Kezdődhet a fiesta Wengenben: Patrick Küng győzött a legendás lejtőn!

Valóra vált a svájci szurkolók legdédelgetettebb vágya: a borzalmas tavalyi szezon után győzni tudott egyik lesiklójuk hazai havon, Wengenben. Patrick Küng életében először győzött a királykategóriában, egy legendás helyszínen, ami azzal együtt is nagy szó, hogy az időjárási nehézségek miatt felére szűkített pályán voltak kénytelenek megrendezni a nevezetes Lauberhornrennent. Századok döntöttek a dobogós helyezettek közt, másodikként Hannes Reichelt végzett, míg a pódium legalsó foka Aksel Lund Svindålnak jutott, aki így továbbnövelte előnyét összetettben. A hölgyek mai lesiklását holnapra halasztották.

Térjünk rá egy bekezdés erejéig a nők elmaradt versenyére. Cortina d’Ampezzo alapjáraton ideális helyszínnek bizonyul, amint egy másik helyen beüt a krach, minden további nélkül áttolható a lesikló hétvége az olasz Dolomitokba, mint történt az Garmisch- Partenkirchen esetén, ahol krónikus hóhiány miatt kellett lemondani a rendezést. Nos, a jelek szerint ezen a télen a B- forgatókönyv sem üzemel rendeltetésszerűen. A ma esedékes lesiklást az áldatlan állapotok miatt holnapra kellett halasztani. A tünetek: 30 cm friss hó, emitt szélvihar, amott sűrű köd. No komment… A tervek szerint jövő pénteken tartják az eredetileg holnapra szánt Szuper-G-t.

Az alpesi síelés szerelmesei megnyalják mind a tíz ujjukat januárban, csak úgy sorjáznak a klasszikus versenyek egymás után. Nagy kár, hogy a tél nem akart beköszönteni Európában, minek eredményeként kásás havon voltak kénytelenek szenvedni az óriás-műlesiklók Adelbodenben, nem zárható ki, hogy elmarad a kitzbüheli hétvége, s hogy aktuálisak is legyünk, erőteljesen megkurtítva, a Hundschopfon túl, a Kernen- sikán tövéből rajtoltatták el a versenyzőket Wengenben. Mégpedig a kevés hó miatt. A svájci szurkolósereg minden dicséretet megérdemel, amiért káprázatos hangulatot teremtett a helyszínen.

Hetven bevállalós lesikló tolongott az alkalmi rajthely körül a 12:45-ös kezdésnél. A körülmények távolról sem voltak ideálisak, félő volt, hogy a változó erősségű szél alaposan felkavarja az erősorrendet, káoszversenyt teremtve ezzel.

A szezon egyik felfedezettje, Silvano Varettoni (25.) próbálta ki elsőként, milyen érzés a híres kisvasút alatt friss lábakon átsíelni. Nem fektetett kellő energiát menetébe, a végén örülhetett a pontszerzésnek. Matthias Mayer (6.) kiváló kombinációs lesiklását át tudta menteni másnapra, mi tagadás, felettébb kedvezett neki a kanyargós részek fajsúlyossága. Nagy előnnyel vette át a vezetést, élete legjobb speciális lesiklását síelte Wengenben. Nem maradt el sokkal tőle Romed Baumann (8.) sem, bizonytalanabb ugratóiban maradhatott ott az a másfél tized. Brice Roger (18.) egy pillanatig sem konkurált az osztrákokkal, jellemző a megszokottól eltérő versenyre, hogy alig másodpercen túli hátránnyal is ennyire hátul lehetett végezni. Georg Streitberger (20.) túlfűtve vágott neki a pályának, ironikus módon épp a nagy akarás miatt bukta el alighanem az olimpiai indulást. Didier Défago (10.) becsülettel helytállt, a Seilersboden nevű laposabb szakaszon azért nem olyan pörgősen mozogtak lécei, mint az ildomos lett volna.

David Poisson (45.) zaklatott, méretes rontásokba fajuló menete után Bode Miller (5.) is megcsillantotta tudását, agresszivitása kamatozódott szűk egy tizedes előny képében. Kjetil Jansrud (13.) ívei nem voltak mindenhol kristálytiszták, sebessége is hagyott kívánnivalót maga után. Nem úgy Max Franznál (4.), a fiatal osztrák épp ennek köszönhetően tudott a Miller elé kerülni. Vezetését azonban hamar át kellett adnia, méghozzá az ősi rivális Svájc reprezentánsának. Ezt megelőzően még Werner Heel (15.) ment egy összeszedett pályát. Ha Patrick Küng (1.) csúszásában minden áron hibát akarnánk találni, esetleg az átlagosnál alacsonyabb kimeneti sebességet tudnánk kiemelni a Kernenben. Ezt leszámítva rendíthetetlen magabiztossággal, felduzzasztott tempóval szelte az íveket, különösen a célegyenesre fordítóval adta fel a leckét a többieknek.

Peter Fill (7.) hogyhogy nem épp ott vesztette el esélyét a dobogóra, túl mélyen kanyarodott, de a szélesen vett Kernenben is veszíthetett időt. Johan Clarey (9.) remekül kezdett, előnyét a keresztsíző szakaszon bukta el, ahol is rengeteg teret vesztett. Beat Feuz (10.) visszatérését követő legimponálóbb csúszását produkálta, azzal együtt is, hogy a kritikus kanyarok bemeneteit érezhető szolidsággal vette.

Kis túlzással az elitcsoport nyitóemberénél el is dőlt, örömünnepbe csap-e a wengeni publikum? Aksel Lund Svindål (3.) parádésan síelt előző nap, csak éppen azon a befejező szakaszon bukott sokat, ahol ma extraklasszis teljesítményt kellett volna nyújtania. A Szuper-G-s beütés életben tartotta reményeit, a végén azonban nem tudott a svájci fölé kerekedni, 7 század döntött kettejük közt. Klaus Kröll (17.) pocsék formában tengődik versenyek óta, ma sem jött össze az áttörés, a hangsúlyosabb kanyargós rész ugyebár eleve nem neki dolgozott. Lassanként elgondolkodhatnak a szövetségnél, hogy tengerentúli dobogója ellenére otthon felejtsék a rutinos lesiklót…

Erik Guay síeléséből hiányzott az a fajta üzembiztosság, mely jellemezte idén. Fásultan síelte meg a sikánt, tudta ő pontosan, a kanyargós részen fokozta a tempót, vesztére, megvezetődtek lécei, a bukást elkerülte, a kaputévesztést viszont nem. Dominik Paris (26.) még nem a régi, kövér kapuvételek, kicentizett ugrató, összecsuklás a célban. Adrien Théaux (14.) a végére lassult le, így lett ígéretes eredményből 10-en kívül helyezés. Hannes Reichelt (2.) esetében elmondhattuk, kedvezett neki a pálya rövidítése, élt is a kanyargós részen, remek tempót diktált tűpontos kanyarvételekkel. (Részidőink nincsenek, az LT felmondta a szolgálatot.) A célban mégis szomorkodnia kellett, 6 századdal kikapott Küngtől. Örömteli fejlemény, hogy legalább Hirschernek segíteni tudott. Christof Innerhofer (21.) ma vérszegénynek találtatott.

A folytatásban a pálya sem engedte a kiugró eredményt, s valljuk meg, a lesiklók sem képviselték már az ehhez szükséges nívót. Florian Scheiber (23.) biztató kezdés után elveszett a középmezőnyben, Guillermo Fayed (29.) az utolsó pontszerző helyek egyikére tudott beférni. Pont nélkül zárt ellenben Joachim Puchner (40.), a szebb napokat is látott Andrej Šporn (39.), Steven Nyman (49.) és Manuel Osborne-Paradis (35.). Marco Sullivan (16.) ellenben egyetlen századdal másodpercen belül zárt, kár, hogy szűk kanyarvételeitől a végére elfogyott ereje. Travis Ganong (28.) szolid pontszerzése zárta az első harmincat.

Ivica Kostelić (32.) idei önmagához mérten korrekt sízést mutatott be, láthatóan elégedett is volt a célban, jelzi idei szereplését, hogy ez sem ért pontot. Azt mindenesetre leszögezhetjük, hogy tegnap bizony fix dobogót hullajtott el. Miközben Carlo Janka egy TOP15-esélyes futamot dobott el a végén lecsatolódó lécének köszönhetően, Sandro Viletta (27.) pontokkal gazdagodott, csakúgy, mint a szlovénok becsületét megmentő Rok Perko (24.), az élete lesiklásával előrukkoló amerikai Jared Goldberg (12.), az ifjú osztrák Otmar Striedinger (44-essel a 19.), Markus Dürager (48-assal a 22.), s végül, de messze nem utolsósorban az élete első VK- lesiklásán szereplő szlovén Martin Čater (67-essel a 30.).

A verseny részletes statisztikáját áttekinthetitek, ha erre a linkre rákattintotok!

Tavalyi rémálmából felébredt a svájci lesiklás. Azok után, hogy előző idényben már az is nagy szónak számított, ha egynél többen szereztek pontot a helvét specialisták közül, idén egymással vetélkednek a TOP10-helyeken, mi több, immáron második győzelmüket ünnepelhették. Mindkettőt Patrick Küng révén, aki bőven harmincon túli rajtszámmal kezdte az idényt, ehhez képest ez már a negyedik TOP6-helyezése idén. Beaver Creek után győzött ismét, svájci részről Beat Feuz 2012-es szocsi sikere óta örülhettek lesikló sikernek.

Ki hitte volna évekkel ezelőtt, hogy egyszer Hannes Reichelt lesz az osztrák lesikló csapat vezéralakja. Altenmarkt szülöttje már harmadjára áll dobogón idén, összességében tizedszer lesiklásban. Aksel Lund Svindål öröme pedig aligha önfeledt, hiszen noha 55. VK- pódiumával kereken 100 pont előnnyel rendelkezik a királykategóriában, összetettben nem bírta átlépni ugyanezt a ponthatárt, vagyis holnap minden adott Hirscher számára, hogy visszavegye tőle a vezetést.

Holnap tehát – ha persze minden jól alakul – szlalomot rendeznek Wengenben.Hir