Vissza a VK-életbe…

Pár nap alatt már eltelt, így megemészthettük a 8. Tour de Ski eseményeit, az Alpe Cermis varázsát, s a lényeg, hogy ezúttal is remek, látszólag évről-évre fejlődő versenyt konstatálhattunk. Ezúttal két új győztest is avattak, hótól kezdve eséseken, sprinteken és taktikázáson át mindent láthattunk. Idézzük fel most ezeket a pillanatokat, lássuk a véghajrá történéseit, s egyben készüljünk a világkupa-állomásokra (köztük a hétvégi Nove Mestó-i viadalra), az olimpiai felkészülésre.

A karaván egy hosszú transzfer után utazott át Olaszországba, mármint a megmaradó rész, tudniillik rengetegen visszaléptek, nem vállalták az utolsó megpróbáltatásokat. A toblachi erdős szakasz a Tour de Ski egyik legkedveltebb és leggyönyörűbb pontja, a helikopterképekkel, a stadiont megtöltő szurkolókkal.

Idén az összetett sorsába nem nagyon szólt bele azonban. A női 15 kilométeres (pardon, szabad stílusú) üldözésesen az élről magabiztos előnnyel induló Astrid Jacobsen könnyen tartani tudta a többieket, így a második helyezett Therese Johaugnak nem sikerült zárkóznia. Ekkor úgy tűnt, a finn légió közül Anne Kyllönen a legerősebb, hisz ő ért be a harmadik helyre, de szám szerint hatan álltak huszonöt másodpercen belül, így ez a kérdés is nyitott maradt. A férfiaknál ellenben egyértelművé kezdett válni, ki lesz a bajnok, ugyanis a káprázatos formát produkáló Martin Johnsrud Sundby majd’ egy percet vert a riválisokra, akik heten sprinteltek a pódiumért, végül nem meglepetésre Petter Northug és Alex Harvey örülhetett. A nap legjobb idejét maximálisan Johannes Dürr futotta, az élmezőnyt eddig elkerülő osztrák bámulatosan zárkózott fel a 35 kilométer legnehezebb, emelkedős részén, ezzel gyakorlatilag egy percre hozva a bolyt.

A Johnsrud Sundbyt üldöző csoport, középen a nagy zárkózó Johannes Dürrel:

Teljes eredmények: nők és férfiak

Val di Fiemmébe átérve, immár az utolsó előtti etap keretei közt egy-egy 5 és 10 kilométeres versenyt kellett teljesíteni klasszikus stílusban. Bár előzetesen nem várhattunk sokat, amolyan “lazító felkészülést”(?) a Cermis előtt, végül itt is változott egy-két dolog. Az uraknál nagy meglepetésre egy olyan versenyző diadalmaskodott, akitől egyáltalán nem vártuk, mégpedig Petter Northug, aki szezonbeli első sikerét stabilan, jól teljesítve, tíz másodperces előnnyel nyerte Martin Johnsrud Sundby előtt. A harmadik helyet Chris Jespersen, a negyediket Sjur Roethe szerezte meg, az összetett pedig gyakorlatilag eldőlt, hisz Johnsrud Sundby 48,5 szekundumot nehezen adhatott el a Cermisen. Johannes Dürr az ötödik pozícióból nyújtózkodhatott a dobogóért. A hölgyeknél fordult a kocka, Therese Johaug az ötezer méter során “legyalulta” Astrid Jacobsent, így egészen közel, fél percen belülre került összesítésben. A finnek tovább hengereltek, minden nyitott volt tehát.

Teljes eredmények: nők és férfiak

Az Alpe Cermisen szakadó hóesés és a megszokott, többezres tömeg fogadta a versenyzőket, akiknek amúgy is nehéz dolguk volt az őrült kemény hegy, a helyenként 28%-os részek miatt. A hölgyeknél egyértelműen megmutatkoztak az erőviszonyok: a Cermis közepén Therese Johaug megelőzte a piros trikós Astrid Jacobsent, és végül “örömfutást” bemutatva, nagy előnnyel nyerte meg élete első Tourját. A bronzéremért nagy harc folyt, végül Heidi Weng ritkán látható módon, az utolsó métereken hajrázta le Krista Lahteenmäkit, teljessé téve a norvég dominanciát. Negyvenketten értek célba, akik előtt le a kalappal. Az összetett VK-ban is a sikongató Johaug vezet, immár 1002 pontja van, így duplán lehet boldog. Jacobsent is dicséret illet, végre kezd rátalálni, sőt, talán túl is szárnyalja a 2007-es formáját.

Teljes eredmény

Therese Johaug NOR

Az uraknál egy percig nem volt kérdés, ki lesz a bajnok. Norvégia második Tour-címét (pár percen belül a semmiből kettő, nem rossz!), egyben pályafutása legnagyobb sikerét szerezte Martin Johnsrud Sundby, aki könnyedén halszálkázott fel a tetőre, a család nagy örömére az utolsó métereken teljesen kiélvezhette a nagy pillanatot. Mögötte, szűk perces lemaradással a későn érő Chris Jespersen ért be, aki a második legjobb időt produkálta nettó idők tekintetében is. Egyvalaki lett jobb nála, mégpedig Johannes Dürr, aki elérte, amit szeretett volna, és megszerezte a hihetetlen harmadik pozíciót, egyúttal meggátolta a teljes “vikinguralmat”. Petter Northug lett a negyedik, míg Sjur Roethe az ötödik, a címvédő Alexander Legkov pedig csalódást keltve hatodikként végzett. Negyvenkilencen teljesítették a rémséget. Összetettben Johnsrud Sundby 1001 ponttal áll az élen, Jespersen és Legkov a további sorrend.

Teljes eredmény

A hétvégén a csehországi Nove Mestóban sprintekkel folytatódik a világkupa (szombaton 16 órakor döntők), nincs tehát megállás, elvégre egy hónap múlva olimpia. A legjobbak nem lesznek ott, mindenki másképp készül Szocsira. Kíváncsian várjuk a következő időszakot.

A képek forrása: www.fiemmeworldcup.com, AFP/hatharom.com, www.thestar.com, NordicFocus, www.zimbio.com