Tour de Ski: meglepetések sora Svájcban

Visszalépések, nagy befutók, új győztesek – címszavakban, röviden és tömören ez történt a Tour de Ski lenzerheidei futamai során. 

Az oberhofi állomás után a svájci síparadicsom, Lenzerheide városa (új helyszínként) adott otthont a 8. Tour de Ski harmadik és negyedik szakaszának. Az óév utolsó, egyben az újév első napján is versenyző futókra egy-egy szabad stílusú sprint, valamint klasszikus stílusú tömegrajtos viadal várt, s meglepetésekből ezúttal sem volt hiány. Az összetett pedig jócskán kezd formálódni, alakulni…

Kedden a két napra jellemző csodálatos időjárás fogadta a kilátogató szurkolókat (akik a lelátó mellett megtömték a nyomok melletti helyeket is), valamint a teljesíteni kívánó versenyzőket, akiknek egy hosszú transzfer után kellett újfent felpörögniük. A szabad stílusú sprint során mindkét nem számára az 1500 méteres körökből egyet-egyet kellett teljesíteni, s a pálya inkább a jó lejtmenetezőknek, a  valóban gyorsabbaknak kedvezett, ám emelkedő is bonyolította a szálakat. A vaxmestereknek jócskán volt tehát dolguk.

A hölgyeknél a hetvennégy induló közül (ki más, mint) Ingvild Flugstad Østberg volt a leggyorsabb a kvalifikációban; kiesőként konstatálhattuk ezúttal is Katerina Smutnát, Riikka Sarasoja-Lilját és a két kanadait, Perianne Jonest, valamint Daria Gaiazovát.

A negyeddöntők során aztán sokkal inkább kezdett igazolódni a “papírforma”: a nagyágyúk, összetett favoritok hullását láthattuk, semmint a sprinterekét. Therese Johaug, Aino-Kaisa Saarinen és kisebb meglepetésre Jessica Diggins simán, míg Krista Lahteenmäki, valamint a formáját nem igazán találó Marit Bjørgen már azért nehezebben adta meg magát. Utóbbiban már fogalmazódhatott valami…

A szemi-finálékba remek mezőny gyűlt össze. Az első hatosból négyen is továbbmasíroztak, a színvonalat mutatja, hogy Aurore Jean és Heidi Weng számára fejeződött be a verseny. A második futamban egyértelmű volt a két olasz, a selejtező-második Greta Laurent, illetve Gaia Vuerich kipottyanása, de a fináléba vártuk Anne Kyllönent, valamint az oberhofi győztest, Hanna Erikssont is.

Azért távollétükben sem volt hiány jó sprinterekből, sőt! Két norvég, két német, illetőleg egy-egy amerikai és svájci futó alkotta a döntő mezőnyét, s nehéz lett volna megtippelni, ki is lesz a győztes. Végül a két legnagyobb favorit csatázott egymás ellen, az utolsó métereket végül a minden menetében első már nemcsak selejtező-királynő Østberg bírta jobban, Astrid Jacobsennek be kellett érnie a második hellyel. A pódium legalsó fokára Denise Herrmann állhatott fel, míg a hazaiak reménysége, Laurien van der Graaff a negyedik, Hanna Kolb az ötödik, Sophie Caldwell a hatodik pozíciót szerezte meg. A meglepődő, elsőző norvég ezzel az összetett-beli vezetést is átvette.

Teljes eredmények

Videós összefoglaló

Ingvild Flugstad Oestberg

Az uraknál százhárman selejteztek, közülük az idő előtt kizúgó Alexander Legkov és Devon Kershaw sehogy, Simeon Hamilton ellenben boldogan várhatta a folytatást, meglepetésre ő futotta a legjobb időt.

A negyeddöntőből Alexey Poltoranin kivételével talán csak Bernard Tritscher és a svájci Joeri Kindschi kizúgása nevezhető meglepetésnek, továbbá érdemes kitérni a végül 16. helyet megszerző, kínai Qinghai Sunt, aki a kvaliban negyedik lett, és tovább színesítette a nemzetközi palettát.

Az elődöntők nagyon érdekesen alakultak, a várakozásoknak megfelelően (mind a tizenketten pályázhattak a továbbjutásra) századok döntöttek, a célfotót is be kellett vetni. Az egyes szemiből mindössze Tim Tscharnkénak és Eligius Tamborninónak kellett átöltöznie, míg a gyöngébb második menetből többen is a rövidebbet húzták: Josef Wenzl és Ilia Chernousov kevésbé, Andrew Newell és a biztató teljesítményt nyújtó Petter Northug már jobban bosszús lehetett, utóbbi mindössze 11 századdal maradt el.

A fináléba az obefhofi “legek” jutottak, kicsit más összetételben, két észak-amerikaival kiegészülve. Taktikus, gyors és megpróbáltató futamot láthatott a nagyérdemű, a végkimenetelt befolyásolta a lécek csúszási képessége. No persze nem emiatt diadalmaskodott (a lányokhoz hasonlóan itt is a kvali-első) Hamilton, aki pályafutása első sikerét aratta a legmagasabb szinten. A második helyezett kicsit nyugatabbról Alex Harvey lett, míg a harmadik helyért járó díjat Martin Johnsrud Sundbynak osztották ki. Finn Haagen Krogh, Federico Pellegrino és Calle Halfvarsson ezúttal csak tisztes helytállást ért el a futammal, jóváírást nem szereztek. Ennek megfelelően összesítésben Harvey tovább növelte előnyét.

Teljes eredmény

Videós összefoglaló

2014 első napjának reggele nagy visszalépési hírrel kezdődött, ugyanis a sprinterek szokásos kiszállása mellett Marit Bjørgen is feladta a küzdelmet. A hivatalos jelentés szerint a rossz formához gyomorfájás járult hozzá, és a norvégok nem kockáztattak így, a szocsi olimpia előtt. Második helyről, legnagyobb favoritként kiszállni mindenesetre különös.

Rendhagyó módon a férfiak kezdtek először, méghozzá végre igazi megmérettetést láthattunk a 15 kilométeres tömegrajtos “személyében”. A 629 méteres kört követően négy darab 3,6 kilométerest kellett leküzdeni, emelkedővel, lejtmenettel. Kilencvenegyen harcolhattak a jóváírásokért, bónuszmásodpercekért.

Mint ahogy az lenni szokott, sokáig semmi, de semmi nem történt. Az élen a nagy nemzetek, a favoritok haladtak (norvégok, oroszok, svédek). Az első 15 szekundumos bónuszt Martin Johnsrud Sundby zsebelte be, Alexander Legkov tizenkettő, míg Ilia Chernousov tíz másodpercet kapott pluszba. Ekkor még az egész “peloton” együtt haladt.

Ahogyan hellyel-közzel a 9,6 kilométeres pontnál is. A jóváírást újra Johnsrud Sundby vitte el, két honfitársa, Didrik Tønseth és Petter Northug követte, míg a piros trikós Alex Harvey majd’ fél percet hátrányt szedett össze. Az esély még megvolt a felzárkózásra.

11,5 kilométernél megindultak az első akciók, Matti Heikkinen és Thomas Bing próbálták szétszakítani a sort, ami nem nagyon sikerült, de kiindulási alapnak jó volt. A végjáték közeledtével a “nagyok” is indultak, Alexey Poltoranin Stanislav Volzhentsevet követve próbált elszakadni Sundbyéktól, s mivel Harvey megadta magát, a trikó elhódításáért folyhatott a csata. A hosszú lejtmenetben a pároshoz a már emlegetett, nagyon aktív Bing mellett Hannes Dotzler zárkózott fel, s végül el is döntötték egymás közt a győzelem sorsát. Poltoranin hajrázott a legjobban, Dotzler lett a második, míg Volzhentsev bedobta magát Bing elé, ezzel begyűjtve a harmadik helyet. Tizenheten érkeztek az élbollyal, Johnsrud Sundby és Northug majd’ tizenöt szekundumot osztott ki a lemaradó Legkovnak, míg a Maurice Manificat, Alex Harvey páros sokat kapott. Az összetett vezetést a bónuszoknak is köszönhetően Johnsrud Sundby vette át, nem is kicsiny előnnyel Halfvarsson, valamint Harvey előtt. Hatan vannak percen belül, Petter Northug pedig ott “ólálkodik” a negyedik helyen… Izgalmas lesz az olaszországi finis, az biztos!

Teljes eredmény

Videós összefoglaló

A női versenyen mindenki azt várta, ki lesz az, aki egyáltalán megszorongatja a főfavorittá előlépő Therese Johaugot. Nos, jelentjük, nem lesz ez olyan egyértelmű, ez a 10 kilométeres tömegrajtosból is bőven leszűrhető…

Mint ahogy az várható volt, a norvégok szokás szerint megpróbálták szétszakítani a mezőnyt. Az így is bivalyerős összeállítással ez könnyen sikerült, s szépen folyamatosan egy előbb hét, majd hatfős sor. Az 5,5 kilométeres mérőpontra kijelölt jóváírást Kerttu Niskanen gyűjtötte be, Aino-Kaisa Saarinen és Astrid Jacobsen kapott még tíz, vagy annál több szekundumot ráadásként. E csoport ötfősre szűkült, a már említett három versenyző mellett Therese Johaugnak és Heidi Wengnek sikerült végleg ellépni.

Az emelkedőkön mentek a támadások, mind az öten próbáltak a lehető legjobban taktikázni. Természetesen a végén a lejtmenet, na meg a célegyenes döntött, mintsem a gyors láb, ennek köszönhető Niskanen sikere, aki a változatosság kedvéért szintén élete első VK-győzelmét ünnepelhette. Jacobsen végzett másodikként, Johaug harmadikként, az élbolyt több mint húsz másodpercre követték a többiek. Meglepetésre Jacobsen vezet, Østberg “ezüstérmes” helyről adta fel, míg Johaug így a harmadik helyen áll, hátránya 44,7 szekundum. Érdekes csatára számítunk!

Teljes eredmény

Videós összefoglaló

Johaug, Niskanen, Jacobsen

Holnap már Olaszországban, a híres toblachi, erdős üldözésessel folytatódik a viadal.

A képek, videók forrása: www.fis-ski.com-NordicFocus, YouTube: FIS Cross Country-csatorna, www.fischersports.com