Lara Gut visszatért az esélyesek közé a szélfútta Tofanán

A korábbi napokhoz képest rosszabb időjárási körülmények közt, végső soron nagyobb gond nélkül lezavarták a cortinai hosszú hétvége záróakkordját is. A szezon ötödik szuperóriás-műlesiklása kiélezett küzdelmet hozott, minek végén a szakági pontversenyt is vezető Lara Gut örülhetett. Mögötte kevéssel elmaradva a szintén a svájci csapat kötelékében készülő Tina Weirather végzett, míg a dobogó legalsó fokára Maria Höfl-Riesch állhatott fel. Az olaszok eleddig nem kápráztatták el a hazai publikumot, Verena Stuffer mai negyedik helyével ez megváltozott, igaz, mindössze hét századon múlt a dobogós helyezés. Tina Maze egy nagyobb hiba után az 5. helyen végzett, ki lehet jelenteni, visszatért a szlovén lány magabiztossága az olimpia előtt szűk két héttel. Szépen szedte áldozatai a technikás pálya, húszan hagyták abba csúszásukat idő előtt, sajnos Miklós Edit is ezt a sort gyarapította.

Borongós égbolt, változóan erős szélmozgás nehezítette a versenyzők dolgát a cortinai hét befejező versenyén, ami az időközben megérkező hóeséssel és a kimondottan komplikált tűzésű pályával együtt alaposan megtizedelte a mezőnyt.

Utólag beláthatjuk, jelentett némi előnyt ma az alacsony rajtszám, bár meg kell hagyni, az érintett sportolók okosan sáfárkodtak előnyös helyzetükkel. Marie Marchand-Arvier (9.) például abszolút legjobb nyitószakasszal kezdett, aztán viszont elkövetett néhány bizonytalanságot, így is egy év után végzett ennyire elől a szakágban. Lotte Smiseth Sejersted már nem volt ennyire következetesen jó, hibáit magasabb tempóval kívánta kompenzálni, márpedig így a célt megelőző balos kaput lehetetlenség volt bevenni. Verena Stuffer (4.) visszafogottabb kezdés után nagyon megemberelte magát, szép, dinamikus íveket húzott, a franciával szemben felépített 6 tizedes előnye elsőre is nagy eredményt sejtetett. Ötödik TOP10-helyezése, élete legjobb VK- szereplése kerekedett a dologból. A dobogót hét századdal bukta el.

Jessica Lindell-Vikarby indiszponáltabb formáját hozta, folyamatos késésben síelt, minek végén pályán kívülre került. Daniela Merighetti (15.) egy pillanatig nem konkurált honfitársával, Nadia Fanchini (7.) sem veszélyeztette tulajdonképpen Stuffer elsőségét, a kilátogató publikum azért megnyugvással értékelhette, amint kettős olasz vezetést mutatott az eredményjelző. Marie-Michele Gagnon (33.) borzasztó íveket használt, Nicole Hosp (10.) már határozottan szebben síelt, a technikás tűzés számára kedvező volt, élni tudott vele, biztossá téve a szocsi szereplést. Regina Sterz (14.) részére ezzel együtt maximum a biztonsági tartalék szerep juthat, voltak erős kanyarjai, de nem volt kellőképp következetes, mint idén általában. Viktoria Rebensburg (39.) biztató tegnapi siklása után ma árnyéka volt önmagának, reménytelen helyzetében felüdüléssel ért fel a kaputévesztés.

A legjobbakhoz közeledve erősödött a szélmozgás, a frissen hullott hó zavarta a sízők látását, az irreális versenytől szerencsére távolmaradtunk. Gyengébb kezdés után fokozta a tempót Dominique Gisin, minek a technikás kanyart megelőző apró ugratónál kiesés lett a vége. Leanne Smith (32.) pont nélkül zárt, Fabienne Suter (28.) formája aggodalommal tölthetné el a svájciakat, már amennyiben nem lenne helyette pár esélyes sízőjük. Nicole Schmidhofer (12.) biztos olimpiai indulóként felszabadultan síelhetett, szépen is tartotta magát, a végével gyűlt meg igazán a baja. Kajsa Kling (26.) szolid pontszerzése csakis idei eredményei láttán lehet csalódást keltő.

A kiemelt csoportot Anna Fenninger (8.) nyitotta, visszafogottabb kezdés után fokozta az iramot, ám rendre lekerült az optimális ívről, majd a pálya végén újra megbillent, fél másodperces hátránnyal lemondhatott dobogós reményeiről. Ilyet is ritkán írhattunk le idén, márpedig Tina Maze (5.) végre önbizalommal telve síelt, ebben segíthette az a tény, hogy újdonsült edzője, Mauro Pini tűzte a pályát. Gyengébb kezdést, majd egy méretes térvesztést, érintőre vett kaput követően sem tört össze, mint oly sokszor idén, mi több, egy abszolút legjobb utolsó szektorral kis híján az elsőséget is átvette Stuffertől, mindössze 4 század döntött kettejük közt.

Tina Weirather (2.) már nem tette meg azt a szívességet az olaszoknak, hogy egy komolyabb rontással kiírja magát az esélyesek közül. A liechtensteini lánynál senki nem síelte meg jobban a pálya legkanyargósabb részét, s mivel máshol sem okozott csalódást, csaknem hattizednyi előnnyel állt a tabella élére. Megnyugodhatott kicsit, hiszen a csütörtöki versenyt nyerő Elisabeth Görgl (6.) nem igazán tudta a lépést tartani vele a középső szakaszon, az újabb erős pontszerző hely mindenesetre jelezte, stabilan ott tud már lenni Garmisch-Partenkirchen bajnoka az élbolyban. Három biztató futam után újból eltűnt a középmezőnyben Julia Mancuso (16.), külön elkeserítő, hogy már megint nem ő lett a legjobb amerikai.

Maria Höfl-Riesch (3.) csúszásánál már igazán izgulnia kellett Weirathernek, a német klasszis két szektor után még kevéssel vezetett, de a záró szakaszt megelőző hátránya sem volt vészes. Talán egy apró megbillenés, talán a valamivel kisebb végsebesség miatt csak összegyűlt a célig szűk fél másodperc. Lara Gut (1.) menetét kellett csak kiszurkolnia a csapattársnak, hiába, a szakági listavezető összeszedettebb énjét csillogtatta nekünk, márpedig így nagyon nehéz őt megverni idén. Minden szektorban vezetett, a célban 12 százados különbséget mért a stopper, furcsamódon mégis minőségi különbséget érzett az egyszeri szemlélő. Ők ketten számszerűleg is kiemelkedtek ma a mezőnyből.

A folytatásban nem veszélyeztették a legjobb pozíciókat. Stacey Cook (13.) a biztonság kedvéért újra begyűjtötte Mancuso skalpját, fájdalmas, hogy ez ma nem ért TOP10-helyezést, sok volt ahhoz a túlfordulás. Ranghild Mowinckel (20.) pontosan egy másodperccel ment nála gyengébben, folytatta imponáló pontszerző sorozatát. (A norvég lány egyébiránt virtigli óriás-műlesikló, nem pedig lesikló, jeleznénk a kommentátornak.) Fränzi Aufdenblatten (27.) egy semmit nem érő pontszerzést volt kénytelen elkönyvelni, a parkoló pályára került osztrákoknak még ez sem jött össze: Stefanie Köhle pályán kívülre sodródott a táv felénél, míg az olimpiai címvédő Andrea Fischbacher kiesésével (különösképp azt megelőző gyenge sízésével) szinte kilátástalan helyzetbe hozta magát. Elena Curtoni (21.) sízésének minősége kanyarról kanyarra ingadozott, Laurenne Ross (33.) szokás szerint pont nélkül zárt, míg Carolina Ruíz Castillo egy egészen ígéretes menetet puskázott el a végén.

Töméntelen mennyiségben hullottak a lányok, 56 indulóból mindössze 36-an fejezték be a versenyt, magyarán majdhogynem minden célba érő ponttal gazdagodott. Mindközül kiemeljük külön Maruša Ferket (11.), aki 49-es rajtszámmal csúszott le éppen csak a TOP10-ről. Legjobb szakági eredményét érte el ezzel. Értékes pontokat gyűjtött még az olaszok képviseletében Francesca Marsaglia (43-assal a 17.), Elena Fanchini (41-essel a 18.), az osztrákok olimpiai induló tehetsége, Cornelia Hütter (33-assal a 19.), a franciák idén berobbant nagy ígérete, Jennifer Piot (40-essel a 22.), a sokadik visszatérését bemutató Chemmy Alcott (50-essel a 23.), aztán Nadja Jnglin-Kamer (53-assal a 24.), Stephanie Venier (32-essel a 25.), az élete első lesikló pontjai után Szuper-G-ben is eredményes Jacqueline Wiles (47-essel a 29.), s végezetül Csehország képviseletében Klára Křížová (46-ossal a 30.) is gazdagodott egy ponttal.

Miklós Edit 54-es rajtszámmal próbált szerencsét, a meghűléssel bajlódó magyar lány remekül síelt, az utolsó időmérési pontnál még a 26. legjobb idő szerepelt neve mellett, márpedig ilyet Ferkkel bezárólag senkitől nem láttunk környékén. A végén aztán vélhetően túlzásba esett, ő is a kiesők népes táborát gazdagította.

A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintás után érhetitek el!

Parádés szezonkezdete után némileg visszaesett Lara Gut, 2014-ben például mindezidáig nem állt dobogón, formájával azonban eddig sem volt gond, így nem tekinthető igazán meglepetésnek, hogy Cortina d’Ampezzóban begyűjtötte karrierje nyolcadik Világkupa-elsőségét.Idén már a negyediket. A szakági pontversenyben így 38 pontra növelte előnyét Tina Weiratherrel szemben. A liechtensteini hölgy egészen pazar mutatóval rendelkezik gyors számokban, egy szem kiesését és egy kizárást (ahol amúgy dobogón végzett volna) kivéve minden egyes alkalommal a legjobb négy között végzett. Ez a mai a 16. VK- dobogó, a győzelem még várat magára, nem kizárt, hogy egy olimpiai aranyérem formájában nemsokára erre is sor fog kerülni. Maria Höfl-Riesch öles léptekkel halad a második összetett VK- diadal felé, átlépte immáron az 1000 pontos határt, előnye több mint 100 pont Weiratherrel, 200 pont Fenningerrel és Guttal, s már 300 egység a formába lendült Mazével szemben. 350. VK- startján 81. alkalommal állt dobogón.

A lányok az elkövetkező hétvégén Szlovéniába látogatnak, de nem az előirányzott Mariborba, hanem a jóval előnyösebb hóhelyzet miatt Kranjszka Gorában versenyeznek a két technikai számban. Rá egy hétre pedig már Szocsiban lesz jelenésük…