Összemérték erejüket a sprinterek Nove Mestóban

A Tour de Ski-sorozat után – visszazökkenve a “normál” kerékvágásba – Nove Mestóban folytatódott a sífutó-világkupa. A csehországi város egyik nagy eseményére átlagosan 20.000 kilátogató a legnagyobb sztárokat – így a friss Tour-bajnok norvégokat sem – nem láthatta, “csupán” a sprinterelitet. Nem is meglepő, hisz vérbeli sprinthétvégét rendezett a 2013-as biatlon-világbajnokság házigazdája. Újfent csak fenntartjuk véleményünket: gyakrabban kéne e helyszínre látogatnia a karavánnak.

Nove Mesto na Morave by night

A szombati nap során került sor a szabad stílusú egyéni sprintekre. A szervezők egy-egy 2,5 kilométeres, a megszokottnál hosszabb kört jelöltek ki. A villanyfényes, viszonylag késői döntők külön látványosságot nyújtottak.

A hölgyek kicsit foghíjasnak nevezhető, ámde így is erős és korrekt létszámú mezőnyéből a szlovén Katja Visnar teljesítette legjobban a délutáni kvalifikációt. Meglepetésre két komoly esélyesnek sem sikerült bekerülnie a legjobb harmincba. Aurore Jean kiesése még csak-csak elment, ellenben a Tour de Skit egyaránt kihagyó Justyna Kowalczyk, Maiken Caspersen Falla páros gyöngélkedésére nem számítottunk, nyilván ők sem, így az olimpia előtt egy hónappal. A hatvankilenc indulóból utolsó lett a magyar Simon Ágnes.

Érdekesen alakultak a negyeddöntők is. Az emelkedős pálya nem kedvezett az orosz hölgyeknek, a ShapovalovaKorostelevaMatveeva Dotsenko négyes egyik tagja sem jutott tovább, hasonlóan a Touron biztató formát mutató Hanna Kolbhoz, Sophie Caldwellhez vagy a századokkal elmaradó Daria Gaiazovához. Lucia Angert esés gátolta a “menetelésben”.

A szemi-finálék során csillaghullás volt tapasztalható. Az első futamból a balszerencsés Visnarnak és Mona-Lisa Malvalehtónak sem sikerült elérnie a finálét (hogy miért, kérdezzék egymást…), Jennie Oeberggel egyetemben. A második hatos is hozott norvég és svéd kipottyanót, Stina Nilssont a meglepetésember Kathrin Rolsted Harsem, valamint az egyik favorit Celine Brun-Lie fogta közre.

A döntő mezőnyét így hat különböző nemzetiségű versenyző alkotta, s végül nem volt kérdés, ki lesz a győztes. A mindent eldöntő emelkedőt ugyanis olyan dinamikával nyomta végig Kikkan Randall, hogy a rövidke célegyenesben csak a második helyért lehetett harcolni, ez Laurien van der Graaffé lett, Ingvild Flugstad Østberg kárára. Gaia Vuerich és Denise Herrmann között célfotó döntött a negyedik pozíció sorsáról (előbbi nyúlt be jobban), míg Ida Ingemarsdotternek jutott az utolsó hely. A sprint-VK így még nem dőlt el, ellenben a vezető Herrmannak jó kilátásai vannak a továbbiakra.

Teljes eredmény

Videós összefoglaló

A férfiaknál (Emil Jönsson visszalépése után) nyolcvannyolcan selejteztek. Szabó Milán a hetvenedik helyen zárt, a kiesők táborát a formáját erősen kereső Marcus Hellner, Gianluca Cologna, Tomas Northug és Alexander Panzhinskiy is gyarapították. Sergey Ustiugov ellenben nagyon rátalált a megfelelő tempóra, s első idővel várhatta a további történéseket.

A negyeddöntőkből sok esélyes továbblépett, talán csak Anders Gloeersent, Anton Gafarovot, az egyre többször villogó Josef Wenzlt, valamint a két amerikait, a kvali-második Andrew Newellt és a lenzerheidei győztes Simeon Hamiltont lehetett hiányolni a továbbiakról.

Mint ahogy az sokszor lenni szokott, ezúttal is összejött egy álom-elődöntő, ezt a “díjat” most az első kapta, hisz nagy fantáziával akár Szocsira is el tudnánk képzelni e hatost, méghozzá pár perccel későbbre. Ezúttal azonban valakik nem juthattak tovább, végül Nikita Kriukov és Ola Vigen Hattestad húzta a rövidet. Ennek megfelelően a jóval gyöngébb második futamból négyen is búcsúztak, név szerint Martti Jylhä, Anton Lindblad, Cyril Miranda és Finn Haagen Krogh.

A fináléban három orosz, egy svéd, egy olasz illetve egy olasz futó csatázott a sikerért. Egészen a már emlegetett kaptatóig együtt maradtak, ekkor a két orosz, Alexey Petukhov és Ustiugov húzták meg, magukkal víve Federico Pellegrinót. A célegyenesre hárman érkeztek teljesen együtt, végül kisebb meglepetésre Ustiugov (pályafutása során először!) diadalmaskodott, megelőzve Pellegrinót. Petukhovnak a dobogó legalsó foka jutott, Eirik Brandsdal lett a negyedik, Nikolay Morilov az ötödik, míg Teodor Peterson a hatodik. A szakági vezetést Pellegrino vette át, nem sokkal, de vezet (főleg orosz) üldözői előtt.

Teljes eredmény

Videós összefoglaló

Vasárnapra áttérve a világkupában ritkán látható (Asiago után újfent) csapatsprintekre került sor, méghozzá klasszikus stílusban. A párosoknak 2x3x1, 1334 illetve 1604 méteres kört kellett megtenniük, a győztes idők 21 és 22 perc környékén mozogtak.

A női versenyen 25 csapat indult, tizenöten az érdemi rész kezdete előtt már be is fejezték, miután nem sikerült továbbjutó helyen teljesíteni az elődöntőket. Kipottyant az olasz 2-es,(Greta Laurent, Gaia Vuerich), a kanadai (Perianne Jones, Daria Gaiazova), valamint nagy meglepetésre a nagy favorit német 1-es (Hanna Kolb, Denise Herrmann) és a svéd 1-es (Ida Ingemarsdotter, Stina Nilsson) váltó is.

A fináléban darabokra szakadt a mezőny, gyakorlatilag három duett viaskodott az elsőségért, a franciáknak (Aurore Jean, Celie Aymonier) jutott a tizedik, a svájciaknak (Bettina Gruber, Laurien van der Graaff) a kilencedik, a svéd 2-es csapatnak (Britta Johansson Nordgren, Hanna Erikson) a nyolcadik, az előrébb várt szlovéneknek (Alenka Cebasek, Katja Visnar) a hetedik, a tartalékos amerikaiaknak (Ida Sargent, Sophie Caldwell) pedig a hatodik pozíció. A negyedik helyért az oroszok 1-es duójának befutóembere, Anastasia Dotsenko társa, Natalia Matveeva lehajrázta a norvég 2-es, remekelő Kathrine Rolsted Harsem partnerét, Celine Brun-Lie-t. A pódiumos pozíciókat a  tavalyi libereci első norvég 1-es (Maiken Caspersen Falla, Ingvild Flugstad Østberg), az orosz 2-es (Evgenia Shapovalova, Julia Ivanova) és a finn (Mona-Lisa Malvalehto, Aino-Kaisa Saarinen) brigád döntötte el. Végül minden az utolsó pár száz méteren (persze, hogy az emelkedőn) múlott, amikor is Østberg egyértelműsítette, ki a hölgy a háznál, s könnyedén szerzett újabb dicsőséget Norvégiának. Az ezüstérmet az olimpiai váltótagságért küzdő, Asiagóban győztes Saarinen gyűjtötte be, míg Ivanovának maradt a szimpla dobogó, ám nyilván ezzel sem csalódott az olimpia előtt nem sokkal az orosz vezetőség.

Teljes eredmény

Videós összefoglaló

Az uraknál harminckét páros viaskodott, s hellyel-közzel azok döntőzhettek, akiktől vártuk. A finnek (Anssi Pentsinen, Matias Strandvall) azért nyilván nem vették jól a 26. helyezést, akárcsak a szebb napokat is megélt “kazah 1-esek” (Denis Volotka, Nikolay Chebotko) a huszonkettediket, az orosz 2-esek (az egyéni bajnok Sergey Ustiugovval és Dmirtiy Japarovval) a tizenkettediket vagy az éppen hogy csak, de lemaradó svéd 1-esek (Teodor Peterson, Simon Persson) a tizenegyediket.

A finálé különösen, ellenben a hölgyekéhez hasonlóan alakult. Kezdjük ezúttal is alulról felfelé, már csak azért is, mert  a svéd 2-es páros (Marcus Hellner, Emil Jönsson) említhető a legbalszerencsésebbnek, hisz hiába mentek remekül, Hellner utolsó köri gyengélkedésének, na meg Jönsson kellemetlen esésének köszönhetően ellőtték minden esélyüket, és a tizedik pozícióban végeztek. Az olasz 1-esek (David Hofer, Federico Pellegrino) előbbi rossz teljesítménye miatt megelégedtek (vagy sem) a kilencedik hellyel; a francia 1-esek (Renaud Jay, Cyril Miranda) és a svájci 1-esek (Ueli Schnider, Gianluca Cologna) örültek, hogy finalisták lehettek, többet nem nagyon remélhettek. A negyedik helyért hármas hajrát szerveztek a végén a német 1-esek (Sebastian Eisenlauer, Josef Wenzl), az amerikaiak (SImeon Hamilton, Andrew Newell) és a cseh 1-esek (Martin Jaks, Ales Razym), végül a hazaiak és Razym köszönte szépen, és megverte a Wenzl-Newell kettőst. Az elsőségért három vérbeli nagyágyú küzdött, a világ öt legjobb sprinteréből hárman csatáztak, azaz az orosz 1-es csapatban Maxim Vylegzhaninnal teljesítő Nikita Kriukov, a norvég 1-esben a Tourt kihagyó Eldar Roenninggel futó Eirik Brandsdal, valamint a norvég 2-es első emberének, Paal Goldbergnek párja, Ola Vigen Hattestad. A célegyenesre fordulva az asiagói leggyorsabb Hattestad lemaradt, míg a világ-és olimpiai bajnok Kriukov kilőtt Brandsdal mellett, és simán nyert. Alig várjuk a szocsi csapatsprintet, ahol a legjobbakkal (így a már kisebb versenyen is induló, a világkupában hamarosan, akár már jövő hétvégén látható Dario Colognával) kiegészülve még megjósolni sem lehet, kik fognak nyerni.

Teljes eredmény

Videós összefoglaló

Folytatás szombaton a lengyelországi Szklarska Porebában, Justyna Kowalczyk rajongói székhelyén, ahol szabad stílusú sprintet, majd másnak 10/15 kilométeres, klasszikus stílusú egyenkénti viadalt rendeznek.

A képek, videók forrása: www.fis-ski.com/FIS, NordicFocus, YouTube: FIS Cross Country-csatorna, www.fischersports.com