Tina Maze régi önmagát idézte Cortinán

Szombaton a második lesiklóversennyel folytatódott a női alpesi sízők maratoni hétvégéje Cortinán. A tavalyi szezonban rekordokat döntő, ám idén jobbára csak szenvedő Tina Maze jelentős előnnyel nyerte az egyébként igencsak szoros versenyt, a második helyet Marianne Kaufmann-Abderhalden szerezte meg. A tegnapi dobogósok közül ezúttal csak Tina Weirather fért fel a dobogóra, annak is legalsó fokára. Miklós Edit megfázással küszködve nem tudta megismételni tegnapi bravúrját, kiesett.

Végre tökéletes időjárás fogadta a versenyzőket, semmi gond nem volt a látási viszonyokkal, felhőnek nyomát se láttuk – ezúttal senki nem hivatkozhatott külső körülményekre.

Az első három sízőt a tévéközvetítésben nem láthattuk, de ezzel sok mindenről nem maradtunk le. Nadia Fanchini léphetett elsőként pályára, csak a pontszerzésnek örülhet (26.), míg az őt követő Laurenne Ross még annak sem (35.). Viktoria Rebensburg közel négy tizedes előnnyel vette át a vezetést, de igazán jó helyet végül ez se ért (20.). Fränzi Aufdenblattent már láthattuk is, jó alsó résszel valamicskét visszahozott a végére elfáradó németen (24.). Kajsa Kling tiszta menetének köszönhetően mintegy 3 tizeddel átvette a vezetést, de továbbra is várhattuk az első igazán kiemelkedő menetet (15.).

Ezt a menetet viszont nem Stefanie Moser szállította: hiába tartotta a lépést Klinggel, jött egy megbillenés fékezéssel és térvesztéssel kombinálva – majd fél másodpercet kapott (23.). Leanne Smith alapvetően jó síelést rontott le két nagy hibával, egy durva fékezéssel egybekötött kisodródással felül, valamint egy elmért ugratóval a pálya alján (26.). Elisabeth Görgl mára megtalálta a normális nyomvonalat, kevéssel az élre is állt, túl nagy reményei ezzel sem lehettek (14.). Regina Sterz széles íveken, nagy tempóval ment végig a pályán, ez középmezőnyt ért (18.). Nadja Jnglin-Kamer produkciójáról kevés jót lehet mondani, folyamatosan rossz nyomvonalat választott – igaz, ma legalább célbaért (22.).

Carolina Ruíz Castillo szokásának megfelelően ma is nagy rössel kezdett, de sajnos az is szokásos, hogy a folytatás erősen középszerűre sikeredett (21.)… 12-essel végre jött egy igazán jó menet, Julia Mancuso előadásában: a jó formába lendülő amerikai végig vezetett, talán a végsebessége tűnt kicsit alacsonynak – utóbb kiderült, valóban az volt (7.). Daniela Merighetti érthetetlenül gyengén síelt, mintha tegnap óta elfelejtette volna a pályát – ezzel a házigazda olaszok el is felejthették komolyabb álmaikat (25.). Dominique Gisin kontrolláltabb ugratókkal végig veszélyeztette Mancuso idejét, a célban 4 század hiányzott (8.). Mancuso örömének Stacey Cook vetett véget – pár századdal ugyan, de ma is ő lett a legjobb amerikai (5.).

Az amerikai uralkodás viszont rögtön véget is ért, Tina Weirather gyakorlatilag összerakta a két amerikai jobb szektorait, majd két tizeddel vette át a vezetést, pedig a végén elszúrta az ugratót, nehezen került vissza tojástartásba (3.). Lara Gut ma kevésbé jó arcát mutatta, néhol igencsak elkésett, a célban nagyot legyintve fejtette ki véleményét mai menetéről – pedig csütörtökön rosszabb volt (10.)… A svájciak mégsem keseregtek, Marianne Kaufmann-Abderhalden ugyanis ezúttal nagyon is jó arcát mutatta – fél másodperccel jobb volt a kanyargós 3. részen, és bár aztán leadta előnyét, a végén 11 századot mégis össze tudott kaparni (2.).

Abderhaldent végül egyetlen személy választotta el a győzelemtől: Tina Maze. A tavalyi szezonban ez a név teljes természetességgel hatott volna, ám idei formája alapján a szlovén hölgy majdhogynem az élcsoport leggyengébb láncszemének tűnt – ma viszont magára talált. Két szektor után 6 tized volt az előnye, a végére is megmaradt nagyjából a fele, már-már tavalyi önmagának tűnt (1.). Anna Fenninger már az elején bizonytalannak tűnt, hosszan cipelte késését, utána hiába jött “mazei” szinten, ez csak holtversenyes 5. helyet ért. Maria Höfl-Riesch nem tudta megismételni tegnapi remeklését (vagy csak mások jöttek jobban ma?), rögtön az elején nagyot fékezett, a végére talált igazán magára (4.). Elena Fanchini hiába a legjobb olasz papíron, altenmarkti esése óta csak szenved, ma sem tudott megfelelni az elvárásoknak, csak keresgélte az íveket, pontot sem szerzett (31.).

A szakági élmenők után Marie Marchand-Arvier folytatta a versenyt – az utolsó “élmenőnél”, azaz Elena Fanchininél épphogy jobb volt, de ez nem őt dícséri (30.)… Verena Stuffer tegnapi remeklése után ismét kellő vehemenciával vágott neki a versenynek, ezúttal kevésbé fizetődött ki (16.), így ma Johanna Schnarf bizonyult a legjobb olasznak, aki az elején még vezetett is másfél tizeddel (13.). Cornelia Hütter másodpercen túli hátránnyal a középmezőnybe érkezett – Ausztrián kívül ezt mindenhol megsüvegelnék (17.). Nicole Schmidhofer ma is remekelt, de nem lehet minden nap dobogót szállítani – 8 tizeden belül maradt, a top-10-et pedig még az osztrákok is elismerik, vélhetően utazhat Szocsiba (9.). Lotte Smiseth Sejersted két remek szektor után sokat rontott, gond nélkül másodpercen belül maradt így is (12.), viszont emiatt századokkal megelőzte az egybként nagyon is gyengén kezdő Andrea Fischbachert (11.). Fabienne Suter kereken két másodperces hátrányával ma pontszerzésben se bízhatott (33.).

Magasabb rajtszámmal pontot tudott szerezni Nicole Hosp (19.), valamint a tegnap is remeklő Maruša Ferk (28.) és Jaqueline Wiles (29.).

Miklós Edit sajnos nem tudta megismételni tegnapi remeklését: két pontzóna végi harmad után a nap egyedüli kiesését szállított, egyszerűen nem fért be egy kapuba. Mint később a közösségi médiában beszámolt róla, egy meghűlés hátráltatta, egyszerűen nem volt ereje eléggé megnyomni a lécet. Jobbulást neki, hisz holnap még rá is vár a második szuper-G!

Tina Maze 358. Világkupa-versenyén 66. alkalommal állhatott fel a dobogóra, ez volt a 23. győzelme. A mostani idényben ez volt az első győzelme, ám bármennyire is gyengélkedik, ezzel máris a 4. helyre ugrott összetettben – messze még a szezon vége… Marianne Kaufmann-Abderhalden 64. versenyén 5 alkalommal állt dobogóra, a remek idényt futó svájci tovább küzd a szakági kristálygömbért. A 94. versenyén 15. dobogós helyét szállító Tina Weirather pedig nemcsak a szakágiért, de az összetettért is küzd – 10 pontot ma is hozott Rieschen, igaz, a német előnye így is megnyugtató mindkét tabellán.