Soukalová és Svendsen bombaformában – Ruhpolding összefoglalója

Az ötödik hétvége a 2013/14-es biatlon-világkupában két versenyző dominanciáját hozta. A nőknél a szezon nyitánya, azaz Östersund óta nemigen brillírozó Gabriela Soukalová duplázott, a férfiaknál a hetek óta egyre jobb formába lendülő Emil Hegle Svendsen maximálisan – két győzelemmel és az ezért járó 120 ponttal – kihasználta Martin Fourcade és Ole Einar Björndalen távollétét. A két-két egyéni futamon kívül még váltókat rendeztek.

soukalováruhpolding

Az a bizonyos utolsó kanyar. Németország másik biatlonos fellegvára (Oberhof mellett), Ruhpolding főként erről a lejtős, nehezen bevehető, éles kanyarjáról, valamint hatalmas, körülbelül 15 000 fős lelátójáról híres. A nézők idén is kitettek magukért, viszont – szerencsére – az utolsó kanyar a hat futam egyikén sem befolyásolta a végkimenetelt.

Az első verseny a női váltó volt, melyet Oroszország (Ekaterina Glazhyrina, Olga Zaitseva, Irina Starykh, Olga Vilukhina) ellentmondást nem tűrően nyert meg, a hazai szurkolóknak már az első nap volt okuk az örömre, ugyanis Németország a Preuss által futott büntetőkör ellenére is második helyen zárt. A dobogó legalsó fokára Norvégia állhatott fel Tiril Eckhoff két büntetőköre ellenére.

ffiváltóMegjegyzés: Nem ez volt az utolsó váltó az Olimpia előtt, még Antholzban is lesz egy ilyen típusú versenyszám, ezért most még nem vonok le semmi következtetést.

A férfi váltó hatalmas hajrában dőlt csak el, melyben Ausztria (Christoph Sumann, Daniel Mesotich, Simon Eder, Dominik Landertinger) utolsó embere, Landertinger lehajrázta a hazaiak utolsó futóját, Simon Schempp-et, az oroszok utolsó váltótagjának nem jött be a hosszú hajrá, az utolsó emelkedőn mind a két német ajkú versenyző utolérte és lehagyta Anton Shipulint.

Megjegyzés: A férfi váltóban olyat láthattunk, amit én még soha nem láttam, pláne nem norvég versenyzőtől. Johannes Boe rögtön az első sorozatában három büntetőkörre kényszerült, hiába volt már utána Tarjei Boe, Vetle Christiansen és Emil Hegle Svendsen is parádés, a kilencedik hely mindenféleképpen csalódás.

A női egyéni indításost Darya Domracheva másfél perces előnnyel is megnyerhette volna, azonban az utolsó sorozatban kettőt is hibázott, amiért két büntetőpercet kapott és visszacsúszott az összetettben vezető Gabriela Soukalová mögé. Franziska Hildebrand szintén nyerhetett volna, azonban az utolsó sorozatban ő is belehibázott, ezzel még a dobogóról is leszorult Veronika Vitkovának (is) köszönhetően. Szőcs Emőke 7 lövőhibával, 12 és fél perces hátránnyal a 97. lett. Lesz ez jobb is!

Megjegyzés: Gondolom senki sem tud egyetlen andorrai biatlonistát sem mondani. Majd én! Laure Soulie egy lövőhibával, 1:18-as hátránnyal a kilencedik lett, “egynapos hírnevet ” svendsenruhpoldingszerezve ezzel a Franciaország és Spanyolország között található törpeállamnak.

Martin Fourcade távollétében a férfi egyéni indításosban Emil Hegle Svendsen érvényesítette a papírformát, egy – még a legelső sorozatban vétett – lövőhibával is magabiztosan győzött két orosz, Alexey Volkov és Evgeny Ustjugov előtt.

Egyéni vélemény: Martin Fourcade – látva hogy Svendsen már most milyen formába lendült – elment gyorsan edzőtáborozni egyet. Ez jó döntés lehet, így mindketten bombaformában lehetnek majd Sochiban, mi pedig már most dörzsölhetjük a tenyerünket, hogy mekkora párbajt fogunk látni!

Vasárnap a női üldözésesben Gabriela Soukalová nem adott esélyt vetélytársainak, jól futott, és fejben is nagyon erős volt (hibátlanul lőtt). Darya Domracheva nagyon elszabta ezt a futamot, a négy sorozat mindegyikében volt lövőhibája, így a másodikról a tizenkettedikre csúszott vissza. A test a test elleni viadalok specialistája, Tora Berger a második helyen ért célba. Kaisa Makarainen az utolsó lövészet után még csak a hatodik toraruhvolt, innen futott fel a harmadik helyre.

Egyéni vélemény: Úgy tűnik, Soukalová magára talált, két győzelmének köszönhetően 46 pontos előnyre tett szert. Mivel Antholzban is csak két egyéni futam lesz, gyaníthatóan ő érkezik “leader”-ként Sochiba.

A férfi üldözéses verseny az egyéni indításoshoz hasonlóan Emil Hegle Svendsen győzelmével zárult, aki mivel egyszer sem hibázott a lőtéren, így immár hét sorozata hibátlan, azaz a legutóbbi 35 korongot egytől egyig leszedte. A norvég parádéjának árnyékában Jakov Fak és Evgeny Garanichev állhatott még fel a dobogóra.

Megjegyzés: Svendsen tökéletesen kihasználta Martin Fourcade távollétét, mind a százhúsz pontot elhozta Ruhpoldingból, ezzel már “csak” 49 pont a távolság a két legenda között.

Részletes eredmények ITT találhatóak!

Az összetett-világkupa állása, nők:

1. Gabriela Soukalová (cseh) 426
2. Kaisa Makarainen (finn) 380
3. Tora Berger (norvég) 375

Az összetett-világkupa állása, férfiak

1. Martin Fourcade (francia) 462
2. Emil Hegle Svendsen (norvég) 413
3. Johannes Thingnes Boe (norvég) 315

Az Olimpia előtti utolsó világkupaforduló helyszíne az egyik leglátványosabb vonalvezetéssel bíró Antholz-Anterselva lesz, ahol csütörtökön és pénteken sprintet, szombaton két üldözésest, vasárnap két váltót rendeznek.