Klasszisok hétvégéje Oberhofban

A 2014-es esztendő első, a 2013/14-es világkupa-szezon negyedik fordulóját rendezték a hétvégén a német téli sport-paradicsomban, Oberhofban. A remek hangulatban lezajlott versenyek a jelen biatlonjának legnagyobb klasszisainak remeklését hozta. A nőknél Darya Domracheva, Kaisa Makarainen és Tora Berger, a férfiaknál Emil Hegle Svendsen, Martin Fourcade és Ole Einar Björndalen sziporkázott.

legendak

Zsinórban kilencedszer adott otthont Oberhof az adott naptári év első világkupa-fordulójának. A németek híresek arról, hogy hiába nincs most “világelső” biatlonistájuk, ugyanúgy szeretik a biatlont, és ez a szeretet a nézőszámon is meglátszik. Körülbelül 10 000 néző volt kint versenyenként a Németország középső részén található téli sport központban.

svendsenoberhofPéntek kora délután a férfi sprint nyitotta a programot, melyen kiderült, hogy minél közelebb vagyunk az Olimpiához, a norvégok annál jobb formába kerülnek. Két legnagyobb klasszisuk, Emil Hegle Svendsen és Ole Einar Björndalen kisajátította magának az első két helyet, Svendsen mindössze négy tizeddel győzte le a biatlon történetének legnagyobb alakját. A harmadik helyre az összetettben vezető Martin Fourcade ért be eggyel több büntetőkört teljesítve.

Egyéni vélemény: Hatalmas szerencsénk van, hogy három ekkora zsenije van ennek a sportágnak, a későbbiekben hozzájuk még a két Boe, Johannes és Tarjei nőhet majd fel.

makarainenoberhofÁltalában a jobb lövészet kifizetődőbb, mint a jó futóteljesítmény. Nem volt ez másképp a női sprintben sem, ahol az egyet hibázó, ámde lassabban futó Darya Domracheva felül tudta múlni a kiválóan futó, ámde eggyel többet hibázó Kaisa Makarainent. Az, hogy a prezíz lövészet nem minden, Olena Pidrushna esete bizonyítja a legjobban: hibátlanul lőtt, azonban lassan futott, ezért “csak” a harmadik lett.

Ole Einar Björndalen péntek után szombaton, az üldözésesben is közel járt ahhoz, hogy 2012. február 12. után újra egyéni futamot nyerjen a világkupában. Az utolsó lövészetig vezetett Emil Hegle Svendsen, ekkor azonban Björndalen kettő is hibázott, így megint a második lett. A változatosság kedvéért megint Martin Fourcade végzett bronzérmesként.

Megjegyzés: A lett Andrejs Rastorgujevs a huszonnyolcadik helyről jött fel a negyedik helyre. Gratulálunk!

legencsat

A pénteki sprint után a szombati üldözéses is Darya Domracheva illetve Kaisa Makarainen küzdelméről szólt, és ezúttal is a fehérorosz volt a magabiztosabb, így megint legyőzte finn vetélytársát. A harmadik helyre Symnoeve Solemdal a huszonegyedik helyről futotta fel magát.

Megjegyzés: Az üldözéses után Gabriela Soukalová és Valj Semerenko holtversenyben vezették a világkupát.

A férfi tömegrajtost az álló lövészetekig Emil Hegle Svendsen uralta, ekkor jött három hiba, így visszacsúszott a tizenegyedik helyre. A győzelmet Martin Fourcade szerezte meg, aki ezzel tovább növelte előnyét az összetettben. A legnagyobb meglepetést Alexey Volkov ennyireszolgáltatta, aki ezüstérmes lett, Tarjei Boe harmadik helye inkább nevezhető papírformának, mint az orosz teljesítménye.

Egyéni vélemény: Hiába van még hátra öt plusz egy hétvége a szezonból, Fourcade előnye behozhatatlannak tűnik, viszont az Olimpia frenetikus versenyeket hozhat.

A női tömegrajtos volt a hétvége versenye, melyen fordulatokban gazdag volt, és a világkupa címvédője, Tora Berger győzelmét hozta. Mivel Symnoeve Solemdal lett a második, így a férfi sprint, illetve üldözéses után ez volt a norvégok harmadik kettős győzelme Oberhofban. Darya Domracheva az utolsó sorozatig vezetett, ott azonban hibázott, ezért visszacsúszott a harmadik helyre. A szezon végén visszavonuló Andrea Henkel egy negyedik hellyel örvendeztette meg a németeket.

Egyéni vélemény: Minden idők legszorosabb női világkupája ez az idei, személy szerint HÉT versenyzőt tartok a végső győzelemre esélyesnek: Gabriela Soukalová, Valj Semerenko, Kaisa Makarainen, Darya Domracheva, Tora Berger, Symnoeve Solemdal, Selina Gasparin.

Részletes eredmények ITT találhatóak!

Az összetett-világkupa állása, nők:

1. Gabriela Soukalová (cseh) 306
2. Valj Semerenko (ukrán) 304
3. Kaisa Makarainen (finn) 301

Az összetett-világkupa állása, férfiak:

1. Martin Fourcade (francia) 462
2. Emil Hegle Svendsen (norvég) 293
3. Johannes Thingnes Boe (norvég) 258

A következő forduló helyszíne ugyancsak Németország, méghozzá a 2012-es Világbajnokság színhelye, Ruhpolding lesz. Szerdán és csütörtökön váltókat, pénteken és szombaton egyéni indításos, vasárnap üldözéses versenyeket rendeznek majd!

Képek forrása: biathlonworld.com