezésekhez (37.). Két osztrák után két olasz jött: Nadia Fanchini testvérével ellentétben eljutott a célig (22.), Verena Stuffer pedig honfitársa idejét szem előtt tartva, négy századdal mögé sorjázott be (23.). Az első 30-at két kifejezetten jó menet zárta, Fabienne Suter 17., Leanne Smith 14. helynek örülhetett – utóbbi megmentette az amerikaiak becsületét.

30 feletti rajtszámmal már a pontszerzés is ritka bravúr – ez az axióma viszont mostanában mintha megdőlni látszódna. Ma is ez volt a helyzet – volt persze néhány “kötelezően rossz” menet, ám sokan nemcsak a pontszerző zóna végének, de akár a dobogósoknak is meleg pillanatokat okoztak. A svéd Kajsa Klingtől a meglepetés már szinte nem is az, most épp 35-össel tett oda egy 8. helyet. Példája ragadós volt skandináv szomszédjára, a norvég Lotte Smiseth Sejerstedre, a nagy ígéretből már-már örök ígéret kategória felé tendáló lány 37-essel indulva jött be az 5. helyre, beállítva pályafutása legjobbját. A sérülések után nagyon mélyről felfelé kapaszkodó kanadai Larisa Yurkiwtól talán kevésbé meglepő, ám mindenképp elismerésre méltó a 14. hely – 44-essel. Pontot szerzett még az osztrák Mirjam Puchner (29.), a svájci Priska Nufer (28.), az olasz Francesca Marsaglia (24.) és a német Gina Stechert (30.).

Az 51 induló lassan-lassan sorjázott egymás után, és az élmezőny már alighanem ünnepelt, mikor 48-assal jött az, aki számunkra mindig a legfontosabb: Miklós Edit. Bizony, az idei szezonja kissé elmaradt talán saját elvárásaitól is, ma is csak titokban reménykedtünk egy újabb pontszerzésben. Ehhez képest? Remek kezdés, az első szektor után a 15. helyre sorolta a gép, majd a pálya közepén is vastagon a pontszerző zónán belül maradt. Az utolsó két szektorban pedig talán élete legjobbját síelte, a végén egy hihetetlen szám jelent meg: 12! A magyar alpesi sísport történetének magasan legjobb Világkupa-eredménye, méghozzá a gyors szakágak királykategóriájában! Gratulálunk!

A részletes statisztika a linkre kattintás után érhető el.

Marianne Kaufmann-Abderhalden 27 évesen alighanem élete formájában van. Lake Louise-ban 2. és 4. hellyel bizonyított, az idény valamennyi lesiklóversenyén top-10-ben zárt – most pedig, 59. Világkupa-versenyén negyedik alkalommal állhatott dobogóra, először annak legmagasabb fokára.

Tina Mazére nehezen lehetne azt mondani, hogy élete formájában van, de a mostani dobogó talán már azt jelzi, hogy visszatért a helyes útra az előző idényben taroló szlovén. 348. Vk-versenyén 65. alkalommal állhatott fel a pódiumra.

A 21 éves osztrák, Cornelia Hütter kétszeres junior-vb-bronzérmesként idén robbant be, ez már a második top-10-es helyezése, valamennyi versenyén pontot szerzett. 13 Vk-indulás kellett élete első dobogójához. Lasssan elkezdhet információkat keresgélni Szocsi látnivalóiról?