Pinturault bearanyozta a wengeni hétvégéjét

Műlesiklással zárult a férfi alpesi sízők hétvégéje Wengenben. A hölgyek végül a teljes hétvégi programot kukázhatták az időjárás miatt, így az már magában örömteli, hogy ezt a versenyt sikerült megrendezni, ám a fagypont körüli “meleg” főként az első futamban igencsak befolyásolhatta az eredményeket. Egy embert nem zavartak a körülmények: Alexis Pinturault hozta megszokott őrült meneteit, és ezek most kivételesen nem kiesést, hanem győzelmet értek. Második Felix Neureuther, harmadik az óriási előnyt eltékozló Marcel Hirscher.

A wengeni szlalom bizony kevéssé számít klasszikusnak, mint az itteni lesiklás – talán ez magyarázza, hogy a mai versennyel alaposan elbántak az európai sportadón: épp csak az első futam élmenőiről maradtak le a tévénézők… Az időjárás sem volt igazán kegyes a sportolókhoz, a fagypont körüli hőmérséklet viszonylag gyors pályaromlást, fröcskölő havat ígért – majd a gyakorlatban minden negatív várakozást alulmúlt a hó állapotának romlása. Az első futam pályáját a svéd Soulard (többnyire osztrákbarát, ám sajátjainak legkevésbé sem kedvező pályákat hoz össze…), a másodikét az olasz stábhoz nemrég csatlakozó Deldio tűzhette.

Az első futamot André Myhrer nyitotta, különösebb gond nélkül le is ért (2.). Felix Neureuther az alsó szektorig pár századdal előtte járt, ott viszont négy tizedet kapott – ekkor még nem lehetett tudni, a svéd volt-e jó, vagy a német rossz (3.). Marcel Hirscher menete után úgy tűnt, utóbbiról volt szó: az osztrák már a pálya elején több mint két tizedes előnyre tett szert, és ezt gond nélkül végig meg is őrizte (1.). Manfred Mölgg az alsó szakaszon rengeteget veszített (6.), majd Ivica Kostelić megszokott szenvedése következett, pocsék részidő után hegyet kellett másznia (45.).

Mattias Hargin is a pálya alján szedte be hátránya java részét – ezt végre már láthattuk is, nagyobb hiba nélkül sikerült összehoznia (8.). Mario Matt nagy vehemenciával dobálta magát, de Hirschert így sem tudta megszorongatni, az alján pedig közel 7 tizedre nőtt a hátránya (4.). Jean-Baptiste Grange-ot a tetején majdnem megtréfálta egy átcsúszó kapu, a végén alig maradt egy másodpercen belül (9.). Henrik Kristoffersen biztonságinak tűnő menettel szintén a pálya alján vesztette el a ritmust, ő már másodperc fölé került (11.). Stefano Gross tovább folytatta a sormintát, pár századdal a norvég mögé sorolt be – úgy tűnt, az élboly kezdhet megnyugodni (13.).

Fritz Dopfer meneténél viszont még Hirscher is aggódhatott, az alsó szakaszra előnnyel fordult a német – ott viszont majd 8 tizedet szedett be látható hiba nélkül, ebben már a pálya is benne lehetett (5.). Benjamin Raich igencsak szenvedős síeléssel sem sokkal maradt le a többiektől (14.), Patrick Thaler jóval nagyobb vehemenciával is csak alig egy tizeddel jött nála jobban (12.). Markus Larsson már a középső részen hatalmas hátrányba került, a mezőny végére sorolt be (16.). Reinfried Herbst gyenge kezdés után a középső részt remekül síelte, a végén így egy másodpercen belül maradt – biztató menettel zárt a top-15 (10.).

A reklámszünet után Alexis Pinturault következett, és megmutatta, hogy lehet még jól síelni a pálya alján – fájdalom, a felsőbb részeken nem igyekezett ennyire (7.)… Ted Ligety a meredekkel megszenvedett, majd az alsó részen kaput vétett – visszagyalogolt, de még Ivicánál is többet kapott (48.). Juasza Naoki célba se ért – első elcsúszása után még visszagyalogolt, másodikra már jó sokat gurult lefelé a hegyoldalon a japánok villanyfény-specialistája, ráadásul utána a térdét fogva üldögélt. Steve Missillier a meredeken szinte megállt, ehhez képest csak másfél másodpercet kapott (17.), majd Giuliano Razzoli egész jó részidővel kevéssel a vége előtt esett. David Chodounsky is elcsúszott az alsó részen, nem is túl nagy tempóval – a pálya lassacskán síelhetetlennek érződött. Manfred Pranger jócskán vissza is kapcsolt, 2,6 másodperces hátránnyal legalább célba ért (24.), majd a pályamunkások kaptak egy reklámszünetnyi időt a pálya rendbetételére…

Csodát nem tudtak tenni a pályával: Alekszandr Horosilov eljutott ugyan a célig, de pár kapuval a vége előtt jelentős kitérőt tett (28.), Markus Vogel pedig már az első ellenőrző pontnál kapura lépett. Mitja Valenčič rutinja biztos célbaérést jelentett (18.), Axel Bäck pedig remek menettel csak 1,3 másodpercet kapott (15.). Leif Kristian Haugen is a kiesők sorát gyarapította, egyszerűen kapura lépett, Michael Janyk viszont szörnyű ívekkel is el tudott vergődni a célig (25.). Wolfgang Hörl – fő a változatosság – az alsó szakaszon kiesett, majd Adam Žampa időnként oldalára dőlve, vért izzadva hatalmas hátránnyal vergődött el a célig (40.). Hármas holtverseny miatt még két versenyző hátra volt az újabb reklámszünetig: Luca Ärni magabiztosan leért (19.), csakúgy, mint az olaszok veteránja, Cristian Deville (20.).

Top-30 helyett tehát top-32-ről beszéltünk ma, a sok kieső miatt mégis komoly eséllyel indultak a magasabb rajtszámokkal síelők. A rutin továbblépést jelentett Julien Lizeroux és Bode Miller számára (holtversenyben 21.-21.). Továbblépett még Manuel Feller (23.), Daniel Yule (27.), Ramon Zenhäusern (29.), Sebastian-Foss Solevaag (30.), valamint – messze legmagasabb rajtszámmal, 61-essel – Natko Zrnčić-Dim (26.). Utóbbi ezen a hétvégén a horvátok első számú sízőjévé lépett elő, de ennek vélhetően még ő maga sem örül…

A második futam elejéről ismét csak sikerült alaposan lecsúsznia a tévéközvetítésnek, így csak a live timing alapján sejthetjük, ki hogyan síelt. A futamot nyitó Solevaag ideje mindenesetre nem tűnt rossznak, három másodperccel jött jobbat, mint az elsőben – persze ez főként a különböző tűzésből adódott (28.). Zenhäusern a felső részen alaposan elmaradt tőle, ám az alsó szakaszon fél másodperccel jobb volt, így összességében átvehette a pillanatnyi vezetést (27.). Horosilové lehetett volna az első hibátlan menet, ám remek síelés végén az alsó szakaszon előnye tetemes részét eladta (25.). Yule már a felső részen bajba került, csak a mezőny végére tudott volna becsorogni, ám nem sokkal a vége előtt kiesett. Zrnčić-Dim is már a felső szakaszon elvesztette minden esélyét, vélhetően hegyet is mászott, az időmérő volt csak az ellenfele – végül a pontszerzés sem jött össze, pedig 2010 óta vár erre szlalomban (29., szintidőn kívül). Janyk hasonló menetet produkált, mint Horosilov, ám még szélsőségesebben – a pálya elején még nála is gyorsabb, alul még nála is lassabb volt, hozott előnyét persze így megőrizte (23.). Pranger néhány századdal Horosilov elé érkezett (24.), majd a mezőny hátralévő részét végre már láthattuk is. Feller kihasználta a többiek gyengélkedését az alsó részen, tetemes hátrányt fordított előnyre (22.), majd Miller szokatlanul megfontolt menettel értékes pontokat szerzett (26.).

Lizeroux nagyot hibázott felül, ám így is gyorsabb volt Fellernél, egy tizeddel átvette a vezetést (21.). Deville őrizte előnyét, majd az alsó szakaszon még jobban is jött a franciánál (19.), majd a hazaiak örömére Ärni sem sokkal maradt el tőle (20.). Valenčič helyenként sajátos íveket választott, megfelezte hozott előnyét, két tized így is maradt belőle (17.). Missillier jóval bevállalósabb síeléssel, kissé talán elrontott alsó szakaszal is több mint 6 tizedes előnnyel vette át a vezetést (9.). Larsson besorolt mögé (11.), majd jöhetett az első reklámszünet.

Bäck elszokhatott már attól, hogy ilyen jó helyről induljon, kissé el is óvatoskodta a második futamot (14.). Raich a középső szakaszon szedett be nagy hátrányt (16.), majd Gross igen-igen zaklatott síeléssel Larsson mögé érkezett (12.). Thaler összességében megőrizte előnyét, pedig menet közben el is adta, az alsó szakaszon sikerült remek sízéssel visszahoznia (5.). Kristoffersen a középső részre igencsak belassult, komoly hátrány lett a vége (15.).

Herbst a felső részen közel járt a kieséshez, az alján pedig nem kanyargott elég gyorsan (13.), majd Grange végig szorongatva Thaler idejét végül kevéssel elmaradt az olasztól (8.). Az újabb reklámszünetet Hargin menete követte, nem okozott túlzott aggodalmakat az élmezőnynek (18.). Pinturault annál inkább: a szokott őrült menet most jót jelentett, megbillent ugyan párszor, de a második futam magasan legjobb idejét szállította, és megnyerte a versenyt (1.). Mölgg egyre nagyobb hátrányt gyűjtött be, végül a pillanatnyi dobogóról is lecsúszott (10.). Dopfer is hasonlóan teljesített, valamivel jobban jött az olasznál, Grange elé be is tudott csusszanni (7.).

Matt is nagy bajba került a felső részen, ám a tempójának ez még nem ártott – a később sorjázó hibák már annál jobban, egy századdal így is befért Thaler elé (4.). Neureuther a pálya aljáig őrizte minimális előnyét, ám ott nem tudott úgy kanyarogni, mint Pinturault (2.). Myhrer túlzottan óvatos menettel sokat veszített, a századokkal sem volt szerencséje, Thaler mögé sorolt be (6.). Hirscher közel 9 tizedes előnyről indult, ám régebbi, forrófejű önmagát adta – a szezonban talán először. Már az elején megbillent, majd egyre csak sorjáztak a hibák, alul hajszál híján kapura is lépett – meg kellett elégednie a dobogóval (3.).

Alexis Pinturault 83. versenyén 18. alkalommal állhatott fel a dobogóra, ötödször annak legmagasabb fokára. Ebben a szezonban – jó sok kiesés után – első győzelmét aratta, szlalomban több mint egy éve a dobogóra se fért fel. Ennek oka persze nem a lassúság, épp ellenkezőleg, az őrült tempó szokott lenni – ezúttal ez volt a nyerő taktika. Felix Neureuther taktikája inkább a biztonság, ez pályafutása 173. Vk-versenyén a 24. dobogót hozta a németnek, aki így a szakágiban faragott Hirscherrel szembeni hátrányából. Marcel Hirscher 117. versenyén 54. dobogós helyét gyűjtötte be.