Pihennek a sífutók – lengyelországi összefoglaló

A szocsi olimpia vészesen közeleg, a téli sportolók az utolsó felkészülési simításokat végzik. A biatlonosokkal egyetemben a sífutók is kaptak erre a hétvégére egy kis “pihenőt”, már ha meg lehet engedni egy kis pihenőt. Mindenesetre a legjobbak az elmúlt hétvége folyamán sem pihentek. Noha a norvég, svéd és finn bajnokság (ami gyakorlatilag semmiről sem dönt, de ezt inkább csak saját megjegyzésként fűzöm hozzá…) miatt Szklarska Porebába nem utaztak el a mezőny északi elitjének tagjai, a lengyel szurkolók így sem panaszkodhattak – a versenyzők a sprintek, majd a tömegrajtosok során megmutatták, biztosra senki sem mehet. 

A szombati nap során remek időjárás fogadta a sífutó-világkupa karavánját, akikre rengetegen kíváncsiak voltak – újfent kiderült, Szklarska Porebát már csak hangulata miatt is kár lenne mellőzni a sorozatból. A szabad stílusú sprintet egy-egy 1439 méter hosszú pályára tűzték ki, amely éles kanyarjaival és gyors célegyenesével sokakat becsapott.

A hölgyek kvalifikációjában 58-an álltak rajthoz, köztük Simon Ágnes, aki 57. lett. A legjobbak egytől-egyig továbbléptek, s meglepetésre a legjobb időt az utóbbi időben remek formát mutató olaszok egyike, Greta Laurent futotta.

A kieséses futamok során aztán volt minden, mint a búcsúban. A negyeddöntő első futamában például rögtön szertefoszlottak Laurent (21.) álmai, még ha nem is magának köszönhetően, sokkal inkább balszerencséjének. Az oroszok már-már szokásosnak mondható gyöngélkedése mellett mindenképpen ki kell emelni Katja Visnar (14.), valamint a hazai kedvenc Justyna Kowalczyk (17.) kiesését; a VK-címvédő egy könnyűnek tűnő futamban a negyedik helyen végzett, így jóval idő előtt befejezte a viadalt. A szemi-finálék papírforma eredményt hoztak, Marion Buillet (11.) pechjére nem jutott fináléba, ennek ellenére kiváló teljesítményt nyújtott, és akár-akár megválthatja helyét az olimpiára utazó csapatba.

A döntő végig kiélezett csatájában a lengyelek Kowalczyk hiánya ellenére is bízhattak egyvalakiben, mégpedig a Tour de Ski oberhofi prológján feltűnt Sylwia Jaskowiecben (4.), aki bár egészen a célegyenesig a hatos hátsó felében tanyázott, majdnem dobogós lett. Történt ugyanis, hogy az utolsó kanyarban Jessica Diggins (5.) és Laurien van der Graaff (6.) összeakadt, ezzel gyakorlatilag odaadva a győzelmet a szemfüles Kikkan Randallnak (1.), aki köszönte szépen, gyorsaságának köszönhetően könnyedén használta ki az esélyt, s szerezte meg Nove Mesto után zsinórban második sikerét. Második helyével a német Denise Herrmann (2.) megerősítette szakági elsőségét (noha győzelme még nem volt), míg Vesna Fabjan (3.) pályafutása során ötödször állhatott újra pódiumra.

Teljes eredmény

Videó

A férfi sprint selejtezőjét 66-an teljesítették, hazánk fia, Szabó Milán 52. helyével pedig nem is okozott csalódást. A harmincba vártak közül Maxim Vylegzhanin (31.) maradt csak le, igaz, mindössze hét századdal. Federico Pellegrino ellenben biztosította az olasz kvaliuralmat.

A negyeddöntőben ugyanakkor Laurent-hez hasonlóan ő is elvérzett, hisz célfotóval lett futam-harmadik, és mivel erősebb menetet is produkáltak az övénél, csak a kordonok mögül avagy a TV-ből nézhette, miként pottyan ki az előbbre várt Alexey Petukhov (26.) – Nikolay Morilov (21.) páros, illetve az egyre jobb Devon Kershaw (18.), na meg a hanyatló  (?) Alexey Poltoranin (23.). Az elődöntőből a másik három orosz is kiesett, Gleb Retivykh et (10.) és Anton Gafarovot (7.) a világ-és olimpiai bajnok Nikita Kriukov (9.) egészítette ki, noha nem önszántából, sokkal inkább Renaud Jay (11.) bukása miatt.

Az igencsak érdekes összeállítású fináléban nem volt kérdés, ki nyer. Andrew Newell (6.) dőlése következtében gyakorlatilag Alex Harvey (1.) nyakába hullott a siker, aki Tour-formáját megtartva úgy tűnik, több számban is favorit lehet Oroszországban. Josef Wenzl (2.) csak ijesztgetett a célegyenesben (ennek ellenére a legkomolyabb éremesélyes lehet férfi szinten a németeknél sífutásban). A harmadik helyet bődületes meglepetésre a francia Baptiste Gros (3.) szerezte meg, mégpedig honfitársát, Cyril Gaillard-t (4.), valamint Martin Jaegert (5.) megelőzve – azaz kiderült, egy jó nappal bárki, de tényleg bárki  (vagy bármi) felforgathatja a szálakat…

Teljes eredmény

Videó

Alex Harvey CAN

Másnap reggel mind a rajongóknak, mind a futóknak korán kellett kelni, hisz az urak számára (amolyan “készüljünk Szocsira”-feeling gyanánt) hajnalok hajnalán 15 kilométeres tömegrajtost rendeztek, méghozzá klasszikus stílusban, 5×2734 méter formájában, nagy ködben.

Az emelkedős pályán, mint ahogy az lenni szokott, sokáig együtt haladt a mezőny, az “egyenrangúságnak” megfelelően mindenki kivette a részét a munkából. A rostálódás következtében szépen sorjában csak a legerősebbek maradtak elől, s jóformán egy szűk 15 fős sor csatázhatott az élpozíciókért.

A hajrához közeledvén a legnagyobb létszámú orosz és német csapat növelte a tempót, melynek következtében az utolsó körben Maxim Vylegzhanin (1.) lépett el. A rutinos orosz visszakapta a sorstól a sprintben elszenvedett “százados kiesést”, hisz tempóját tartva, erejét kiválóan beosztva magabiztosan nyerte a viadalt. Mögötte az az Evgeniy Belov (2.) ért célba, aki köszönhetően Alexey Poltoranin (3.) lehajrázásának jegyet váltott magának az olimpiára. Alex Harvey (4.) ezúttal egy negyedik hellyel gazdagodott, a kanadaiak Devon Kershaw (8.) és Ivan Babikov (9.) helyezésével végre reménykedni kezdhetnek. A németek szintén, hisz Hannes Dotzler (5.), Jens Filbrich (10.), illetve a Szocsiba ezzel utazó Tobias Angerer (6.) a váltóban esélyesnek számít, s akkor a többiekről nem is beszéltünk… A legjobb tízet Stanislav Volzhentsev (7.) egészítette még ki. Az összetettet továbbra is Martin Johnsrud Sundby vezeti.

Teljes eredmény

Videó

Belov, Vylegzhanin, Poltoranin

A hölgyek 10 kilométeres, klasszikus stílusú tömegrajtosán 44-en startoltak, s közülük komoly esélye igazából mindössze 5-6 futónak volt a dobogóra.

Ne habozzunk, a győzelem egy pillanatig nem  forgott veszélyben Justyna Kowalczyk (1.) számára. A lengyel (aki sikerével az összetett-VK 5. helyére ugrott fel) saját szurkolói előtt a szokásokhoz híven korán ellépett, és félgőzzel utazta végig legelöl a versenyt. Annyival nyert, amennyivel szeretett volna – a bónuszokat begyűjtötte, az utolsó métereken az ovációt kihasználta, s így 41,8 szekundumos előnnyel köszönte meg a közönség buzdítását. Az oroszok fellángolását továbbfolytatva Yulia Tchekaleva (2.) szerezte meg a képzeletbeli ezüst-, míg Julia Ivanova (3.) a bronzérmet, utóbbi az üldözőcsoport tagjait (így Denise Herrmannt (4.), a nagy visszatérő Claudia Nystadot (5.), Elizabeth Stephent (6.) és Stefanie Boehlert (7.)) a végjátékban hagyta le. A nap csalódását Kikkan Randall (14.) okozta, aki több mint két perces hátrányban rúgott át a célvonalon. Az összetettet továbbra is Therese Johaug vezeti.

Teljes eredmény

Videó

A szezon február első napjaiban Toblachban folytatódik, majd következik Szocsi – a keretek már hellyel-közzel tudhatóak, természetesen a későbbiek folyamán ezekről is beszámolunk.

A kép és a videók forrása: www.fis-ski.com/NordicFocus, www.nordicskiracer.com, www.sport.interia.pl, YouTube: FIS Cross Country-csatorna