Höfl-Riesch győzött, Miklós Edit 18. Cortinán

Sokáig úgy tűnt, helyre állt a világ rendje Cortinán, és a mai női lesiklóverseny élmezőnyét kibérelik maguknak a szakági versengés legjobbjai – végül mégiscsak lett meglepetés-dobogós. Maria Höfl-Riesch győzelme az összetett ponttáblázaton is sokat érhet, és épp ezért nem örülhet őszintén a második helyének Tina Weirather. A harmadik helyzett annál boldogabb lehet, hisz Nicole Schmidhofer 39-essel fért fel a dobogóra. Miklós Edit ismét remekelt lesiklásban, 18. helyet szerzett.

Kedves jó időjárásunk ismét tréfás kedvében volt: nagy mennyiségű friss hó hullott Cortinában, amit el kellett takarítani, ráadásul erős szél is fújt ma. A mai lesiklóverseny így lerövidített pályán és félórás csúszással indulhatott el. 52 versenyző nevezett a mai viadalra, köztük 45-össel ott találtuk Miklós Editet is.

Cornelia Hütter vághatott neki elsőként a pályának, nagyobb hiba nélküli menettel adta meg az alapidőt (23.). Marie Marchand-Arvier követte, és az osztrákéhoz hasonló síeléssel, ám a végén két tizeddel lassabban ért célba (29.). A svájciak első embere, Fabienne Suter a második szektorban remekül jött, ám fél másodperces előnyt is sikerült eladnia a célig (24.). Az amerikaiak is bemutatkoztak Laurenne Ross révén, aki az első ugratónál légbalettozva is nagy előnyre tett szert a pálya közepéig, ebből két tizedet meg is őrzött a végéig (17.). A gyengélkedő svájci csapat újabb tagja, Fränzi Aufdenblatten elejétől fogva lassabbnak tűnt, végül senkit nem is tudott megelőzni (30.).

6-ossal jött az első olasz síző, Daniela Merighetti, aki ma is őrült tempót vállalt be, és ezúttal el is jutott a célig – több mint fél másodperces előnnyel (8.). Kajsa Kling révén a svédek is bemutatkoztak, ám kevés sikerrel: a második szektorban bajba került, alig fért be egy kapuba, utána hiába jött remekül, majd egy másodperces hátrányának csak harmadát tudta visszahozni (18.). A svájciak sorát Dominique Gisin folytatta, ugyanott került bajba, ahol Kling, és ugyanúgy jól jött a pálya alján – befért Merighetti mögé (12.). Carolina Ruiz Castillo a tegnapinál jobb síeléssel örvendeztette meg a spanyolokat (22.), majd Regina Sterz meneténél Merighetti is aggódhatott, ám lassabb alsó szakasszal végül csak Gisin mögé fért be az osztrák (13.).

Nadja Jnglin-Kamer házassága óta kedves módon kíméli a sajtót kimondhatatlan nevének gyakori emlegetésétől – ma is legfeljebb kiesése miatt kerülhet be a hírekbe, a harmadik szakaszon nem fért be egy kapuba. Julia Mancuso a második szektorban egy kissé félresikerült ugratóval veszített két tizedet, ezt nem tudta teljesen visszahozni, hat századdal szorult Merighetti mögé (9.). Az újabb amerikai, Stacey Cook meglepetésre gyorsabbnak tűnt Mancusónál, végig előnyben volt, és majd három tizeddel vette át a vezetést (5.). Stefanie Moser időnként szétcsúszkáló lécekkel is egész jó tempót ment, az alsó szakaszon viszont sokat kapott (21.), végül Elena Fanchini magabiztos menete zárta a top-15-öt (11.).

A szakági menőket ezúttal a verseny csúszása miatt nem előzte meg reklámszünet, ennek persze most nem is volt nagy jelentősége – nem kellett rendberakni a pályát. Maria Höfl-Riesch megfontoltabb kezdés után a pálya közepére belelendült, majd az alján még tovább növelte előnyét, majd 8 tizedet kapott tőle a mezőny (1.). Marianne Kaufmann-Abderhalden tovább keserítette a svájci szurkolókat, másfél másodpercet kapott Riesch-től, mindezt nagyobb hiba nélkül (14.). Az osztrákok sem lehettek igazán boldogok: Anna Fenninger alaposan kisodródott egy ugratónál, az első helyre esélye sem volt, végül pár századdal még Cooktól is kikapott (6.). Tina Maze is már az első szektorban gondoskodott Riesch nyugalmáról, a lassú kezdés után valamelyest ugyan összekapta magát, ám pocsék alsó szakasszal még Fenningertől is kikapott (7.).

Lara Gut nagyot mentett az első időmérő pontnál, végül viszont kifizetődött a bátor síelés: két századdal befért Cook elé, helyrerántva ezzel a svájci csapat önbecsülését is (4.). Tina Weirather izzasztotta meg leginkább Riesch-t, a pálya közepéig hasonló időt tudott produkálni, és az alsó részt se síelte rosszul – 3 tizedet kapott (2.). A tegnapi győztes, Elisabeth Görgl lassú kezdés és túlméretezett első ugrató után sok jót nem várhatott, a vége még a vártnál is rosszabb lett: egy balosban elcsúszott, a hálóba vágódott – szerencsére sérülés nélkül megúszta.

Jól időzítette a FIS a tervezett reklámszünetet, hisz így volt idő helyrerakni a pályát, a hálót, és menetrend szerint folytatódhatott a verseny Johanna Schnarffal. Az olaszok titkos esélyese az edzésen remekelt, ma azonban messze elmaradt az élbolytól, több mint két másodpercet kapott (30.). Lotte Smiseth Sejersted alaposan megszenvedett a pályával, aligha Cortina lesz a norvég lány kedvenc helyszíne, bár így is befért az utolsó pontszerző helyre – Aufdenblattennel és Schnarffal holtversenyben (30.). Andrea Fischbacher tegnapi kiesése után most egész biztató menetet produkált, pár századdal szorult csak Mancuso mögé (10.). Nadia Fanchini nem vállalt elég nagy sebességet (26.), Viktoria Rebensburg pedig biztató kezdés után kaput tévesztett. Verena Stuffer sokat kockáztatott, sokat is hibázott, ám a hazaiak alighanem elégedettek lehettek az összképpel (16.). Larissa Yurkiw nem indult el (az edzésen rendben lejött, így sérülés aligha lehet az oka), vagyis 29 versenyző alkotta a “top-30-at”, Leanne Smith jött le közülük utolsóként, igencsak felejthető teljesítményt nyújtva (25.).

30-on túlról többnyire csak a pontszerzés a versenyzők célja, ezúttal azonban még a dobogóra is felfért valaki: Nicole Schmidhofer. Az osztrákok Cortina-specialistája nem paanaszkodhat a szerencsére, egyetlen századdal fért be Lara Gut elé (3.). Élete versenyét futotta az amerikai Jacqueline Wiles, 41-essel jött be a 15. helyre. Maruša Ferk a 18., Klára Křízová a 26., Ragnhild Mowinckel a 28 helyre volt jó.

Miklós Edit is remekelt, 45-össel rajtolva ő fért be utolsóként a pontszerző zónába – nem is akárhová. Klinggel és Ferkkel azonos időt ment, így 18. helyet szerzett.

Maria Höfl-Riesch 348. Világkupa-versenyén 80. alkalommal állhatott a dobogóra, 27. győzelmét szerezte. Összetettben és a szakági versengésben is kényelmes előnyre tett szert Weiratherrel szemben. Tina Weirather 93. versenyén 14. alkalommal állhatott fel a pódiumra. Nicole Schmidhofer 70. versenyén megszerezte második dobogós helyezését, tavaly ugyanitt szuper-G-ben szerzett 2. helyet.