Görgl árnya elhomályosította az élmenőket Cortinán

Végre csak összejött: ma délelőtt sikeresen lezajlott a múlt hétről elhalasztott női szuper-G verseny Cortina d’Ampezzón. Az időjárás ezúttal közel tökéletesnek tűnt, bár a mezőny elejét megkímélő napsütés némi segítséget jelentett. Elisabeth Görgl ki is használta ezt a segítséget, remek menettel megnyerte a versenyt. A szakági nagymenők közül Maria Höfl-Riesch küzdött legjobban a napsütéssel, a dobogóra a szintén alacsony rajtszámmal síelő Nicole Hosp fért még fel.

Cortina d’Ampezzo egyike a legismertebb síparadicsomoknak (na, persze, bennünket nem számítva…), a Dolomitokban fekvő 6.000 lakosú falucska évtizedek óta a (luxus)turizmus fellegvára. Magyarországon talán a Peter Sellers-féle Rózaszín párduc tette igazán közismertté Cortinát, amely a sport terén is sokat tett ismertségéért: az alpesi sí mellett a sífutásnak is régóta otthont ad, 1944-ben téli olimpiát is rendezett volna – a történelem közbeszólt.

A mai szuper-óriásműlesiklás fagypont alatti hőmérsékleten, jó látási viszonyok között került megrendezésre. Az 55 fős mezőny hátsóbb fele így legfeljebb mérsékelt pályaromlástól tarthatott, a köd pedig ezen a héten már nem szólhatott közbe. Mint később kiderült, így is maradt még egy trükk az égiek tarsolyában: a napsütés… A mezőnyben 54-essel ott találtuk Miklós Editet is. A pályát kijelölő amerikai White igencsak kanyargós nyomvonalat hozott össze.

Laurenne Ross vágott neki elsőként a versenynek, különösebb hiba nélkül ment végig, de a tempó nem volt az igazi (36.). Az amerikait követő Stefanie Köhle jóval nagyobb tempót vállalt, kicsit talán rövidre sikerült utolsó ugratóval is több mint egy másodperces előnyt szedett össze – néhány perc múlva azonban szabálytalan felszerelés miatt kizárásra került. Jessica Lindell-Vikarby sem óvatoskodott, a túlzott sebesség miatt a középső részen jócskán le is sodródott, jobban sikerült ugratójával pedig három tizedes előnnyel ért célba (18.). Ugyanazon a helyen vett igen széles ívet Stacey Cook is, ám jobban jött ki belőle: ő is három tizedes előnyt szállított (9.). Ragnhild Mowinckel szakította meg a szép sorozatot: a norvég lány nem tudta átvenni a vezetést, a zárórészen azért egész szépen minimálisra küzdötte Cookkal szembeni hátrányát (13.).

Daniela Merighetti középütt kisebb késésbe került, majd hiába igyekezett alul, 7 századdal ő is elmaradt Cooktól (12.). A nap első kiesését Andrea Fischbacher szállította, a középső részen nem fért be egy kapuba. Nem maradt sokáig egyedül: Leanne Smith “amerikaias” menetet produkált – rossz értelemben: kezelhetetlenül hatalmas sebesség, egyre szélesebb ívek, majd kiesés lett a vége. Elisabeth Görgl is alaposan lecsúszkált, helyenként centiken múlt, hogy befért – de befért, és 1,25 másodperces előnyt ért az eszeveszett menet, végül pedig győzelmet (1.). Dominique Gisin lényegesen kisebb tempót vállalt be, a biztonsági menet viszont csak biztos pontokat ért (10.).

Nicole Hosp meg-megbillenve is nagyjából tartotta Görgl tempóját, a két osztrák messze kiemelkedett a mezőnyből (3.). Kajsa Kling is jócskán elmaradt tőlük, Gisinnel azonos időt szállított (10.). Fabienne Suter lassú tempóval is sikeresen letért a pályáról a kritikus középső részen, majd Nicole Schmidhofer bizonyította, hogy egy osztrák is tud gyenge idővel célbaérni (16.). Regina Sterz is erősítette az előző tézist, hiába próbált nagyobb tempót vállalni, folyamatosan lecsúszkált, több mint másfél másodpercet kapott (15.).

A szakág legjobbjainak sorát Viktoria Rebensburg nyitotta, lassú kezdésével rögtön megnyugtatta az élenálló osztrákokat, a mezőny második felébe érkezett (14.). Lara Gut is rögtön rontással kezdett, utána pedig egyszerűen lassúnak bizonyult, hatalmas betli volt tőle is ez a mai verseny (19.). Julia Mancuso is csak Cookkal küzdött a pillanatnyi dobogóért, ezt a versenyt végül könnyedén nyerte hofitársával szemben (7.). Az amerikai nem vétett nagy hibákat, így alighanem a pálya egyre nagyobb részét melengető napsütés is szerepet játszhatott a másodperces hátrányában. Tina Maze menetét is ennek fényében értékelhetjük – négy századdal megverte a hasonló pályán síelő Mancusót (6.). Tina Weirather is csak a napsütötte részig tudta tartani a lépést az osztrákokkal, mindenki mást viszont könnyedén megelőzött (4.). Maria Höfl-Riesch közel két tizedes előnnyel érkezett a napfényes részre, ott ezt persze el is adta, végül pedig a századokkal nem volt szerencséje, négy század hiányzott az elsőséghez (2.). Anna Fenninger viszont már felül hátrányba került, így csak az lehetett kérdéses, mennyi lesz a vége – Weirather mögé befért (5.). Görgl pedig kezdhetett ünnepelni, a pálya állapotát is figyelembe véve kizártnak tűnt, hogy a hátralévő, gyengébben kvalifikált sízők ma meglepetést okozhassanak…

Fränzi Aufdenblatten igencsak gyengécske síelésével folytatódott a verseny (28.), majd az egyszemélyes spanyol sísport, Carolina Ruíz Castillo a leggyorsabb felső szakasszal nyitva, ám aztán nagyot fékezve néhány századdal még a svájcitól is elmaradt (30.). Lotte Smiseth Sejersted hasonlóan bevállalós, ám kevesebb hibával sújtott menettel a középmezőnybe érkezett (17.), majd Elena Curtoni a biztonsági menet szép példáját prezentálta (27.). Stefanie Moser elmérte az első ugratót, utána túlságosan is visszavett a tempóból (29.), majd egy újabb óvatos menetet láthattunk – Marie Marchand-Arvier első franciaként mutatta ezt be (24.). A top-30-at két olasz zárta, Verena Stuffer bátor síeléssel kiváló helyre érkezett (8.), Nadia Fanchini viszont jobbára csak keresgélte az íveket (26.).

Magasabb rajtszámmal igazán nagy meglepetést senki nem tudott okozni, ám a pontszerző helyekre azért sokan befértek. Kiemelendő Francesco Marsaglia (20.), Marianne Kaufmann-Abderhalden (21.), Maruša Ferk (22.) és Nadja Jnglin-Kamer (53-assal 24.) teljesítménye – persze mindnyájan komoly rutinnal bírnak, talán épp ez segítette őket. A feltörekvő tehetségek közül csak az osztrák Cornelia Hütternek sikerült bekerülni a top-30-ba (23.).

Miklós Editet hosszasan várakoztatták a rajtban, ehhez képest nem jött rosszul gyengébbik számában, kicsivel több mint 3 másodpercet kapott (38.).

Elisabeth Görgl pályafutása 314. Világkupa-versenyén 37. alkalommal állhatott fel a dobogóra, hatodszor annak legmagasabb fokára. Altenmarkti lesiklógyőzelme után már második sikerét aratta az idei évben. Maria Höfl-Riesch 347 versenynél és 79 dobogónál jár, mostani második helyével növelte előnyét az összetett Világkupában. Nicole Hosp 253. versenyén 54. top-3-as helyezését gyűjtötte be.