Síugrás Engelberg: Stoch hangolt a legjobban a Négysáncra

1222sto_headA lengyelek nagy napjait éljük mostanság a síugrás világában, hiszen immáron sorozatban a 3. versenyt követően játszották a Mazurek Dąbrowsikiegot az eredményhirdetésénél, ezúttal Kamil Stoch tiszteletére, aki idei második sikerével a vezetését is megerősítette az összetett élén. Stoch mögött a 2. helyet Andreas Wellinger szerezte meg, akit a tegnapi győztes Jan Ziobro követett a 3. helyen, egy újabb kettős dobogóval teljessé téve a fehér-vörösök örömét.

Az utolsó viadalt rendezték tehát ma Engelbergben a Négysáncverseny előtt, amely sok tekintetben egy nagyon hasonló versenyt hozott a tegnapihoz, már csak azért is, mert a körülmények sem változtak különösebben, azaz maradt mára is a tiszta, de döntően hátszeles idő, ami ma sem állította különösebben könnyű feladat elé az ugrókat.

1221_fans

Ennek megfelelően elég visszafogottan kezdődött az első sorozat, amelyre a zsűri a 15-ös beülőt jelölte meg, ami a sorozat elején ugrók többségének az átlagosan nagyjából 1 m/s körüli hátszélben kevés volt ahhoz, hogy a K-pontot elérje, ez ugyanis az első 24 versenyzőből mindössze Jan Maturanak (125,5 m 9.) és Jaka Hvalanak (126,5 m 19.) sikerült, amivel természetesen ekkor ők álltak a táblázat élén. Érekezett viszont ezt követően Dawid Kubacki (11.), aki kihasználva azt, hogy egy pillanatra gyakorlatilag elállt a hátszél 132,5 métert repült, ám a szélkompenzáció miatt ez is csak a pillanatnyi 2. helyhez volt elegendő. Az őt követő Andreas Kofler (8.) 133 méteres kísérlete ellenben már elég volt a vezetéshez, és miután Anders Fannemellel (129 m 14.), Klemens Murankaval (124 m 24.), Thomas Dietharttal (127,5 m 10.) és Karl Geigerrel (120,5 m 32.) szemben is meg tudta ezt tartani, ő állt az élen az első 30 ugrót követően is.

1222kof

A technikai szünetet követően elsőként Gregor Deschwanden (30.) ugrott, akinek a 123 méteres kísérlete még éppen elég volt ahhoz, hogy beverekedje magát a második körbe, mint ahogy az őt követő Andreas Wank (127,5 m 16.), Michael Neumayer (126 m 23.), illetve Ole Marius Ingavldsen (125 m 25.) ugrásai sem voltak igazán veszélyesek a vezető Koflerre. Ellenben egy másik osztrák, Wolfgang Loitzl (4.) már igen, olyannyira, hogy egy 132 méteres repüléssel át is tudta tőle venni a vezetést. Loitzlt követően Stefan Kraft (20.) sem ugrott rosszat, azonban a 128,5 méteres kísérletével az élcsoportra igazán nem volt veszélyes, és nagyjából ugyanezt lehetett elmondani Jakub Janda (128 m 17.) és Peter Prevc (127 m 13.) kísérletét követően is, míg az utánuk érkező Janne Ahonen (124,5 m 26.), bár ezúttal tőlük valamelyest elmaradt, de így is biztosította helyét a pontszerzők között.

Ezután következett – negyvenedikként – az a Jan Ziobro (128 m 6.), akinek a tegnapi meglepetésszerű győzelmét követően ma sokan kíváncsiak voltak a teljesítményére, ami a mai első sorozatban sem volt egyébként rossz, de tény és való, hogy az igazán átütő ugrás ezúttal elmaradt, és csak a 6. helyre jött be a fiatal lengyel. Őt követően Maciej Kot (124,5 m 18.), valamint Robert Kranjec (119,5 m 35.) ugrása sem sikerült jól (sőt utóbbi ki is esett) az éppen egy kicsit megerősödő szélben, mint ahogy Piotr Zyla (126,5 m 15.) repülése sem volt ezúttal veszélyes az élen állókra nézve. Ezzel szemben az az Andreas Wellinger, akinek a hétvégén eddig inkább csak az edzéseken sült el a lába. most kifejezetten jól ugrott a versenyen is, és hosszú szünet után ismét 130 méter fölé kerülve (131 m 3.) át is tudta venni a vezetést. Honfitársának, Marinus Krausnak (122,5 m 34.) viszont ezúttal nem jött össze a jó ugrás, így tőle búcsúztunk is az első kört követően, közvetlenül utána jött viszont Simon Ammann (6.), aki az első körben egy 131,5 méteres ugrással örvendeztette meg az érte szorító svájci közönséget, és csak a kompenzáción múlt, hogy a szoros mezőnyben csak a 3. helyre jött be vele.

1222scl

Ezek után Severin Freund (7.) is éppen 131,5 méterig jutott, amivel éppen Ammann mögé jött be néhány tizeddel, majd Anders Bardal következett, aki ennél egy hajszállal nagyobb ugrással (132 m 5.) a pillanatnyi 3. helyet foglalta el. A norvég után Schlierenzauer (1.) jött, akire az elmúlt egy-két visszafogottabb verseny után már igazán rá fért egy jobb eredmény, amit ezúttal meg is alapozott egy 133 méteres ugrással, amivel a vezetést is átvette. Hátra volt még viszont az életében először a sárga trikóban ugró, Kamil Stoch (2.), aki ugyancsak nem ugrott rosszat, és egy 132 méteres kísérlettel tartotta a lépést az osztrák klasszissal, ugyanis mindössze 2 tizeddel lemaradva követte őt a második helyen. Miután kettejük között a VK összetettben is csak 8 pont volt a differencia, abszolút nyílt sisakos küzdelem elé néztünk a sárga trikóért, mint ahogy általánosságban is elmondhattuk, hogy ezúttal sem voltak nagy különbségek a mezőnyben, így teljesen nyíltnak ígérkezett a második sorozat is.

Az első sorozat eredménye

1222wel

Az a második sorozat, amelyre a zsűri egyel magasabb beülőt (16-os) jelölt meg, mint az első körben tette, ám miután valamelyest ismét megerősödött a hátszél, egyelőre ez is elég konzervatív választásnak látszott, így aztán eleinte ezúttal sem láttunk különösebben jó ugrásokat. Az üdítő kivételt Denis Kornilov (15.) jelentette, aki 131 méterig tudott vitorlázni, amivel vezetett is az első 10-es csoportot követően, mögötte pedig Dellasega (125,5 m 21.), Neumayer (125 m 23.), Muranka (124 m 24.) volt ekkor a további sorrend.

Mindez azonban csak időleges volt, ugyanis rögtön ezután előbb Stefan Kraft (13.), majd Jaka Hvala (12.) is 130 méterig jutott, amivel egymást váltották az élen, majd Maciej Kot (19.) következett, aki a 125,5 méteres kísérletével már kevésbé volt veszélyes a legjobbakra, akárcsak Jakub Janda (125,5 m 15.) aki szintén ugyanennél a távolságnál landolt. Andreas Wanknak (10.) viszont egy 128 méteres repülés már elég volt ahhoz, hogy átvegye a vezetést, amelyet meg is tartott az őt követő Piotr Zylaval (127 m 11.) szemben, őt követően érkezett azonban Anders Fannemel (7.), aki már ismét elérte a 130 métert, amivel át is vette Wanktól az első helyet. Az ő királysága sem lett viszont igazán hosszú életű, bár Peter Prevcet (129 m 8.) még meg tudta előzni, ám érkezett Jan Ziobro (3.), aki a második sorozatban már ismét a tegnapi önmagát idézte, és az erősebb hátszél ellenére egy kimondottan értékes 133 méteres repüléssel át is vette a vezetést, és miután a második tízes csoportból még hátra lévő Dawid Kubacki (122,5 m 17.) rontott másodjára, ő állt az élen akkor is, amikor már csak az első kör 10 legjobbja volt hátra a versenyből.

1222zio

A tulajdonképpeni finálét tehát Thomas Diethart nyitotta, aki bár nem ugrott rosszat (128 m 6.), de Ziobro pontszámától azért jelentősen elmaradt, aki ezt követően is szépen lépdelt előre, miután előbb Matura (119,5 m 22.), majd Kofler (124,5 m 14.), Freund (121 m 20.), és a hazaiak legnagyobb bánatára Ammann (122,5 m 17.) is viszonylag jelentőset rontott másodjára. A második kört az ötödik helyről váró Bardal (5.) aztán már ismét tudott egy jobbat ugrani, ám a norvég 129 méteres kísérlete is kevés volt még ahhoz, hogy Ziobrot megelőzze, akárcsak Wolfgang Loitzlé (9.), aki a maga 126 méteres ugrásával szintén visszaesett valamelyest az első körhöz képest.

Andreas Wellinger (129,5 m 2.) viszont már elég jót ugrott, másrészt elég előnnyel is rendelkezett ahhoz, hogy átvegye a vezetést és egyúttal biztosan dobogósak is mondhassa már magát. Ketten viszont még voltak hátra, akik közül előbb Kamil Stoch (1.) érekezett, aki 130 méterre repült, ráadásul jó szokásához híven a stíluspontjai is egészen magasak voltak, így viszonylag könnyedén vette át a vezetést. Adott volt tehát a feladat Schliernzauer (4.) előtt, akinek nagyjából egy hasonló ugrás kellett volna a győzelemhez, ám most ez nem jött össze, és miután csak 128,5 méterig jutott, a 23 éves osztáknak be kellett érnie a 4. hellyel, ami persze a közvetlen előzményekhez képest így is javulást jelent, ám az ő esetében valahol ez mégis inkább a félig teli/félig üres pohár esete.

1222pod

Stoch és a lengyel csapat viszont felhőtlenül örülhetett ma is, hiszen Kamil idei 2., pályafutása során pedig 9. győzelmével megerősítette a helyzetét a VK összetett élén, és egyértelműen a legersőebb formában lévő ugróként, esélyesként várhatja a Négysáncversenyt, amelyre a lengyelek, pláne egy újabb kettős dobogót követően régen látott szép reményekkel utazhatnak majd. Egyébként ha egységében értékeljük az eddig lezajlott 8 versenyt, akkor azt mondhatjuk, hogy ismét egy kifejezetten nyílt, és érdekes turné elé nézhetünk, hiszen viszonylag széles most az élmezőny, és bár most talán elsősorban a németek és a lengyelek előretörése feltűnő az eddig megszokottakhoz képest, azért sokan ugranak most viszonylag jó formában, reméljük hogy mindez majd a versenyek képén is meglátszik majd.

1222rs

1222vk

1222nk

Végeredmény

VK összetett

Nemzetek kupája

Akárcsak tegnap, ma délben is rendeztek Hinterzartenben egy újabb VK verseny a nőknek is, amelyet ismételten Sara Takanashi nyert meg, akit még az erősen változékony szél sem tudott kibillenteni az egyensúlyából, és újabb győzelmével már 3-ból 3 sikernél tart ebben a szezonban. Mögötte azért talán már valamivel nagyobb kavarodást okozott a szél, ugyanis a 2. helyet ezúttal Irina Avvakumova szerezte meg Carina Vogtot és Helena Olsson Smebyt megelőzve, míg az a Daniela Iraschko, aki az első két fordulóban egyaránt a 2. helyet szerezte meg Takanashi mögött, ezúttal a hátszélben rontott az első sorozatban, a második kísérletével pedig csak az 5. helyig tudott felzárkózni.

A női verseny eredménye

A hölgyek egyébként ezzel erre a naptári évre be is fejezték a versenyzést, hiszen legközelebb január 3-án és 4-én lesz számukra VK verseny Chaikovskyban. A férfiaknak viszont nem kell ennyit várni a folytatásra, hiszen a Oberstdorfban már December 28-án selejtezőt rendeznek, hogy aztán másnap megkezdődjön az immár 62. Négysáncverseny. Hányat is kell addig még aludni… ?

A felhasznált képek forrásai: sport.onet.pl, fisskijumping.com