Két évtized múltán: Marie-Michéle Gagnon kombinált a legjobban

Csaknem 20 év elteltével győzött ismét kanadai szuper-kombinációban, Marie-Michéle Gagnon dinamikus délelőtti siklásával alapozta meg karrierje első VK- sikerét, így délután már nem kellett egyéb tőle, minthogy egy rá idén jellemző összeszedett szlalommal közvetlen riválisait felülmúlja, majd bizakodjon az élbolyban indulók hibáiban. Mindkettő összejött, a szám olimpiai és világbajnoki címvédője, Maria Höfl-Riesch a harmadik, míg az első futamot követően még meggyőző előnnyel vezető Nicole Hosp csupán a negyedik helyen végzett. Elsőként állt dobogóra idén Michaela Kirchgasser, ezzel biztosította helyét a szocsi csapatban. Miklós Edit nagyszerű Szuper-G után pocsék szlalomot mutatott be, a pontszerzés elmaradt.

Lassan egy év elteltével rendeztek újra szuper-kombinációt a Világkupában. A szakág hányattatott sorsa közismert tény, tavalyi évtől kristálygömböt sem osztanak a legtöbb pontot szerző sportolónak, ami meg is látszik az aktuális rajtlistákon, az általában péntekre száműzött versenyek nézőszáma is alacsony szinten mozog, s akkor még nem beszéltünk az el-elmaradozó TV-s közvetítésekről. Mindezzel együtt változatlanul része az olimpiai programnak, mi több, nem egy sízőnek ez a szám jelenti a legnagyobb esélyt a kiugró eredményre.

Minő meglepetés, a hőmérő fagypont alatti hőmérsékletet jelzett a célban is, nagy kár, hogy a rajtnál még szikrázó napsütést a lejtőn lefelé haladva mindinkább sűrűsödő ködfátyol takarta el, idő kérdése volt, mikor dönt a versenyirányítás a kényszerszünet mellett.

A tegnapi lesikláshoz képest természetszerűleg technikásabb nyomvonalat tűzött az olasz mester, egy vakon beveendő szűk jobbos például többeket megtréfált, azt a bizonyos szűk traverzét ugyanakkor meghagyta a tréner, gondolom én, sokunk örömére.

Stefanie Moser (11.) menete nyitotta a sort, több volt a túlcsúszás a kelleténél, erősebbik számában is tízen kívül került, sok jóra nem számíthatott. Lisa Magdalena Agerer (22.) alig-alig erőszakolta át magát a szűk jobboson, folytonos kisodródásaival rengeteg teret, s időt vesztett. Ragnhild Mowinckel (4.) bátor csúszásával kezdődött meg a verseny érdemi része, az ifjú norvég junior-világbajnok (még hármas kombinációban tudott győzni tavaly) felvállalta a necces kapuvételeket, megérte, hiszen közel fél másodperccel állt a tabella élére. Két kifejezetten lassú menet következett két olyan sízőtől, akik mára a feledés homályába vesztek: Camilla Borsotti (25.) még csak-csak versenyben maradt, Marion Pellissier (33.) viszont igazolta, jogosan nem vették számításba idestova két éve a Világkupában. Francesca Marsaglia (9.) keménykedős stílusa viszonylag kevés hibával párosult, ugyanez Lotte Smiseth Sejersted esetében kiesést eredményezett a keresztsíző részen.

Marianne Kaufmann-Abderhalden rizikós menete egyetlen századdal kivívott vezetést hozott a konyhára, ám mint utóbb kiderült, valamiféle technikai szabálytalanságot fedeztek fel nála az ellenőrök, ami kizárást eredményezett az olimpiai indulását sirató svájci számára. Elisabeth Görgl (6.) tegnaphoz képest kevésbé épületes pályát síelt, a dobogóról ezzel együtt nem kellett lemondania, lévén jóval rutinosabb kombinációs síző vetélytársainál. Maruša Ferk (17.) síelését döntően befolyásolta a fokozatosan emelkedő köd, mint ahogy a felső részen még vezető Laurenne Ross (24.) visszaesését sem kizárólag sízési hibái okozták. Dominique Gisin (5.) szűk kapuvételei gyümölcsöződtek, csupán 9 századdal maradt el az aktuális éllovas honfitárstól. Figyelembe véve, hogy volt ő már pontszerző VK- szlalomon, jó kilátásai voltak. Denise Feierabend (26.) ugyanakkor tetemes, bő két másodperces hátrányt szedett össze, furcsa mód a legkanyargósabb középső részt szúrta el igazán.

Nagyjából negyedórás kényszerszünetet követően Lara Gut (8.) jobb, s rosszabb szakaszokat vegyítő csúszásával folytattuk, jó két tizeddel szorult az éllovas mögé. Michaela Kirchgasser (19.) 8 tizede egészen más megvilágításba került, egy alapvetően szlalomosként számon tartott sízőtől ez nagyszerű eredmény, ígéretes kiindulási alap. Tina Maze (6.) két elfékezését bánhatta, egyébként szép összeszedett menetet produkált. Maria Höfl-Riesch (10.) már kevésbé lehetett elégedett, hiába kereste a pálya ritmusát. Marie-Michéle Gagnon (15.) egy kis híján letarolt kaput, s a mélyről vett traverzé kivételével szépen teljesített, joggal reménykedett egy újabb erős eredményben. Rettentően szoros volt a küzdelem, felvetődött azonban az egyszeri bloggerben, lehetséges-e nagyságrendekkel jobb időt síelni délelőtt? Nicole Hosp (1.) bizonyította, igenis lehet, tekintélyes 66 százados előnnyel állt élre, remek dinamikával, tűpontosan síelt, ezzel előlépett a verseny favoritjává.

Nagy nevek azért még bőséggel várakoztak a rajtállásban. Ehhez képest a zsinórban öt kiesés csalódást keltő fejlemény, Julia Mancuso és Elena Curtoni a szűk jobbosban vállalta túl magát, a másik három olasz lány (Brignone, Merighetti és Schnarf) kiesését már nem nézhettük meg a közvetítésben. A szlovák Jana Gantnerová (33.) nem bizonyult versenyképesnek, Sara Hector (28.) egyedül annak örülhetett, hogy legalább viszonylag friss pályán síelhet délután. Anna Fenninger (3.) magas rajtszámmal sem vallott szégyent, igaz, a majd’ 6 tizedes elmaradása dobogós reményeit szertefoszlatta délutánra. Margot Bailet (34.) felejtős menete zárta az első harmincast, honfitársnője, Anne-Sophie Barthet (35.) pedig nyitotta a mezőny másik felét, utóbbi legalább joggal bízhatott műlesiklásában.

Mint az várható volt, Tina Weirather (2.) közelítette meg leginkább Hospot, de hiába a kevesebb, mint 4 tizedes hátrány, vérmes reményei azért nem lehettek a folytatásra nézvést. Harmincon túlról ki kell emelnünk Wendy Holdenert (28.), valamint Šárka Stráchovát (30.), ők ketten szűzpályán bizonyíthatták átlagon felüli szlalomos tudásukat. Legmagasabb rajtszámmal Kajsa Kling (53-assal a 17.) került a pontszerzés küszöbére, de számunk fontosabb volt az előtte kettővel induló Miklós Edit szereplése (19.). A magyar sportoló összerakott végre egy kiegyensúlyozottan erős menetet, kérdés tárgya nem volt TOP20-környéki helyezése, végül alig másfél másodperccel maradt el Hosptól. A pontszerzés kapujába ért, de ehhez kellett még egy tőle átlagon felüli szlalom is.

Mint azt valószínűsíteni lehetett, kombinációs szinten meglehetősen kemény pályát tűzött Tina Maze újdonsült mestere, Mauro Pini, a lesikló specialisták bizony alaposan megszenvedtek vele. Stráchovára (9.) ez nem volt igaz, a cseh ügyesen kihasználta, hogy szűzpályán síelhetett, azzal együtt jelentős előrelépéssel számolhatott, hogy Sara Hector (5.) azon nyomban átvette tőle a vezetést. Előbbi 5 esztendeje végzett ennyire előkelő helyen a szakágban, míg a svéd lány karrierje első TOP10-helyezésének örülhetett. Holdener (12.) meglepően bizonytalan csúszása után már előrevetítette, mértékadó időt síeltek ők ketten. Stephanie Venier (27.) echte lesikló, meg is látszott lassú siklásán, Feierabend (10.) persze más dimenziót képvisel szlalomozás terén, a svájci ezzel együtt sem volt kellően energikus.

Borsotti (18.) mély testhelyzetben kerülgette a kapukat, Ross (20.) és Agerer (19.) hasonlóan járt el, Priska Nufer (21.) problémamentesen lesíelte a pályát, persze szigorúan csak saját lassú tempójában. Suter (22.) is a „lassan járj, tovább érsz” örökbecsűt tartotta szem előtt, félméteres távolságból vette az akadályokat.

Hosszú idő után Michaela Kirchgasser (2.) vette át a vezetőhelyet, a hazaiak vb-ezüstérmes klasszisa remekül összerakott menettel vétette észre magát, fél másodperces előny birtokában egy csapásra dobogóesélyessé lépett elő. Mirjam Puchner (22.) részéről megint egy tipikus lesiklót láthattunk végigszenvedni a pályán, sajnos Miklós Edit (35.) tőle, s úgy általában mindenkitől jócskán elmaradt. Az MTK sízője becsülettel nekivágott a pályának, de érezhetően nincs még olyan szinten technikailag, hogy akár csak egy kombinációs szlalom erejéig érdemben felvegye a lépést a középmezőnnyel. Csaknem hét másodperces hátrányt szedett

össze, várható volt, hogy pont nélkül marad.

Ferk (16.) erős kezdés után némiképp visszaesett, ezzel együtt feljövőben van formája. Az osztrákok nagy bánatára Marie-Michéle Gagnon (1.) megérezte a vérszagot, a kanadai tűpontos íveken erőteljes tempót bírt diktálni, 3 tizedet adott Kirchgassernek. Részéről mindent beleadott, onnantól kezdve már a többiek hibáit kellett csak kiszurkolnia. Kling már a felső pályarészen belevágódott az egyik kapuba, Hütter pedig lassú poroszkálása ellenére belezavarodott a pálya végi vertikális kombinációba. Ramona Siebenhofer (7.) sízése már egészen épületes látványt nyújtott, pálya végi remeklésének hála karnyújtásnyira került az olimpiai repülőjegyhez. Moser (28.) és Marsaglia (25.) abszolút veszélytelennek bizonyult.

Maria Höfl-Riesch (3.) sízése nem nélkülözte az apró hibákat, megremegéseket, kevéssel még Kirchgasser is meg tudta előzni. Lara Gut (15.) szebbik arcát mutatta szlalomban, ezzel együtt visszább esett a rangsorban, hasonlóan a pálya végére elfogyó Görglhez (11.). Tina Mazén (6.) nem segített a várt mértékben Pini tűzése, csak az első szektorban beszedett egy másodpercet, a későbbiekben indulók gyengélkedésének hála mégis egészen tisztes pozícióban fejezte be a versenyt. Gisin (14.) túl széles kapuvételekkel operált, Mowinckel (13.) tisztességesen megharcolt helyezéséért, amivel láthatóan messzemenőkig meg is volt elégedve.

Anna Fenninger (8.) alig-alig vesztett előnyéből az első szektorban, aztán viszont ahogy sűrűsödtek a kapuk, úgy vesztette el a fonalat, komoly térvesztéseivel képtelen volt megőrizni pozícióját. Tina Weirather (17.) a papírformának megfelelően alaposan visszaesett, reálisan felmérte esélyeit, ésszel tette dolgát, értékes pontokat szerzett összetettben. Nicole Hosp (4.) célja ennél ambiciózusabbak voltak, közel másfél másodperces előny birtokában mi másra fókuszált volna, mint arra, hogy 2007 után újból SC- sikert szállítson Ausztriának. Hosp a nyugodt, biztonsági megoldást választotta, vesztére, előnyét már fent megfelezte, a záró részen már a ritmusból is kiesett, így nemhogy Gagnon ellenében maradt alul, még a dobogóról is leszorult. 1,8-at kapott egy futam alatt…

A szokásoknak megfelelően ezzel még nem ért véget a verseny, harmincon túlról is mód nyílt pontszerzésre. A franciák tinédzserje, Romane Miradoli (24.) életében először jegyzett VK- pontot, két év után nagy nehezen befért a pontzónába Pellissier (29.), Méribel után ismét harmincban zárt a szlovák Jana Gantnerová (30.), Magdalena Fjällström (30.) és Erin Mielzynski (26.) eredménye már kevésbé említhető meglepetésként. Edit végül Macarena Simari Birknert (36.), valamint a horvát Andrea Tomsićot (37.) tudta csak megelőzni.

A verseny részletes statisztikájáért kattintsatok a linkre!

Idei eredményei tükrében nem ért senkit váratlanul Marie-Michéle Gagnon jó szereplése kombinációban, kiforrott, sokszínű versenyzőként halmozta a pontokat több szakágban. A győzelem persze nem volt benne a levegőben, valljuk meg, ehhez kellettek ellenfelei botlásai is, de ez persze semmit nem von le a kanadai lány érdemeiből. Mielzynski 2012 márciusi műlesikló sikere után nyert újra kanadai hölgy a Világkupában. Kombinációban ez a juharlevelesek első VK- sikere Gerry Sorensen 1984-es győzelme óta. Michaela Kirchgasser 14., míg Maria Höfl-Riesch 78. alkalommal állt dobogón, egyben 22 pont előnnyel visszavette a vezetést összetettben Fenningertől.

Továbbnövelheti fórját a német jövő héten, kedden ugyanis éjszakai szlalomot rendeznek Flachauban!