Marlies Schild rekordjával zárult az év

Az évzáró osztrák hétvége az osztrákok teljes sikerét hozta – az óriás-műlesiklás után vasárnap szlalomban is hazai siker született. Marlies Schild minden idők legeredményesebb női műlesiklójává vált mostani sikerével. A dobogóra Shiffrin és Höfl-Riesch állt még fel.

A legkevésbé sem tökéletes körülmények fogadták a naptári év utolsó versenyének résztvevőit a Lienzi-Dolomitokban: borús égbolt, változó intenzitású csapadék (igen “barátságos”, havas eső jellegű), a köd pedig fel-lemozgott folyamatosan, alkalmanként tejköd is kialakult. Az első futamon a hőmérséklet fagypont környékén mozgott, délutánra 4 fokig emelkedett; a pálya ennek megfelelően elég hamar roncsolódott. Ráadásul eleve porhanyós volt a hóréteg, hiába tettek meg mindent a szervezők. Az első futam pályáját a svájci Prenin, a másodikét a svéd Nilsson tűzte – sajátjainak egyikük sem tudta a legkisebb előnyt sem jelenteni. A versenyről készült tudósítás Dave985 jegyzetei alapján történt.

Az első futamot a formáját kereső Tina Maze nyitotta – reméljük, jövőre meg is találja, most ugyanis a nagy keresgélés közben fájdalmasan messze került a kapuktól (14.). Frida Hansdotter rögtön majdnem 9 tizedet vert rá, pedig a végén még veszített is a lendületéből (7.). Mikaela Shiffrinnek komoly problémái voltak a pálya végi meredeken, ezzel együtt megduplázta lent előnyét, és nyerte is az első futamot (1.). Kathrin Zettel épp az alsó szakaszon jött vissza a versenybe, 3 tizedes hátránnyal bizakodhatott (3.). Wendy Holdener kevésbé volt határozott a végén, közben a köd is leereszkedett a középső szakaszon (8.). Maria Höfl-Riesch a meredeken túl szélere vette az íveket, összességébe jó futamot rakott össze (4.). Bernadette Schild vehemensen vágott neki, ennek megfelelően rontogatott is, de alighanem megérte (5.).

Maria Pietilä-Holmner meneténél még aggódhatott Shiffrin, középen tartotta a tempóját, lent is könnyedén mozgott, csak 2 tizedes hátrányt szedett be (2.). Marlies Schild elsőre még nem tette oda magát, biztonsági menettel jött le (6.). Michaela Kirchgasser zaklatott kezdés után, késések özönét bemutatva, a célegyenesben végül kieséssel vetett véget a szenvedésnek. Marie-Michele Gagnon szolid menete (9.) után Nicole Hosp alaposan megszenvedett az alsó szakasszal – korábban se jött valami jól (20.). Nathalie Eklund hamar kapura lépett, Tania Poutiainen pedig lassú és körülményes idei arcát mutatta (28.).

Nina Løseth egy nagyobb rontástól eltekintve magabiztosan küzdött a kásásodó hóval (11.), Erin Mielzynski viszont 3 másodperces hátrányával a tvábbjutásról is lecsúszott (31.). Anna Swenn-Larsson kettőre növelte a kihulló svéd fiatalok számát, Šárka Strachová vizont szép, ám nem a leggyorsabb síeléssel gond nélkül továbblépett (17.). Christina Geiger pocsék kezdését bánhatja, egyébként hozta az élmenők szintjét (12.), Carmen Thalmann viszont csak esett-kelt (34.). Alexandra Daum talán épp emiatt óvatosra vette a figurát (15.), Lena Dürr pedig a felszállóban lévő ködöt is kihasználva előkelő helyre érkezett (13.). Chiara Costazza még nála is jobb volt (10.), Nastasia Noens viszont széteső sízéssel vetett véget az igazán jó menetek sorának (28.). Emelie Wikström is éppenhogy továbbjutott (30.), Denise Feierabend pedig az alsó résszel megszenvedve is továbblépett (25.). Brittany Phelan 2 másodperces hátrányával elégedett lehetett (19.), Elli Terwiel a búcsújával aligha (36.). Christina Ager is búcsúzott (43.)., Michelle Gisin viszont sima második futammal zárta az első 30 induló sorát (23.).

Magas rajtszámmal vívta ki a továbblépést Susanne Riesch (16.), Magdalena Fjällström (17.), Resi Stiegler (21.), Anne-Sophie Barthet (22.), Barbara Wirth (24.), Michela Azzola (26.) és – talán legnagyobb bravúrként, 63-assal – Marion Bertrand (27.).

A második futamot Wikström nyitotta, egész jó menettel adta meg az alapidőt (19.). Poutiainen (24.) és Noens (25.) egymást múlták alul, Bertrand viszont a végén, talán a bújócskázós jellegű tűzésnek köszönhetően megelőzte a svéd lányt (18.). Azzola erős felső rész után pottyant, értékes pontokat dobva el ezzel, Feierabend viszont lassú biztonsági menettel gyűjtött pontokat (21.). Wirth vehemens volt, de a végén elfékezte magát, 6 tizedről kapott ki (20.), majd Gisin is a végére erőteljesen visszaesett (23.). Barthet másodpercen túli előnyt szedett be, látványosan ünnepelt is a célban, hosszú idő után újra a top-10-ben zárt (10.). Stiegler jócskán elmaradt, de nem volt elégedetlen vele (16.), igaz, Hosp nagyon merev, robotszerű mozgással is elé érkezett (14.).

Phelan többször is késésben volt, de nagy lendülettel ment, így valamicskét visszahozott, Zágráb utáni legjobb eredményét hozta (11.). Strachová lekopírozta első futamát, ez stabil pontszerzésnél nem ért többet (12.). Fjällström, a szám junior-világbajnoka remekül helytállt, egyéni legjobbját érte el (13.). A “kis Riesch” harcolt az előrelépésért, de ma nem (ma sem…) jött össze neki a kockáztatás, egy rontás után állóhelyzetből kellett lendületet vennie, majd volt még egy megtorpanása – így is ez az első pontszerzése sérülése óta (22.). Daum nehezen találta a ritmust, kerülgette a kádakat (17.), Maze (15.) pedig alighanem nagyon szeretné mielőbb elfelejteni ezt a napot (és az egész őszt).

Lena Dürr biztató kezdés után lába közé vett egy kaput, Geiger viszont úgy is remekelt, hogy leereszkedett a köd (8.). Nina Løseth lehengerlő magabiztossággal mégis tovább növelte előnyét, harmadik top-8-as helyezését produkálta idén (5.). Costazza a végén kapott viszonylag sokat (7.), Gagnon viszont kiegyensúlyozottan erős szektorokkal átvette a vezetést, harmadjára zárt a top-6-ban (4.). Holdener bátor kezdés után hibát hibára halmozott, majd a célban dührohamot kapott, a lécei bánták (9.). Hansdotter megbillent a vertikális szakasz előtt, ezért végül csak a 6. helyre volt jó. Marlies Schild két erős szektor után egy parádés alsó szakaszt mutatott be, mint mindig, most se lehetett utolérni a bújócskázós részen, ez jelentette számára a győzelmet (1.). Húga, Bernadette Schild talán maga is meglepődött, hogy ő indulhat később, féltávig tartotta a lépést, de a meredekhez érve meggyűlt a baja egy kapuval, szintidőn túl ért célba (26.).

Höfl-Riesch fent még növelte valamicskét előnyét, lent persze reménytelen volt a helyzete, fékezgetett, a dobogó így is meglett (3.). Zettel erős felső rész után lába közé vett egy kaput, már a rajtnál látszódott, hogy túlizgulja. Pietilä-Holmner 2 tizeddel erősebb volt fent, majd egy méretes hiba, mélyre kerülés után lecsatolt a léce – alighanem szerencsére, térdsérülés is lehetett volna a vége. Shiffrin sem fogta vissza magát, mégis folyamatosan veszített előnyéből, már a vége előtt hátrányban volt, ehhez képest a 2. helyet sikerült megszereznie.

Marlies Schild 35. szlalomos sikerét szerezte, ezzel megelőzte Vreni Schneidert, ő minden idők legeredményesebb szlalomosnője a Világkupában. Összességében 207. Világkupa-versenyén 37. győzelmét és 66. dobogóját gyűjtötte be. Mikaela Shiffrin 44 verseny után 12 dobogónál jár, Maria Höfl-Riesch 342 versenyt és 76 dobogót tudhat immár maga mögött.

Folyt. köv. január 5-én Bormióban (a havatlan Zágráb helyett)!