Síugrás Sapporo: Prevc a mezőny felett

prevc_front

Peter Prevc a legtöbb nagyágyúval ellentétben idén is elutazott az évad egyetlen Európán kívüli állomására, és ha már így tett, akkor el is kezdte behozni a repülőjegy árát, ugyanis nem csak a futamgyőzelmet zsebelte be magától értetődő könnyedséggel, hanem egyúttal a sárga trikót is megszerezte. A 2. Jernej Damjan, a 3. Noriaki Kasai lett, nézzük tehát hogyan is alakult a ma reggeli versenyünk!

Önmagában az a tény, hogy Sapporoba, ebbe az egyébként kétmilliós Japán metropoliszba, nem utazik el a VK mezőny élmezőnyének egy része semmi különösebb újdonságot nem jelent, hiszen évek óta visszatérő jelenség ez, mivel ez a sánc a Távol-Keleten meglehetősen távol esik minden más helyszíntől, ahová nem olyan egyszerű eljutni Európából még így a 21. században sem (az odaút durván egy napot vesz igénybe, és akkor ehhez még hozzájön a 8 óra időeltolódáshoz való alkalmazkodás, ráadásul mindezt meg kell szorozni kettővel, hiszen haza is kell jönni). Mint ahogy az sem keltett meglepetést, hogy így lassan két hétre az olimpia kezdetétől még a szokásosnál is kevesebben vállalták be az itteni megmérettetést, és gyakorlatilag azt lehet mondani, hogy szinte mindenki egyfajta B (netán C) csapatot küldött, míg a legjobbak maradtak otthon.

Kivétel persze akadt, így például a szlovénok, akik – persze a házigazda japánok mellett – egyedüliként elhozták a legerősebb embereiket, így azt a Peter Prevcet is, aki az utóbbi hetekben talán az egész mezőny legjobb formában lévő versenyzője volt, és a hétvégét megelőzően a 3. helyen állt a VK-ban mindössze 89 pontra az éllovas Stochtól, vagyis számára különleges téttel is bírt a mai verseny, hiszen a közvetlen riválisok hiányában egy győzelemmel akár már ma megvolt rá a lehetősége, hogy átvegye a vezetést.

sapp

A foghíjas mezőny egyébként mások számára is komoly esélyt jelentett, így például a görög színekben versenyző Nico Polychrodnidis (123,5 m 40.) és a román(!) Sorin Iulian Pitea (114,5 m 45.) is beverekedte magát a verseny 50 indulója közé, ami különösen a román síugrósport esetében számít nem kis fegyverténynek, hiszen utoljára a ’85-86-os Négysáncversenyen szerepeltek versenyzőik a világkupában.

Az már más kérdés, hogy a verseny ettől függetlenül sem róluk szólt, hiszen már az első sorozat elején láttunk az övéknél jóval nagyobb ugrásokat is, az első jelentősebbet a német Markus Eisenbichlertől (134 m 21.), aki a kellemes szembeszelet kihasználva már a zsűritávolságnál landolt. Tőle nem sokkal később Robert Hrgota (20.) vette át a vezetést, aki ugyan csak 132,5 méterig jutott, de jobb stíluspontokat vitt magával, majd nem sokkal később, ismét egy szlovén, nevezetesen Nejc Dezman (5.) repült hatalmasat, ugyanis ő az éppen megerősödő szélben még azzal együtt is egészen 137 méterig tudott vitorlázni, hogy ő már a 17-es beülőből, azaz kettővel lentebbről jöhetett, mint a sorozat elején ugrók. Vezetett is ezzel természetesen jóideig, bár azért az élénk szembeszélben továbbra is láthattunk jó ugrásokat, de Roberto Dellasega (133 m 8.), Ronan Lamy Chappuis (134,5 m 9.), Robert Johansson (132,5 m 12.) és Lukas Hlava (130 m 11.) is hiába ugrottak remekül, csak megközelíteni tudták az éllovast.

mat

Ezzel az első 30 ugrót követően is Dezman vezette a mezőnyt, hogy aztán a technikai szünetet követően előbb Fettnertől (131 m 10.) lássunk ugyancsak egy 130 feletti ugrást, majd Jernej Damjan (2.) következett, aki jelezvén, hogy a mai napra tényleg szárnyakat kaptak a szlovén ugrók 135,5 méterre tudott repülni, ami a kisebb szél miatti levonással, és a jobb stíluspontjaival együtt elég is volt ahhoz, hogy átvegye Dezmantól az elsőséget. Ezek után Karl Geigertől (4.) láthattunk egy 133,5 méteres kísérletet, amivel a 2. helyre tudott bejönni. Őt követően viszont Manuel Poppinger már nem ugrott ennyire jól (124 m 27.), ahogy az Ole Marius Ingvaldsen (114,5 m 44.), Gregor Descwanden (113 m 43.) duó sem, részben azért is mert éppen ekkor kezdett valamelyest enyhülni az eddig meglévő szembeszél, és bár a zsűri a hátralevő 10 ugró előtt egyel feljebb tolta a beülőt (18-as), de ettől függetlenül azért a körülmények ezirányú változása némi hendikepet jelentett a legjobbaknak is a sorozat elején ugrókkal szemben.

Andreas Kofler (3.) azért ettől függetlenül eljutott 132 méterig, amivel az élcsoportból várhatta a folytatást, azonban az utána következők, így például mint Michael Neumayer (130 m 15.), Stefan Kraft (128 m 23.), vagy Jan Matura (127,5 m 13.) már sokkal kevésbé jártak sikerrel, Wolfgang Loitzl (37.) pedig olyannyira nem, hogy ő a maga 116 méteres kísérletével be sem tudott kerülni a második sorozatba. Az ábra pedig ezt követően sem igazán változott, hiszen sem Daiki Ito (127,5 m), sem Jurij Tepes (121,5 m 30.), sem pedig Robert Kranjec (128 m 16.) nem szárnyalt igazán, de az elmúlt hetekben vírusos fertőzéssel küzdő Taku Takeuchi sem (121,5 m 29.) aki azért ezzel együtt is éppen beverekedte magát a legjobb 30 közé.

prevc

Az utolsóelőttiként sorra kerülő Noriaki Kasai (6.) viszont azért megmutatta, hogy azért ilyen időben is lehet jól ugrani, és egy 132,5 méteres repüléssel a pillanatnyi 4. helyet mondhatta magáénak a szoros élmezőnyben, ám még mielőtt nagyon dörzsölni kezdtük volna a tenyerünket egy kiélezett második kört vizionálva érkezett Peter Prevc (1.), aki egy 137 méteres ugrással alaposan ellépett a többiektől, és a 2. helyezett Damjanhoz képest 8,3 pontos előnye mellett kifejezetten kényelmes helyzetből várhatta a folytatást. Így tehát elsősorban a dobogóért számíthattunk nagy csatára, azért viszont valóban, miután Damjanhoz képest még a 12. Johansson is csak kevesebb, mint 10 ponttal volt lemaradva, arról nem is beszélve, hogy nem egy favorit volt egy kör után a középmezőnyben, így az is érdekes kérdés volt, hogy vajon innen ki meddig tud majd közülük előrejönni.

Az első sorozat eredménye

Erre pedig ezúttal volt is lehetőségük, ugyanis a második sorozat kezdetére megfordult a széljárás, és immár döntően gyenge hátszélben folytatódott a verseny, ami azért lényegesen nehezebb körülményeket teremtett, mint amit a sorozat elején láttunk. Nem is szórták most a versenyzők a 130 körüli ugrásokat, bár Taku Takeuchi (128 m 21.) egy minimális szembeszelet elcsípve még egészen közel járt hozzá, és persze vezetett is egy darabig, míg nem aztán előbb Mikhail Maksimochkin (122,5 m 19.), majd Markus Eisenbichler (127 m 8.) is elébe tudott kerülni, utóbbi így vezetett is az első tízes csoportot követően.

kof

Ezek után előbb Hrgota (18.) mutatott be egy 123 méteres kísérletet, majd Reruhi Shimizutól (15.) és Yuta Watasetól (17.) láthattunk egy-egy 123,5 méteres ugrást, amelyeket egyaránt amolyan jó közepesnek mondhattunk. Az igazán kiemelkedő repülést ugyanis ezúttal Robi Kranjectől (4.) láttuk, aki másodjára 132,5 méterig jutva toronymagasan vette át a vezetést, és ezzel akár még egy egészen jó helyezésben is bízhatott a végelszámolásnál. Annál is inkább, miután az utána következők nem igazán tudták megugrani a szlovén által kétségkívül magasra helyezett mércét, és bár az eddigiek tükrében sem Michael Neumayer (8.) 126,5, sem Daiki Ito (5.) 127,5, sem Jan Matura (8.) 125,5 méteres ugrása nem volt rossznak mondható, Kranjecre egyikük sem jelentett ezzel különösebb veszélyt. Mint ahogy előbb Robert Johansson (119,5 m 20.), majd Lukas Hlava (119 m 16.) sem, akik egyaránt visszacsúsztak valamelyest az első sorozathoz képest, így tíz ugróval a vége előtt továbbra is Kranjec neve állt az eredménylista élén.

Ez a helyzet pedig Manuel Fettner (14.) ugrást követően sem változott, ugyanis az osztrák is csak 123 méterig jutott másodjára, mi több Ronan Lamy-Chappuis-t (122 m 11.) is átugrotta Kranjec, igaz, a francia versenyző ezzel együtt is pályafutása eddigi legelőkelőbb eredményének örülhetett a végén. A lehetőség különben Roberto Dellasega (113,5 m 25.) előtt is adott volt egy hasonló eredményre, ám az olasz ezzel nem tudott élni, mint ahogy Tomaz Naglic (121,5 m 12.) is visszacsúszott valamelyest az első körös 7. helyéhez képest.

kas

Őt követően érkezett viszont Kasai (3.), aki egy 129 méteres ugrással átmenetileg megállította Kranjec előre menetelét a sorban, ugyanis ő ezzel már át tudta venni a vezetést, ugyanakkor a japánt követően előbb Nejc Dezman (120,5 m 7.), majd Karl Geiger (117,5 13.) sem ugrottak különösebben nagyot, így őket mindketten megelőzték. Ami azt illeti egyébként Kofler (6.) sem szárnyalt ezúttal igazán, ugyanakkor egy 122 méteres ugrással bejött a pillanatnyi 4. helyre, és ami a sógoroknál még részben nyitott olimpiai csapattagság kérdése miatt számára kifejezetten fontos lehet, egyúttal a legjobb osztrák versenyzővé avanzsált a mai napon.

Ketten voltak már csak hátra a versenyből, és miután Jernej Damjan (2.) elvitorlázott 129 méterig már biztosak lehettünk benne, hogy mindenképpen szlovén győztest avatunk, hiszen átvette a vezetést. És hogy délnyugati szomszédaink öröme teljes legyen, arról Peter Prevc (1.) gondoskodott, aki másodjára is egy egészen kiemelkedő ugrással örvendeztette meg Goran Janus szövetségi kapitányt, ugyanis 134,5 méterig repült, amivel nem is lehetett kérdés, hogy övé a mai győzelem.

Prevcék repülnek a kettős győzelem felé:

Fölényes, és tulajdonképpen egy percig sem veszélyben forgó diadal (a végén nem kevesebb 17,6 pontot vert az ezüstérmes Damjanra) volt tehát Prevc idei és egyben pályafutása 2. győzelme, aminek megkoronázásaként az eredményhirdetésnél a sárga trikót is magára húzhatta, hiszen a mai 100 pontjával megelőzte Kamil Stochot az összetettben.

pod

Eddig tehát, ha szlovén szempontból nézzük, akkor minden a terv szerint halad, hiszen a hétvége elsődleges célját, Prevc kiugratását a VK-ban eddig maximálisan teljesíteni látszanak, holnap pedig, ha sikerülne neki az ismétlés – amire meg is van minden esélye – akkor meg is szilárdíthatná a helyzetét a tabella élén, amivel alighanem gondolkodóba ejthetné a most távol maradó riválisokat is.

sap1_rs

sap1_vk

sap1_nk

 Részletes végeredmény

VK összetett

Nemzetek kupája

Vasárnap tehát egy újabb fordulóra kerül majd sor Sapporoban, európai szemmel nem éppen nézőbarát időpontban, ugyanis vasárnap éjjel 2-től kell ébren lennie annak, aki élőben szeretné követni az eseményeket (az Eurosport2-n 7:00-tól lesz látható felvételről), mi azért ettől függetlenül ígérjük, hogy az eddig megszokott módon az „éjszakai derbi” eseményeiről is beszámolunk.

A felhasznált képek forrásai: zimbio.com, fisskijumping.com