Ha december 28., akkor Fenninger: osztrák győzelem Lienzben

Karácsony és szilveszter közt félúton mindig Ausztria valamelyik patinás síparadicsoma látja vendégül az elsősorban technikai számokban vitézkedő hölgyeket. Páratlan évről lévén szó, ez a helyszín 2013 végén a tiroli Lienz városa, ahol a hazai fanatikusok legfőbb vágya megvalósult: ismét osztrák síző győzedelmeskedett az ünnepközi óriás-műlesikláson. Jelesül Anna Fenninger aratta le az dicsőséget, az újabban szőke hajkoszorúval büszkélkedő szépség zsinórban harmadszor ünnepelhetett ez idő tájt. 2011 Lienz, 2012 Semmering, 2013 Lienz. Az első futam végén még élen állt, de második helyével is növelte előnyét a szakági pontversenyben Jessica Lindell-Vikarby, s minekután ez már a szezon ötödik fordulója volt, 100 pontot meghaladó előny birtokában lassanként taktikázni is érdemes. A dobogó legalsó fokára Mikaela Shiffrin állhatott fel. Az összetettre esélyesek, valamint a szakági specialisták zöme terített betlit mutatott be.

Két ünnep közt hagyományosan Ausztriára összpontosul a figyelem, ami a hölgyek Világkupa- versengését illeti. Évek óta felváltva két síterep ad otthont a technikai számok specialistáinak, páros években a stájer Semmering, páratlan esztendők végén pedig a tiroli Lienz a helyszín. Utóbbi város lejtőjén, a Schlossbergen mindezidáig nem sikerült senkinek sem dupláznia, egy-egy győzelmet írhattunk a 2007 tájékán etalonnak számító Denise Karbon, a vonatkozó esztendőben vb-címet is elhódító, azóta visszavonult Kathrin Hölzl, valamint a hazaiak üdvöskéje, Anna Fenninger neve mellé. A mindenkori TOP10 listájában se nagyon találunk állandóságot, s ez nemcsak az azóta némiképp kicserélődött mezőnynek, hanem a lienzi lejtő kihívásainak is köszönhető.

S akkor még nem beszéltünk az idénre feje tetejére állott női szakágról. Mind az idényben, mind a naptári évben minden egyes fordulóban különböző győztest avattunk. Az elmúlt években meghatározónak számító sízők, úgymint a világbajnok Maze, az olimpiai bajnok Rebensburg és Mancuso, vagy éppen Höfl-Riesch és Poutiainen csak kínlódnak idén. Eközben tetemesnek mondható előnnyel tért vissza karácsonyról az örök szürke eminenciás, Jessica Lindell Vikarby, néhány lesiklóként elkönyvelt lány (Weirather, Fanchini, Gut, Gisin) hirtelen óriásban is elkezdett villogni, s csöndben utat követel magának az új generáció, gondolhatunk itt Shiffrinre, s a komplett norvég válogatottra. Egy szó, mint száz, nehezen volt megjósolható a mai verseny végkimenetele.

Kifogástalan körülmények közt, ragyogó napsütésben, kielégítő hóviszonyok közepette kezdődhetett meg a szezon – de gyorsan telik az idő… – ötödik óriás-műlesiklása. Különösen utóbbi kitétel jelent újdonságot a mostani télen, mint ismert, a krónikus hóhiány miatt a müncheni parallel-szlalom után a zágrábi versenyeket is törölni kényszerült a szövetség.

No, de térjünk vissza a történések boncolgatására. Tina Maze (12.) remek lehetőséget kapott pislákoló önbizalmának erősítésére, nevezetesen az újdonsült edzője tűzte pályán elsőként síelhetett le. Az már a célban világosan érződött, nem ment űridőt a szlovén, ahhoz túl finoman tette léceit, arra azonban kevesen gondoltunk volna, hogy az őt követő Kathrin Zettel (3.) kereken két másodperccel küldi padlóra az összetett tavalyi győztesét. Lara Gut stílusában az osztrákhoz állt közelebb, sőt még szűkebb íveket igyekezett megsíelni, vesztére, egy „vakra tűzött kapunál” nem bírt pályán maradni. Viktoria Rebensburg (14.) szolid kapuvételein finoman szólva is érződött a többhetes kihagyás, sokat elmond róla, hogy még Maze is megelőzte. Még mielőtt azt hihettük volna, hogy Zettel űridőt állított fel, Jessica Lindell-Vikarby (1.) gyorsan 4 századdal elébe keveredett. Egészen más stílusban síelnek, szektoridőik hasonlók voltak, vagyis ahogy szokták mondani, a „századok a svédet szerették” ez alkalommal. Ez Anna Fenninger (2.) viszonylatában is megvalósult, annyi különbséggel, hogy az osztrák nagy lendületében azért vétett egy-két ki nem kényszerített hibát is. Ez azért előre jelezte a délutáni történéseket… A legjobbak listáját Mikaela Shiffrin (4.) zárta, méghozzá egy kifejezetten harmonikus menettel, azzal együtt kapott mindössze 35 századot, hogy a pálya középső részén kifejezetten óvatosan mozgott.

Nadia Fanchini (6.) belül maradt a lélektani egy másodperces határon, komolyabb dobogóesélyéről pálya végi bizonytalanságaival mondhatott le. Eva-Maria Brem (27.) – némi eufemizmussal élve – alternatív íveken próbált érvényesülni, ritmustalan menete alig-alig ért második futamot. Maria Höfl-Riesch (17.) nem váltotta meg a világot ma sem, bőven két másodpercen túl ért csak célba, tőle majd’ egy teljes sec-kel ment jobban Anémone Marmottan (8.), az elsőszámú franciává avanzsált Val d’Isére-i lány vad kezdésének köszönhette helyét. Tina Weirather (10.) stílusának nem igazán kedvezett a múltkorinál szűkebbre tűzött kapuk, kisodródásaival rendre kizökkent a ritmusból. Dominique Gisin (19.) valami hasonlót mutatott be, de legalább lassabb kivitelben. Federica Brignone (5.) nagyszerű formába lendült, délelőtt azzal együtt kapott csupán bő 6 tizedet, hogy Gut kiesésének helyén egy látványos mentést is be kellett mutatnia. Maria Pietilä-Holmnernek (7.) a pálya végén volt egy neccesebb kapuvétele, ezt leszámítva saját ritmusában letudta a lejtőt.

A folytatásban változó mértékű bakiparádé következett, Gagnon (30.) majd’ megfeszült az utolsó továbbjutó helyért, Hansdotter lefejelt egy kaput, Mancuso (29.) és Poutiainen (25.) bántóan halovány menettel keserítette szurkolóit, Kirchgasser visszabotozott, majd feladta reménytelen küzdelmét, Köhle (41.) és Görgl (43.) úgy esett ki simán idővel, hogy nagyobbat nem is kellett fékeznie. Utóbbi három osztrák közül valamelyiket ramaty formája ellenére benevezik a csapatba. (Erős tippünk szerint ez a személy Kirchgasser lesz, mondván legyen egy éles főpróbája a szlalom előtt.)

Előbbiek produktumát beárazták a fiatalok, tegyük hozzá menten, a pálya egy részére ekkortájt fátyolos köd telepedett. A bravúros 9. helyről várhatta a folytatást Nina Løseth, de ha már a norvégoknál tartunk, jegyezzük föl, hárman is beverekedték magukat a második futamba, név szerint Mona Løseth (42-essel a 25.), valamint Ragnhild Mowinckel (38-assal a 21.).  Kifejezetten jól ment még Marie-Pier Préfontaine (13.) és Anne-Sophie Barthet (15.), nagyobb meglepetések azonban harmincon túlról érkeztek. Elsőként emeljük ki Francesca Marsagliát, aki 50-es rajtszámmal került a 11. helyre, egy sor szakági klasszist utasított tehát maga mögé. Remekeltek az olaszok, egy kivétellel minden indulójuk továbblépett, köztük 40-essel szépen teljesített Sabrina Fanchini (16.). A japán női szakág nagy pillanatát élte meg Haszegava Emi (18.) remek csúszásával, a pontszerzés kapujába síelte magát még Sara Hector (36-ossal a 20.), Marion Bertrand (37-essel a 23.), valamint Elena Curtoni (39-essel a 28.). Két Top10-helyezés után viszont búcsúzni kényszerült Kajsa Kling.

Mondhatni kettészakadt a mezőny délelőtt, hiszen míg a továbbjutott csapat hátsó kétharmada másodpercen belül sorakozott, az előkelőbb pontszerző helyek közt már jelentős különbségek alakultak ki, gondolhatunk itt a 6. pozíciót elfoglaló Nadia Fanchini csaknem másodpercnyi hátrányára. A délutáni pályát a németek mestere, Christian Schwaiger tűzte, ami általában jó ómen szokott lenni az osztrák versenyzők számára. S lám, láss csodát! …

Gagnon (20.) közepes menetével is javított néhány helyet, Mancuso (29.) zaklatott csúszása erre sem érdemes. Elena Curtoni (11.) nyitotta a pazarabbnál pazarabb olasz menetek sorát, négy kiesés után végre volt minek örülni, élete legjobb szakági eredményét szerezte. Brem (23.) pár óra leforgása alatt sem békélt meg a lejtővel, valahogy azért lekecmergett a célba, Poutiainen (22.) újabb felejthető pályát síelt, míg a kisebbik Løseth-lány (28.) a biztos pontszerzésre törekedett, talán túlságosan is. Manuela Mölgg (13.) szép szűken síelt, nála csak Denise Karbon (10.) pattogós sízése volt meglepőbb, kiváló középső részét követően három olasz állt a tabella élén. Kettejük közt Bertrand (26.) töltötte ki az időt. Mowinckel (18.) kellő vehemenciával vetette magát az élvezetekbe, volt néhány necces kapuvétele, de ügyesen megtartotta léceit. Hector (21.) végig középszerűen síelt, Gigin (19.) elsősorban gyatra kezdését kárhoztathatja, míg Haszegava (27.) érthető módon nem akarta kockáztatja karrierje első óriás-műlesikló VK- pontjait. Összességében is csak másodszor zárt harmincban, kapott is érte világbajnoknak kijáró fogadtatást a közönségtől.

Höfl-Riesch (15.) egy újabb átütő erőt nélkülöző menettel szaporította pontjai számát, az őt követő Sabrina Fanchini (16.) csak mögé ért célba, vagyis a négyes olasz vezetés nem valósult meg. Három kifejezetten gyönge menet következett: Barthet (25.) kritikán alulit nyújtott az alsó részen, Rebensburg (24.) mozgásán meglátszott a fizikális elmaradás, Préfontaine (30.) pedig sikeresen tönkrevágott egy ígéretes versenyt. Az olaszok remeklése Maze (14.) célba érkezésével sem szakadt meg, sőt a bántóan körülményes szlovént követő, jóval agilisabb Francesca Marsaglia (12.) révén csak összeállt a négyes olasz vezetés. Weirather (17.) is rettentően kikap a pálya végén, pechére még Riesch is eléje keveredett.

Nina Løseth (9.) előnye már elégnek bizonyult, a szektoronként elherdált 3-3 tized ellenére maradt 6 század a zsebben. Ritkaságszámba menően ez sem ért pozíciónyerést a norvég számára, hiszen rögtön Anémone Marmottan (8.) megelőzte egy kiegyensúlyozott menet végén. Maria Pietilä-Holmner (7.) vette át a stafétát, 12 századnyi előnyében alighanem vastagon benne volt a mindenkinél magasabban bevett kritikus kapu a pálya első harmadában. Az előzmények ismeretében senkit nem lepett meg, hogy azon nyomban kettős olasz vezetéssel szembesültünk, Nadia Fanchini (5.) egy néhol már-már eszement csúszással vezette a listát, mögötte Federica Brignone (6.) állt kevéssel elmaradva. De túl nagyok voltak a különbségek egy dobogó elcsípéséhez.

Mikaela Shiffrin (3.) elővette ugyanis minden megspórolt erőtartalékát, s remek sebességgel, mondhatni hiba nélkül vette az akadályokat. Csak a pálya középső részén vesztett keveset, a 68 százados előny dobogóért kiáltott. Kathrin Zettel (4.) lesodródásokkal sújtott, kissé túlmozgásos sízése után ez immár bizonyossá lett. Anna Fenninger (1.) egyáltalán nem törődött az amerikaival, ő az éllovas svédet támadta, minek eredménye egy csaknem fél másodperces előny lett. Jessica Lindell-Vikarby (2.) vállára nagy nyomás került, s most derült ki, tényleg érdemes a szakági kristálygömbre. Nem rettent meg, felvette a kesztyűt, tulajdonképpen az utolsó méterekig kérdéses volt a győztes személye. 5 tized döntött kettejük közt.

A verseny részletes statisztikájáért kattintsatok a linkre!

Anna Fenninger 167. Világkupa- versenyén az ötödik győzelmét szerezte meg, ez a hetedik dobogója óriás-műlesiklásban. A posztbejglis időszak pedig szerfölött fekszik neki, ezt már leírtuk. Csendben megjegyezzük, hogy – az osztrák sportsajtó szerint – közepes decembert 12 pontos hátrányból zárja le, már ami Weirather viszonylatában az összetett pontversenyt illeti.

A szakágit 100 pontot meghaladó előnnyel viszont Jessica Lindell-Vikarby vezeti. A lassan 30 esztendős svéd idényéről mindent elmond, hogy idei három dobogójával reprodukálta teljes korábbi életművét. S mint írtuk az imént, mai versenyen bizonyította, nem alkalmi fellángolásról van szó, a stockholmi sportoló valóban megérett a kis kristálygömbre. Három forduló van vissza, így erre minden esélye meg is van.

Mikaela Shiffrin 11. alkalommal állhatott dobogóra, kisebb formahanyatlása után úgy fest, visszatért a nemesfémekkel kirakott útra.

női GS2013

A lányok holnap szlalommal búcsúztatják az évet, míg a fiúk Bormióban vitézkednek, naná, hogy lesiklásban.