Henrik Kristoffersen elkeserítette az osztrákokat Schladmingban

Az idény “legpénzesebb” versenyével, a schladmingi villanyfényes szlalommal folytatódott a férfi alpesi sízők Világkupa-idénye. Szokás szerint rengeteg osztrák látogatott ki, és az első futam után igen vígak lehettek, hisz Matt vezetett, és Hirscher se volt messze tőle – igaz, kettejük közé beékelődött Henrik Kristoffersen és Hargin. A második futam viszont elrontotta a hazai ünnepet: a fiatal norvég elcsente a győzelmet (első Vk-sikere!), Hirscher egyetlen századdal előzte csak meg az elképesztő második futamot síelő Neureuthert, Matt pedig pár méter után kiesett. A magyar induló, Szepesi Bertold kiesett.

A Schladmingi-Tauern északi lejtőin, a Planai-on zajló “Nachtslalom”-ra két okból is illik a legpénzesebb jelző: a győztes síelő hatalmas összeget kasszírozhat be – ami viszont még mindig csak töredéke annak, ami a szervezők zsebébe vándorol, hisz hagyományosan ez a verseny vonzza a legtöbb nézőt.

Hulldogáló hó, ám (főként az elmúlt hetek után) elfogadható körülmények fogadták a síelőket a mai versenyen – bár az első futamban az élmezőny után erősödő hóesésnek aligha örült a mezőny nagy része. Az első futam pályáját a svájci Locher, a másodikét a német Wallner tűzhette. Hatalmas mezőny, 81 síző nevezett a viadalra, közülük utolsóként ott találtuk a listán Szepesi Bertold nevét is.

Az első futamot Henrik Kristoffersen kezdte, az elitbe most bekerülő fiatal norvég nagyobb hiba nélkül adta meg az alapidőt (2.). A norvég menetének erejét mutatja, hogy Marcel Hirscher sem tudott jobbat jönni nála – pedig az osztrák se jött rosszul, épp csak 7 századdal kikapott a végén (4.). André Myhrert egy átcsúszó kapu (a pálya talán egyetlen becsapós része) alaposan megtréfálta, az alján se tudott úgy kanyarogni, mint az előtte indulók (6.). Az osztrákok második esélye, Mario Matt az alsó szakaszra minimális előnnyel fordult, egy kisebb megbillenés még gyorsította is, így 9 századdal átvette a vezetést (1.). Patrick Thaler hamar megnyugtatta az osztrák nézőket, szokott biztonsági sízése most, az élbolyban indulva túl lassúnak bizonyult (11.).

Felix Neureuther menete már annál jobban aggaszthatta őket, az átcsúszó kapunál viszont túl nagyot fékezett, és ettől megzavarodott – az alján sorjáztak a hibák (9.). Mattias Hargin második svédként nem tudott olyan bravúrt produkálni, mint az osztrákok másodfutára, bár nem volt messze tőle: mindenkinél jobb alsó szektort síelve csak egyetlen századdal maradt el Kristoffersentől (3.). Ivica Kostelić – sajnos – még mindig jobb rajtszámmal indul, mint amennyit jelen formája ér (21.), ugorjunk is a következőre… Markus Larsson volt az a bizonyos következő, kissé darabos mozgással komoly hátrányt szedett össze (12.). Manfred Mölgg is biztosított teret magának a javításra a második futamban, 6 tizedes hátránya persze jó alapot jelentett (7.).

Fritz Dopfer két századdal elmaradt Mölggtől, eggyel így is megelőzte esélyesebb honfitársát, Neureuthert (8.). Az “ivicai” szezont bemutató Benjamin Raich az alsó szakaszon nagy bajba került, valahogy leért, és így is megelőzte Ivicát (19.)… A hasonlóan rutinos Jean-Baptiste Grange se lehetett elégedett, már felül volt egy nagy hibája, és egy necces kapuvétele, ő is besorolt a mezőny hátuljára (16.). Alexis Pinturault viszont ma is hozta magát: őrült kezdéssel előnyből indult, igaz, ezt a pálya közepén jócskán el is adta, fél másodpercen végül sikerült belül maradnia (5.). Reinfried Herbst zárta a top-15-öt, jó futam végén a pálya aljára láthatóan belassult, másodperc fölé nőtt a hátránya (10.).

Ted Ligety bemutatta a tipikus amerikaias menetet, vagyis hatalmas tempóval apró előnyt szerzett a felső részen, ám ezzel túlvállalta magát, és hamarosan rálépett egy kapura. Stefano Gross hamar kiesett, a hópelyhek pedig egyre “bolhásabbá” varázsolták a közvetítés képét – nem volt szerencséjük a később indulóknak. Steve Missillier másfél másodperces hátránya így nem is tűnt olyan rossznak (13.), David Chodounsky pedig még időben visszavett, így ő lett az első amerikai, aki célba ért (14.). Luca Aerni végre elfogadható rajtszámmal indulhatott, ám nem élt vele: elcsúszott, és bár rögtön felpattant, hatalmas hátrány lett a vége (55.). Giuliano Razzoli hozta az elérhetőt, azaz 2 másodpercen belül maradt (15.), majd az olimpiáról lemaradó Manfred Pranger gyengécske síelése (23.) után jöhetett a második reklámszünet.

A top-30 utolsó blokkját Axel Bäck nyitotta, középütt sokat vesztett, végül így is 2 másodpercen belül maradt (20.). Markus Vogel igazi pechvogelként az elmúlt hétvégén lemaradt az olimpiáról, most svájcihoz méltatlan bóklászással bizonyította, hogy jó volt a szakvezetés döntése (33.). A továbbiakról élőkép hiányában a live timing maradt csak információforrásként, így csak dióhéjban foglaljuk össze. Mitja Valenčič gond nélkül továbblépett (18.), Alekszandr Horosilov még nála is jobbnak bizonyult (16.), ám ezzel az igazán jó meneteknek búcsút is inthettünk. Látatlanban is kijelenthető, a havazás nem állt el… A top-30-ból még Anton Lahdenperä lépett tovább (24.), a két osztrák, Manuel Feller és Wolfgang Hörl kiesett, Michael Janyk pedig egyszerűen lassú volt (35.).

30-on túlról indulva is tovább lehetett persze lépni, már csak a sok kiesés miatt is. Az első ötből csak a hegyet mászó, de így is kizárt Bode Millernek nem sikerült a második futamba kerülnie, Sebastian-Foss Solevaag (27.), Cristian Deville (28.), Leif Kristian Haugen (22.) és Jonathan Nordbotten (29.) is megoldotta a feladatot. A későbbiek közül továbblépett Szaszaki Akira – mondhatni, kötelező jelleggel, hisz Schladming régóta a japánok kedvenc lejtője. 44-essel ment tovább Colby Granstrom (26.), 48-assal pedig Riccardo Tonetti (30.) – a hátralévő 33 síző viszont hiába küzdött a pályával (és az elemekkel?).

Sajnos, Szepesi Bertold is hiába küzdött, az első ellenőrző pontig sem jutott el, már a felső szakaszon kiesett. Kár, hisz így az egyetlen reális célt, a tanulást nem tudta megvalósítani – mentségére szóljon, csak 60 versenyzőnek sikerült eljutnia a célig (az utolsónak, a görög Nikosz Bonunak több mint egy perces hátránnyal…).

A második futamot Tonetti kezdhette, az alsó szakaszra érve elcsúszott, kicsit felfelé is síelt – inkább a 108% volt az ellenfele (26.). Az alapidőt így Nordbotten adhatta meg, lényegesen óvatosabb futammal rendben el is ért a célig (20.). Deville sokkal többet kockáztatott, ám alaposan belehibázgatott, csak három tizedet vert a norvégre (18.). A norvégek Solevaag révén rögtön visszavághattak volna, ám remek menet végén, másfél másodperces előnnyel esett. Felállt, így is bejött Tonetti elé (25.). Granstrom hozta az amerikaias menetet, kétszer is meg kellett állnia, a pontra se volt esélye (27., szintidőn kívül). Lahdenperä helyenként látványosan lassan jött, így is alig maradt el Deville-től (19.). Szaszaki is önmagát adta, nagyon igyekezett, ám ez nála is nagy rontásokat eredményezett (24.). Pranger már több mint fél másodperces előnyről indult, ennek majd felét elvesztette, két tizeddel így is átvette a vezetést (17.).

Haugen már felül nagyot mentett, alaposan vissza is vett, fent összeszedett előnye elegendőnek bizonyult a pillanatnyi vezetéshez (15.). Kostelić menetét most is csak a horvát ellendrukkerei értékelhetik (21.), Bäck viszont óvatos menettel is az élre jött, az alján szerzett egyetlen századnyi előnyt (14.). Raich a pálya közepéig végre régi önmagát adta, ám az alsó részen nagyon kikapott Bäcktől, Prangert is alig előzte meg (16.). Valenčič egy-két nagy fékezéssel az alján több mint egy másodpercet szedett össze (23.), Grange viszont hatalmas tempót vállalva, sok szélesre sikerült ívvel is háromnegyed másodperces előnnyel vette át a vezetést (11.). Horosilov is remekül síelt, a felső részét sajnálhatja, utána még jobban is jött Grange-nál (12.).

Az első reklámszünetet Razzoli síelése követte, lassúcska menettel egyetlen századdal Bäck elé érkezett (13.). Chodounsky visszaesett a mezőny második felébe (22.), Missillier viszont egy remekül sikerült középső szektornak köszönhetően kevéssel átvette a vezetést (9.). Larsson sem jött rosszul, és kihasználta, hogy Missillier alsó szakasza nem volt az igazi, egy tizedes előnyt mutatott az óra (8.). Thaler rögtön az elején kapura lépett, Herbst sem volt messze ettől, ám kétszer is megmentette a versenyét, így is alig másfél tizedet kapott (10.).

Neureuther tudhatta, hogy kockáztatnia kell, meg is tette, és elsőként neki ez hiba nélkül sikerült is – brutálisan sokat vert mindenkire, másfél másodperccel vette át a vezetést (3.). Dopfernek volt egy reklámszünetnyi ideje emésztgetni honfitársa menetét, úgy tűnt, ez jót tett neki, csak 9 századdal kapott ki (4.). Wallner személyében talán végre van egy német edző, aki képes a tanítványainak jó pályát tűzni… Mölgg nyugodtan síelhetett, a németek ellen esélye sem volt, a mögöttük lévő hatalmas lyukba pedig gond nélkül befért (7.). Myhrer nagyon bekezdett, ám nem tudta tartani ezt a tempót, rálépett egy kék kapura, majd meg is állt. Pinturault hiába dobálta magát, ezúttal ez a stílus nem hozott eredményt, jó zárószakasza ellenére kikapott a németektől (5.).

Hirscher egyetlen századdal átvette a vezetést – jól hangzik, mégse lehetett boldog az osztrák, ugyanis több mint hét tizedet dobott el az alsó részen (2.). Talán a görögtüzeket eresztgető szurkolóinak is köszönetet mondhat érte… Hargin több mint egy másodpercet kapott a középső részig, ennyit nem lehetett visszahozni (6.)… Kristoffersen már az első kapuknál rontott egyet, a középső részen pedig úgy tűnt, túl sokat kapott, ám az alsó részen 8 tizedet vert Hirscherre, így 18 századdal átvette a vezetést (1.). Az osztrákok sakkot kaptak tehát a norvégtól, és mindjárt jött a matt – ugyanis Matt már a harmadik kapura rálépett, így a reklámfal előtt csukott szemmel kuporgó Kristoffersennek nem kellett tovább aggódnia: megszerezte első győzelmét!

Henrik Kristoffersen 19 évesen nyerte meg élete első első Világkupa-versenyét. Csak 24 verseny kellett ehhez a norvégnak, aki ebben a szezonban robbant be: a tegnapival együtt már 4 dobogónál tart, és most először a szakág legjobbjai közt húzhatott rajtszámot. A szakági tabellán feljött a 2. helyre. A szakágit viszont továbbra is vezeti Marcel Hirscher, ezzel vigasztalódhat a 121. versenyén 56. dobogóját szerző osztrák. Felix Neureuther 175 verseny után 26 dobogót számlál.