Megtört a pechszéria: Ligety nyerte a wengeni kombinációt!

Megbízható szlalomjának, majd átlagon felül lesiklásának köszönhetően Ted Ligety győzelmével ért véget a szezon első szuper-kombinációja Wengenben. Az amerikai az első futamot követően még bő egy másodperces hátrányból várta az Alexis Pinturault-val zajló párviadaluk második fordulóját, a hírhedt Lauberhornon aztán a rutin döntött. A dobogó legalsó fokára Natko Zrnčić-Dim állhatott fel, aligha hittük volna, hogy ő szerzi Horvátország első dobogóját a mostani szezonban. A holnapi lesiklás szempontjából fontos adat, hogy a szlalomját csúnyán elrontó Aksel Lund Svindål nagy fölénnyel dominálta a kivételesen délután megrendezett gyors számot.

Megannyiszor kell leírnunk, mennyire fájdalmas látni, miként kárhoztatott egy patinás szakág mostohaszerepre. A kombináció, vagy másként az alpesi összetett sors alighanem a lassú kimúlás lesz, jelenleg még része ugyan a világbajnokságok és olimpiák palettájának, de a Világkupában például már csupán két tekintélyes múlttal bíró helyszínen mernek egyáltalán ilyen típusú versenyt rendezni.

Ráadásul egymást követő héten. Az első ilyen helyszín természetszerűleg a svájci Wengen, ahol 1930 óta tartanak kombinációt, mondhatni rendszerességgel. A jelenlegi mezőnyből két régi motoros aratott kétszer diadalt, mindketten túl vannak már zenitjükön. Benjamin Raich és Ivica Kostelić is abban reménykedett, hogy a szezon 17. fordulóján végre összejön nekik az első dobogós helyezés.

Kellemesnek mondható időjárás közepette, alig több mint 50 fős, meglehetősen harmatos mezőnnyel rajtolt el az első futam, ami a megszokottaktól eltérően ezúttal szlalom volt.

Ted Ligety (2.) egy igencsak zaklatott, viszont legalább gyors menettel adta meg az alaphangot, joggal bizakodhatott a jó szereplésben, már csak azért is, mivel az őt követő Ivica Kostelić hamar kiesés sorsára jutott. Egy lesiklók körében sem különösebben problémás szakaszon lépett kapura. Csendben jegyezzük meg, hogyha a horvát nem kapja össze magát két kedvenc lejtőjén sem, lassan tényleg ideje lenne lehúzni a rolót. (Mondjuk ezt lelkes rajongóiként.) Romed Baumann (5.) a pozíciójával feltétlenül, elmaradásával kevésbé lehetett kibékülve, az osztrákok favoritja már két másodpercet is meghaladó előny birtokában várhatta a délutáni lesiklást. Alexis Pinturault (1.) nem egyszer bizonyította a múltban, egy erős műlesiklást bármikor képes összerakni, nos, ennél többre ma nem is volt szüksége, csaknem 1 és negyed másodpercet osztott ki az amerikainak, egy csapásra elsőszámú favorittá lépett elő. Carlo Janka (9.) ellenben önmagához képest is haloványan szlalomozott, hiába olyan hosszú a Lauberhorn, három és fél másodperces hátrányt nem lehet ledolgozni – még egy topformában lévő Jankának sem. Thomas Mermillod Blondin (4.) erősebbik futama délelőtt került megrendezésre, nem igazán lehetett megtippelni, mennyire élt esélyével. Beat Feuz (27.) csak védett ranglistapontjainak köszönhetően indulhatott ennyire elölről, 5 másodpercet szedett be, viszont egy külön bejáratú lesiklóedzésen legalább rész vehetett még.

A halovány színvonalú mezőnyre való tekintettel (Simari Birkner a 28. helyen végzett…) itt csak az esélyesekről szólnánk. Megmentette a horvátok becsületét, Natko Zrnčić-Dim (3.), kereken másfél másodperces hátrányt szedett csupán be, ha a dobogó nem is, egy jó eredmény azért kinézett számára. Sandro Viletta (6.) közel 3 másodperces, az olimpiai bajnok Bode Miller (7.) már azt is jócskán meghaladó elmaradással kalkulálhatott, bár tény, erősebb számuk még csak eztán következett. Tízben végzett még délelőtt a cseh Martin Vráblik (8.) és Alekszander Horosilov (9.), de mondanunk se kell, két szlalomosról beszélünk. Egy harmadik szláv, Ondřej Bank (11.) éppen csak kiszorult a TOP10-ből.

A lesiklók finoman szólva sem remekeltek, a sérülése után visszatérő Dominik Paris (12.) végzett még a legtűrhetőbb helyen, mögötte Peter Fill (13.), Christof Innerhofer (15.), Silvan Zurbriggen (16.) foglalt helyet, mindannyijuk hátránya már a 4 szekundumot közelítette. A szám kétszeresen megkoronázott világbajnoka, Aksel Lund Svindål (22.) reménytelen helyzetből várhatta a folytatást.

……………………………………………………………………………………………………

A francia technikai szakág vezetőjének tűzése tehát reményteljes helyzetbe lökte a gall versenyzőket, azt azonban gyorsan sietett kihangsúlyozni Pinturault, hogy a Lauberhorn egy másik kávéház, ott még két másodperces különbséggel sem lehet biztosra menni. Lám, beváltak megérzései.

Kevin Esteve (34.) Andorra képviseletében nyitotta a versenyzők sorát, mi tagadás, teljesítményét látva senkinek nem okozott meglepetést a törpeállam idei első VK- pontjainak elmaradása. Szintúgy harmincon kívül zárt Cristian Javier Simari Birkner (36.), kettejük közt Maxence Muzaton (26.) karrierje során harmadszor legalább néhány ponttal gazdagodni tudott. Beat Feuz (19.) jelentős, de messze nem a várt mértékű előnnyel állt a tabella élére, jól jelezte ezt, hogy a mindezidáig egyetlen VK- pontnál álló Jared Goldberg (20.) is kis híján elébe került. Maciej Bydlinski (30.) menetrend szerint ponttal gazdagodott kombinációban, sokat azért nem örömködhettünk az idei első lengyel VK- ponton, hiszen vérbeli lesiklók adták át egymásnak a stafétát.

Az osztrák újgeneráció képviseletében Vincent Kriechmayr (18.) taszította le az élről Feuzt, majd azon nyomban már Adrien Théaux (13.) került a listavezetői szerepbe. Az igazi nagy durranás viszont Aksel Lund Svindål (5.) nevéhez fűződött, a norvég elementáris felső- és középsőszakaszt síelt, s noha a végén otthagyott egy keveset, igazán önbizalom növelő teljesítményt nyújtott a másnapi speciális lesiklás előtt. Nem mellékesen erős helyezésben bízhatott ezek után. A technikai számokban vitézkedő szláv kettős, vagyis Kryštof Krýzl (32.) és Adam Žampa (29.) természetszerűleg nem bizonyultak alkalmas mércének, mint ahogy a szlovén Klemen Kosi (22.) szemei előtt is inkább a pontszerzés lebegett. A legközelebb az osztrákok reménysége került a norvéghoz, Matthias Mayer hozott előnye kevésnek bizonyult, pedig összességében a második legerősebb lesiklást ma tőle láthattuk.

Mauro Caviezel (12.) ritka szereplője a Világkupának, alapvetően inkább technikai szakágas, mégsem illetődött meg, sőt egy kifejezetten stabil futammal emlékezetessé tette első VK- pontszerzését. Mást ne említsünk, a pár éve még összetettért küzdő Silvan Zurbriggent (14.) is maga mögé utasította, aminek akár lehet is jelentősége a szocsi kerethirdetésnél. Christof Innerhofer (7.) is viszonylag hamar eladta előnyét Svindållal szemben, ezzel együtt előrelépdelt gazdagon. Marc Berthod (17.) nem ment bele fölösleges kockázatokba, az olasz szekció már valamivel többet reszkírozott, mégsem látszott meg sem Peter Fill (10.), sem Dominik Paris (15.) eredményén. Önmagához mérten nagyszerűen helytállt Ondřej Bank (16.), a sokat hibázó Carlo Jankánál (11.) viszont alighanem többet vártak a kilátogatók.

Miután célba ért az utolsó outsider szlalomos (Horosilov a 24., Vrablik a 23. helyig zuhant vissza), következhetett végre a verseny legizgalmasabb fázisa. Bode Miller (9.) darabos, tőle megszokottan vadóc menettel próbálkozott, a várt eredmény ezúttal is elmaradt. A svájciak legnagyobb örömére Sandro Viletta (4.) már meg tudott őrizni temérdek előnyéből egyetlen tizedet a célig. Halványan pislákolni kezdett a pódium reménye, Romed Baumann pálya végi lecsatolódott léce után kicsit tán már a zsebükben is érezték a hazaiak. Thomas Mermillod Blondin (6.) az ésszerűség határain belül vállalt rizikót, elégedettséget hozó eredmény lett érte jutalma. Natko Zrnčić-Dim (3.) szertefoszlotta a svájci álmot, tőle régen látható magabiztos lesiklást mutatott be, leötödölte előnyét, de ma ez is elégnek bizonyult az üdvösséghez. A győzelemhez azért már nem, ezzel Ted Ligety (1.) gondoskodott, az egy másodpercet meghaladó fór izgalmas végkifejletet vetített elő. S valóban, Alexis Pinturault (2.) szektorról szektorra adta el előnyét, a célban pedig fordult a kocka, 22 század döntött a kárára.

A továbbiakban pontot szerzett még Kjetil Jansrud (21.), az osztrák Frederic Berthold (25.), Andrew Weibrecht (28.), valamint Valentin Giraud Moine (27.).

A verseny részletes statisztikájáért kattintsatok a linkre!

Méretes hullámvölgyből kászálódott ki (?) mai sikerével Ted Ligety, szám szerint huszadik alkalommal győzött a Világkupában. 19 óriás-műlesikló diadal után egy újabb szakágban… Alexis Pinturault épp feleannyi dobogónál tart, hiába a tetemes előny, egy wengeni kaliberű lesikló pálya azért még kifog rajta. Ki hitte volna, Natko Zrnčić-Dim nevéhez fűződik a szezon első horvát dobogója a Világkupában, az SK Medvescak sízője közismert kombinációs specialista, gyenge eredményei láttán mégis meglepetésként könyvelhettük el karrierje ötödik pódiumát.

Összetettben újra Svindal vezet, holnap a legendás lesiklás következik.