Ez is, az is – már túl Németországon a Tour de Ski karavánja

A Négysáncverseny mellett útjára indult a sífutók talán legnagyobb presztízsű viadala, a Tour de Ski is, immár nyolcadik alkalommal. A mezőny szokás szerint Oberhofban kezdett, ahol rövid, ámbár izgalmas viadalokat láthatott a nagyérdemű – a prológ után a sprintekre pedig megérkezett a hőn áhított havazás is. Érdekességeket bőven láthattunk, a meglepetések következtében az összetett sem úgy áll, ahogy előzetesen elgondolhattuk. 

Halfvarsson and Erikson (SWE)

A hóhelyzet miatt szomorkásan, frusztráltan, de a sok-sok szurkoló rajongása és a versenyzők izgatottsága miatt mégis jókedvűen indult a 8. Tour de Ski Oberhofban. Justyna Kowalczyk “sztrájkja” és visszalépése külön témát indított, amin szerencsére nem sokáig kellett/lehetett “csámcsogni”. Bár a nézettségnek, na meg így előzetesen a Cermis tetején lévő hangulatnak a lengyel szurkolók hiánya miatt nem tett jót az eset, barátainknak sem kellett szomorkodniuk .

Már az első napon, szombaton sem. A szokásokhoz híven mindkét nem számára prológot rendeztek, ahol a változtatások után a hölgyeknek 3, az uraknak 4,5 kilométert kellett teljesíteni. Minden esélyes feszülten várta a rajtot.

A hölgyeknél végül 78-an indultak útnak, a szabad stílusú specialisták pedig reménykedhettek a jó eredményben. Az alapidőt 7:10,8-cal Virginia De Martin Topranin (59.) teljesítette, s mint később kiderült, az első igazán értékelhetőt a szlovén Alenka Cebasek (8.), aki majd’ fél perccel előzte meg az emlegetett olaszt. Hiába érkeztek nevesebb gyorslábúak, összetett favoritok, sokáig megközelíteni sem tudták. Egészen a harminchármas rajtszámú Jessica Diggins (5.) célba érkezéséig, aki másfél másodperccel adta át az addigi legjobb produktumot a múltnak. Az egyre jobb formába lendülő Aino-Kaisa Saarinen (7.) személyében majdnem új éllovast köszönthettünk, de egészen a legjobbakig kellett várni.

Az összetett favoritjai közül először Kristin Steira (24.) érkezett, ám sem neki, sem az éppen elmaradó Anne Kyllönennek (6.), sem pedig Heidi Wengnek (14.) nem sikerült előzni. A már a mérőpontnál is jócskán közelítő Astrid Jacobsennek (2.) ellenben igen, remekül hajrázott, és hét másodperccel verte Digginst. A hazaiak reménysége, Denise Herrmann (4.) már-már a dobogóban reménykedhetett, elvégre Therese Johaug (11.) finise után már csak Marit Bjørgent (1.) szükségeltetett megvárnia, papíron. A honfitárs, mint fő esélyes, s mint várható volt, nyert is (6:34,4), ám a fő meglepetést nem ő, hanem Sylwia Jaskowiec (3.) szolgáltatta, aki szinte a semmiből húzott elő egy dobogós helyezést. Mintha misem történt volna, a lengyelek az első nap után az összetett első felében is találhattak hazait, akit nem Justyna Kowalczyknak hívnak.

Teljes eredmény

Videós összefoglaló

A férfiaknál szorosabb viadalra volt kilátás, már ha lehetett kilátás, hisz a szörnyű látási viszonyok közt, a nagy ködben igen-igen nehéz volt futni. Százhatan megpróbálták.

Anssi Pentsinen (63.) “lőtt ki” elsőként, honfitársa, Ville Nousiainen (13.) komolyabban. Jens Erikssont (7.) 9:18,9-e hosszú időre a kamerák kereszttüzébe szegezte, na meg végül a legjobb tízbe. Ivan Perrillatt Boiteux (11.) után Sami Jauhojärvi (8.) is elmaradt, ám a huszonnyolcadik befutó után Eriksson átnyújtotta helyét egy mosolygós kanadai srácnak, aki pályafutása legmélyebb gödréből készül kikászálódni. Devon Kershaw (2.) elmondta, egyre jobb erőben érzi magát egyénileg is, ez nagyon jól látszott menetén (főleg az ellenőrzőpont után, bődületesen ment a végén), 12,4 szekundummal vette át a vezetést. Robin Duvillard-t (5.) követően sokáig más nem is ijesztett rá.

“Pechjére” egyvalaki igen, sőt, az illető meg is előzte őt, de ezt talán nem nagyon bánta, hisz világbajnok társának, Alex Harveynak (1.) sikerült túlszárnyalnia a teljesítményt (9:03,4). Ez, mint később kiderült, győzelmet és piros trikót ért a csúcsformáját szintén kereső juharlevelesnek: a többieknek esélyük, lehetőségük sem volt szinte. Ilia Chernousov (4.) és Finn Haagen Krogh (9.) után pedig az élmenők érkeztek, ám az ilyen távon szinte verhetetlen Petter Northug (25.) betlizett, Chris Jespersen (3.) csak “megközelítenie” tudta Harveyt, Alexey Poltoranin (14.) és a címvédő Alexander Legkov (17.) kisebb csalódást nyújtott, Maurice Manificat (29.) sem akaródzott olyannyira megerőltetnie magát, míg a VK-éllovas Martin Johnsrud Sundby (6.) is hozta, amit akart. Ezzel vége is szakadt az első versenynapnak, a kanadaiak pedig talán egyet koccintottak este, megtehették.

Teljes eredmény

Videós összefoglaló

Tour de Ski mens podium

Szerencsére másnapra sem lankadt a nézők lelkesedése, s emellett szépen-lassan megérkezett a havazás is, a szervezők pedig talán a fejüket fogták, hogy a hosszabb versenyszám helyett betették a szabad stílusú sprintet, ezáltal “lecsúsztak” Kowalczyk indulásáról. Mi mindenesetre ezt is élveztük (a “második vonallal”), sőt!

A hölgyek kvalifikációjában Ingvild Flugstad Østberg teljesített legjobban, talán Riikka Sarasoja-Lilja (34.) és Heidi Weng (35.) kiesése okozhatott meglepetést.

A negyeddöntős futamok során tartogattak pár egészen érdekes eseményt is, Laurien van der Graafftól (13.) és Astrid Jacobsentől (26.) is továbblépést vártunk saját hatosából. Az ötödik menetben olyat láthattunk, amit igen ritkán: a célegyenesben, gyakorlatilag tíz méterrel a célvonal előtt a vezető Aurore Jean (29.) – Alenka Cebasek (21.) páros összeakadt, elestek, s Aino-Kaisa Saarinennel (14.) és Jessica Digginsszel (18.) egyetemben nem folytathatták tovább.

Egyik szemi-fináléban sem volt kérdés. A rendkívül erős első futamból csupán Hanna Kolb (10.) és Evelina Settlin (11.) pottyant ki, míg hiába volt a második szorosabb, zártabb, az eső Sylwia Jaskowiecnek (12.), Gaia Vuerichnek (9.), Anne Kyllönennek (8.) és a Tourt nyerni kívánó Therese Johaugnak (7.) is távoznia kellett.

A döntő kiváló volt, a németek hárman, a norvégok ketten képviseltették magukat, míg a svédek közül is bejutott egy szem leányzó. Mi az, hogy bejutott! Az 1,5 kilométeres pálya célegyenese döntött, s az erős havazásban gyakorlatilag csak annyi látszott, hogy ketten viaskodnak, majd a fehér szereléses elviharzik és győz. Hanna Erikssonról (1.) van szó, aki anno volt már egyéniben pódiumos, sőt, csapatban már diadalmaskodott, ám egyéni sikert most ünnepelhetett először. Denise Herrmann (2.) volt a “szenvedő fél”, s hogy a szurkolók öröme ne legyen annyira teljes, Østberg (3.) lehajrázta Nicole Fesselt (4.), valamint meglepetésre Marit Bjørgent (5.) és Lucia Angert (6.) is. A norvég klasszisnak ez is elég, a jóváírásoknak köszönhetően összetettben így is simán, 18,7 másodperccel vezet Herrmann, míg 25,8-cal Østberg előtt.

Teljes eredmény, egyúttal a lap alján elérhető a Tour de Ski állása is

Videós összefoglaló

Az uraknál folytatódott Alex Harvey meséje, a selejtezőt is “behúzta”, ám nem várhatott könnyű folytatást, hisz minden ellenfél továbblépett, Fabio Pasini (73.) és Anssi Pentsinen (39.) gyengélkedése ma már nem meglepő.

A kieséses szakasz első rostája sok jó sprinter vesztét elhozta. Az első, amúgy döntőnek is felérő ütközetből például olyanok nem juthattak tovább, mint az új felfedezett, Maciej Starega (16.), Devon Kershaw (18.), Bernard Tritscher (26.) vagy a szakági-VK másodikja, Alexey Poltoranin (23.). Gianluca Cologna (20.), Eligius Tambornino (17.), Tim Tscharnke (13.), majd a szerencsétlenül, vezető pozícióból bukó Finn Haagen Krogh (29.) és Joeri Kindschi (15.) következett.

Még így sem alakult ki rossz mezőny az elődöntőkre, ezt mutatta a két szoros menet. Előbb vége szakadt Harvey (11.) hegemóniájának, ő Alexander Legkovval (9.) és Sebastian Eisenlauerrel (7.) együtt öltöződhetett, míg a második hatosból Evgeniy Belov (8.), Andrew Newell (10.) és a kvali-harmadik Ales Razym (12.) nézhette már csak kivetítőn, avagy a kordon mögül a finálét.

Ahol hat kiváló sportember próbált a lehető legjobban taktikázni, egyúttal leküzdeni a hóviszonyokat. Petter Northug (6.) nem tartozott közéjük, ő saját szándékából hamar kiszállt a győzelemért folyó harcból, ellenben Calle Halfvarsson (1.) ott volt, s saját sikersorozatát a döntőben csúcsosította ki: ő is begyűjtötte élete első győzelmét, egyúttal bearanyozta a svédek napját. Federico Pellegrino (2.) sem lehet csalódott, akárcsak a  sprintben pályafutása első dobogóját szerző Martin Johnsrud Sundby (3.). Jens Erikssonnak (4.) és Josef Wenzlnek (5.) nem termett babér.

Összesítésben továbbra is Harvey áll az élen, előnye 20,7 szekundum Halfvarsonnal, 21,8 Kershaw-val szemben.

Teljes eredmény, egyúttal a lap alján elérhető a Tour de Ski állása is

Videós összefoglaló

Lenzerheide is szabad stílusú sprintet rendez, az óév utolsó napján is lesz tehát Tour de Ski, íme a rajtlisták:

Nők

Férfiak 

A képek, videók forrása: www.fis-ski.com-NordicFocus, www.fischersports.com, www.rmf24.pl, www.sport.interia.pl, YouTube: FIS Cross Country-csatorna