Shiffrin alázta a mezőnyt Flachauban

Hétközben sem unatkoznak a női alpesi sízők: kedd este Flachauban villanyfényes szlalom várt rájuk. A győzelem az első futamban el is dőlt, Mikaela Shiffrin több mint egy másodperces előnyét nem tudta elveszíteni a második körben. A dobogóra két svéd fért még fel, Frida Hansdotter és Maria Pietilä-Holmner. Maria Riesch gyenge második futamával a pódiumról lecsúszott, de összetettben növelte előnyét, Marlies Schild kiesett.

A Salzburgi-Alpokban fekvő Flachaut az alpesi sí klasszikusai közé sorolni talán túlzás, ám az kétségtelen, hogy a legnagyobb pénzdíjat itt gyűjtheti be a győztes a Világkupa-sorozatban. 1993 óta rendeznek Vk-versenyt Flachauban, egynél többször viszont csak Marlies Schild és Janica Kostelić tudott itt nyerni – kétszer-kétszer. A jelenlegi mezőnyből Maria Riesch és Tanja Poutiainen 2011-ben holtversenyben nyert, a tavalyi verseny pedig Mikaela Shiffrin győzelmével zárult. 74 síző nevezett a viadalra, még a mezőny végén is olyan neveket találhattunk, mint Manuela Mölgg, Sabrina Fanchini – na és persze az elmaradhatatalan Simari Birkner, most épp Macarena képviselte az argentin sícsaládot. Az első futam pályáját a kanadai Tim Gfeller, a másodikét a finn csapatot edző svájci Christian Brüesch tűzte. Fagypont feletti hőmérséklet várta a sízőket, azaz előnyt jelentett az alacsony rajtszám.

Az első futamot kezdő Marie-Michele Gagnon számára tehát minden ideális volt – szűz hó, kanadai pályatűzés -, egy kisebb megbillenéstől eltekintve jónak is tűnt a menete (15.). Épp csak nem volt elég gyors: Marlies Schild nyugodtnak látszó menettel is egy másodpercet vert rá (3.). Frida Hansdotter a pálya aljáig pár századdal jobb volt az osztráknál, a célban már nem – századra azonos időt értek el (3.). Tina Maze idei önmagához képest nem kezdett rosszul, a középső szakaszon viszont szorgosan gyűjtötte a tizedeket, igaz, a pálya alján három tizedre visszaküzdötte magát (6.). Mikaela Shiffrin volt az egyetlen, aki igazán odatette magát az élmezőnyből, és ez az idején is látszott: több mint egy másodperces előnnyel nemcsak a futamot, de tulajdonképp a versenyt is rögtön megnyerte (1.).

Maria Höfl-Riesch legalább attól a szégyentől megmentette a mezőnyt, hogy senki ne férjen be egy másodpercen belülre – “csak” 9 tizedet kapott Shiffrintől (2.). Maria Pietilä-Holmner a középső szakaszon elvesztette a fonalat, sorjáztak a kövér ívek, Maze elé így is befért (5.). Wendy Holdener menete élesen jelezte, hogy immáron a követőboly van a pályán, a tempója nagyobb hiba nélkül is fájdalmasan lassú volt az élenállókhoz képest (13.). Gagnon síeléséről sokat elmond, hogy egy századdal mégis megelőzte a svájci… Bernadette Schild nagy lendülettel jött, néha talán túl naggyal is (8.), Tanja Poutiainen pedig megint magával cipelte virtuális járókeretét – Holdeneréknél volt csak jobb (11.).

Kathrin Zettel utóbbi versenyei is a szenvedésről szólnak, az élboly tempója most is messze volt tőle, a fiatalabb Schild is megelőzte (9.). Aki még nem unta az osztrákokat (a helyiek biztosan nem), kapott egy újabbat: Michaela Kirchgasser következett, aki 1,5 másodperces hátrányával elégedett lehetett – honfitársai közül csak Marlies Schild előzte meg (7.). Osztrákok után svédek folytatták a versenyt: Nathalie Eklund két másodpercen túlra szorult (12.), Anna Swenn-Larsson pedig lefelé lógott ki a mezőnyből (19.). Fő a változatosság: ismét egy osztrák jött, nevezetesen Nicole Hosp, igencsak gyengécske menettel (17.). A reklámszünet előtt még egy norvég, Nina Løseth volt soron (holtversenyben állt Hosppal a ranglistán), Holdenerrel azonos idővel ért célba (13.).

A rövid szünet után Šárka Strachová következett, a pálya alján kapott nagyon sokat (16.). Christina Geiger látványosan csúszott egyet az oldalán, kissé feldobva a Shiffrin-alázás által már-már unalomba fulladó versenyt, majd Erin Mielzynski amortizálta le az egyik kaput a botjával – vélhetően az idejének nem tett jót ezzel (20.). Nastasia Noens is hibázgatott bőséggel (18.), majd újabb két osztrákon volt a sor: Alexandra Daum tovább sűrítette a mezőny hátulját, ám pechjére mindenkinél lassabb volt (22.), Carmen Thalmann viszont túl nagy tempót vállalva, több komoly hibával is két másodpercen belül maradt (10.).

A top-30 utolsó blokkját Chiara Costazza nyitotta, vérszegény síelésével a második futamért is aggódhatott (26.). Emelie Wikström nagyon szenvedett, nem találta a pálya ritmusát (23.), Barbara Wirth viszont remek középső szakasz után kiváló időt dobott el egy meredekebb részre fordulva – nem fért be egy kapuba. Időközben elkezdett szép nagy pelyhekben hulldogálni a hó, ám csekély intenzitása miatt ennek legfeljebb a hangulatra lehetett hatása, a versenyre nem. Denise Feierabend komótosan kezdett, és utána nem tudott ritmust váltani – komoly hiba nélkül is kisebb csoda a továbblépése (28.). Irene Curtoni pár kapuval a vége előtt azt hitte, sírepülő versenyen van, pechjére nem felszállt, csak el. Lena Dürr túlóvatoskodta (31.), majd Anne-Sophie Barthet esése után Brittany Phelan egy pocsék menetet még jobban elrontott az utolsó kapuknál (42.) – a kanadai edző pályatűzési kompetenciájáról borús képet festett versenyzői teljesítménye…

30-on túlról ezúttal nem jött igazán nagy eredmény. Továbblépett a második futamba Michelle Gisin (21.), Veronika Staber (24.), Mona Løseth (25.), Charlotta Säfvenberg (27.), valamint holtversenyes 29.-ként Marina Nigg (56-ossal!) és Magdalena Fjällström.

A második futamra a hóesés igencsak felerősödött, az elsőként a pályára lépő Fjällström nagy bánatára. A svéd tini nagyobb hiba nélkül jött le, csak az volt a kérdés, mennyit lassít rajta a friss hó (22.). A liechtensteini Nigg hosszú idő után mehetett újra második futamot, ám nagyon elrontotta: kicsúszott a pályáról, majd visszatértében nagy igyekezetében hasra esett. Feierabend másodszorra is igen álmoskásan síelt, igaz, legalább célbaért (25.). Säfvenberg az első kapuknál nagyon bedőlt, az aljára összeszedte magát, egyetlen század hiányzott (23.), Costazza viszont még növelte is tetemes előnyét, majd 8 tizeddel vette át a vezetést (17.). Mona Løseth kevéssel kikapott (19.), Staber pedig csak a pontszerzésre hajtott (24.). Wikström a felső részen már enyhe köddel is küzdött, ezt azért aligha hozhatja fel mentségként, belegabalyodott egy kapuba.

Daum a ködös felső részen hátrányba került, középen visszahozta, ám a nagy igyekezetben pár kapuval a vége előtt kaput tévesztett. Michelle Gisin túlélte a ködöt, ám rögtön utána hatalmasat hibázott, elképesztő utolsó kapukkal (milliméter híján kiesett) így is egy századdal át tudta venni a vezetést (16.). Mielzynski hiába fordult előnnyel az utolsó részre, ott rengeteget kapott (21.), Swenn-Larsson viszont másodjára összekapta magát, átvette a vezetést (14.). Noens hamar kapura lépett, Hosp viszont végig őrizte előnyét, az utolsó kapuknál még növelni is tudta (6.). Stráchová épp ezeknél az utolsó kapuknál kapott fél másodpercet (15.), pedig határozottan javulni kezdett a időjárás, szinte elállt a hó, ritkult a köd.

A reklámszünet után Gagnon következett, most se voltak hibái, de most se volt jó a tempója (10.). Holdener széles ívekkel is növelte előnyét felül, ám utána már túl sok volt a hiba, alig fért be Gagnon elé (8.). Nina Løseth hasonlóan beválallósan síelt, hasonlóan jöttek a hibák is, egyetlen századdal a végén befért Holdener elé (7.). Eklund jóval lassabban ment végig, nehezen érthető módon mintha megelégedett volna a biztos pontokkal (18.). Poutiainen az edzője által tűzött pályán sem tett csodát, több mint egy másodpercet kapott az alján (20.).

Thalmann a pálya közepén és alján többször is bajba került, igazán sokat így sem kapott (13.). Zettel megőrizte fél másodperces előnyét a pálya aljáig, ott viszont nem kanyargott elég gyorsan, Holdener idejéig esett vissza (8.). A reklámszünet után az osztrákok sorát Bernadette Schild folytatta, helyenként nagy késésbe került, a századokkal sem volt szerencséje (11.). Kirchgasser már nem kegyelmezett, több mint négy tizedet megőrzött előnyéből (5.). Maze gyorsan megnyugtatta az élen álló osztrákokat, most is idei önmagát adja: a síbandukolás vége közel 7 tizedes hátrány lett (12.).

Pietilä-Holmner vetett véget az osztrák zsúrnak, felül megduplázta előnyét, így a gyengébb folytatás is belefért, négy tizeddel vette át a vezetést (3.). Marlies Schild jól kezdett, ám a középső részen fenékre ült – azért felállt és végigment, pár pontot kapott is érte (26.).

Hansdotter az alsó részig tartotta honfitársa tempóját, majd pár századot még rá is rakott, három tizedes előny lett a vége (2.). Höfl-Riesch nagyon görcsösen kezdett, kétségbeesetten dobálta magát, végül a pillanatnyi dobogóra is alig fért fel (4.). Shiffrinnek így könnyű dolga volt, egy rengeteg apró hibával tarkított menet is bőven belefért – első futamával nyerte a versenyt (1.).

Mikaela Shiffrin 46. Világkupa-versenyén 14. alkalommal állhatott dobogóra, 7. győzelmét aratta. A szakági tabellán kényelmes előnyre tett szert, köszönhetően Schild kiesésének is. Az örök második Frida Hansdotter 125 verseny után már 8 dobogónál jár, győznie viszont továbbra sem sikerül. Maria Pietilä-Holmner 155 verseny után 7 dobogós helynél jár.