Ligety győzelme az egyetlen vitathatalan dolog St. Moritzban

A hányatott sorsú alpesi sí Világkupa-idény a hétvégén Svájcban, Sankt Moritzban folytatódott az urak számára, a Garmischból áttolt óriás-műlesiklást ma sikerült is megtartani. De hogyan? Günther Hujara lényegében bohózattá silányította a versenyt, az egész nap meglévő, és szinte változatlan ködben és hóesésben kénye-kedve szerint állította meg ill. csúsztatta a versenyt (az se biztos, hogy el kellett volna indítani…), számos versenyző futamát tönkretéve ezzel. A második futam utolsó 10 sízője jóval később, jobb körülmények közt dönthette el a verseny sorsát. Ted Ligety viszont annyira kiemelkedett, hogy az ő győzelmét aligha lehet megkérdőjelezni. Másodikként Hirscher, harmadikként Pinturault zárt. A nagy vesztesek a norvégok: Svindal kiesett, a második futam megszakításakor vezető norvég trió pedig így nem kapott esélyt az igazán nagy eredményre.

Természetesen a mai verseny sem zajlott ideális körülmények között, épp csak a hózápor intenziátását nem tartották annyira vészesnek Hüje… izé, Hujaráék, hogy ne lehessen versenyt rendezni a Corviglián. Az első futam pályáját az osztrákokat edző Andreas Pülacher, a másodikét a dél-tiroli, ám a norvégoknál edzősködő Franz Gamper jelölte ki. A 71 fős mezőnyből hiányzott Felix Neureuther, a német már Szocsira készül.

Az első futamot Fritz Dopfer nyitotta, nagyobb hiba nélkül leért (4.). Marcel Hirscher (aki ismét lebukott egy vélhetően szabálytalan kapuvételen Schladmingban, az osztrák sportdiplomácia persze valódi vizsgálat nélkül elintézte az ügyet) közel fél másodperces előnnyel vette át a vezetést, Neureuther hiányában ezzel akár nyerhette is volna a futamot – nem így lett (3.)… Manfred Mölgg esetében most is csak az volt a kérdés, hogy rajtolhat ennyire korán, 1,3 másodpercet kapott (11.). Ted Ligety viszont elrontotta az osztrákok örömét: leszálló ködben is majd fél másodperces előnnyel nyitott, innentől pedig csak az előny mértéke lehetett a kérdés, közel másfél másodperc lett a vége (1.). Visszatért a régi Ligety? Aksel Lund Svindal hatalmasat hibázott a középső szakasz kezdetén, kevéssel még Mölggtől is kikapott (13.).

Thomas Fanara már felül közel két másodpercet kapott, hogy hogyan, azt nem lehetett látni, de épp ezzel lehetett magyarázni – kicsit talán erősebbé vált a köd (8.). Igaz, honfitársa, Alexis Pinturault is ugyanabban a ködben jött, mégis másodpercen belüli hátránnyal nyitott, és a későbbiekben is jól tartotta magát, bejött Hirscher elé (2.). A franciák sorát Mathieu Faivre folytatta, oldalán csúszva érkezett az első időmérő ponthoz. Davide Simoncelli ide-oda billegett, majd alaposan visszavett, hatalmas hátrány lett a vége (17.). Philip Schörghofer közel két másodperces hátránnyal is előkelő helyre érkezett (5.) – Ligety nagyon elverte a mezőnyt.

A verseny pedig leállt. Hujara bizonyára úgy gondolta, honfitársa, Stephan Luitz szeret havat kotorni, hadd hagyjuk hát pár percig hullani az égi áldást… Nem is tudott mit kezdeni a német síző a körülményekkel, 3 másodpercet kapott (16.). Steve Missillier gyenge menettel még tőle is jócskán elmaradt (23.), majd Leif Kristian Haugen századokkal a német elé sorolt be (15.). Marcus Sandell alaposan elrontott ívekkel egy egész jól kezdődő menetet rontott el (19.), majd Benjamin Raich lényegesen lassabb, ám stabilan végigvitt tempóval egész jó helyre érkezett (10.).

Az első reklámszünetet Bode Miller menete követte, várhattuk tehát a nap első nagy esését: szépen fél lábra állva adta elő ezúttal a tornamutatványt, aminek értékét növeli, hogy még léceit sem vesztette el közben. Kjetil Jansrud rosszul vett ívekkel hamar a mezőny végére küzdötte magát, onnan nem is tudott visszajönni – persze, neki is sokat kellett állnia a rajtban (22.). Cyprien Richard is belekezdett Miller mutatványába, de végül talpon maradt, a pálya alsó felére érve az újabb megbillenést viszont már nem tudta visszahozni. A verseny ismét leállt, ezúttal egy kaput kellett visszakalapálni a helyére, 18 síző után pedig befejeződött a tévéközvetítés…

A továbbiakról így csak a live timing alapján szerezhettünk némi képet. Talán a körülmények javulhattak kicsit, talán a sízők vállaltak be sokat, mindenesetre mind az olasz Roberto Nani (7.), mind kettővel később Matts Olsson remek időt ért el (5.). Kettejük közt a rég gyengélkedő Massimilliano Blardone ért célba (20.), majd az amerikai Tim Jitloff sem jött igazán rosszul (18.). Carlo Janka (25.) vagy épp Luca De Aliprandini (23.) menetét már kevéssé dícsérhetjük, de egyiküknél a forma, másikuknál talán a tudás is magyarázat lehet erre. Marcel Mathis könnyedén három másodpercen belül maradt (12.), Henrik Kristoffersen viszont csak a pálya alján jött jól (20.). André Myhrer is egész jó eredményt ért el (14.), Victor Muffat-Jeandet pedig 10-en belülről várhatta a folytatást (9.). A top-30-at két kiesés zárta, Florian Eisath és Thomas Mermillod Blondin búcsúzott.

A körülmények vélhetően szinte teljesíthetetlenné tették a pályát. Ez egyrészt abból látszik, hogy mindössze 45 síző ért el a célig, másrészt abból, hogy a 30-on túlról indulók az addig célbaérők közül senkit nem tudtak megelőzni. A kiesések miatt a második futamba jutott Matthias Mayer (26.), Dominik Schwaiger (27.), Stefan Brennsteiner (28.), Giovanni Borsotti (29.) és Marcus Monsen (30.).

A második futamot a köd miatt fél órával el kellett tolni, de 14 órakor már nem volt akadálya a folytatásnak Hujara szerint. Pedig a köd éppúgy ottmaradt… A norvég tini, Monsen először indult a Világkupában, 65-össel jutott tovább, egyszóval a célbaérés is óriási eredmény tőle, ránézésre nem is kockáztatott (26.). Borsotti jóval nagyobb múlttal bír, mégis rosszabbul kezdett, a pálya aljára azért előnybe került (25.). Az osztrák Brennsteiner is először jöhetett második futamot, az olasz pocsék kezdésének köszönhetően megőrizte hozott előnyét (23.). Legendás(an rossz) német pályatűzőnk leszármazottja, Dominik Schwaiger is első pontjaiért ment, az alsó szakaszon szerzett két tizedes előnyt (21.). Mayer borzalmas íveket használva is tartotta az újoncok tempóját, a végén Schwaiger mögé sorolt be (22.). Janka jó kezdés után a pálya közepétől nagyon belassult, pár századdal még Brennsteiner is megelőzte (24.).

Missillier sem jött valami nagyot, hét tizedes előnyéből mégis megőrzött egy kevéskét, átvette a vezetést (20.). De Aliprandini nehezen találta az íveket, mindenkitől kikapott (28.), Jansrud viszont végre összerakta a futam első igazán gyors menetét, több mint egy másopercet vert a mezőnyre (13.). Blardone kevéssel Missillier elé sorolt be (19.), majd jött egy újabb norvég rakéta: Kristoffersen már 7 tizeddel is vezetett, és gyengébb alsó szektorral is megőrzött ebből 2 tizedet (12.) – nagyon bejött a norvégoknak Gamper pályatűzése. Sandell hatalmas rössel indult, hatalmas fékezéssel fizetett ezért, a mezőny végére sorolt be (29.). Jitloff a meredekre érve nagyot fékezett, utána viszont összekpta magát, befért a norvégek mögé (17.). Simoncelli a harmadik szakaszon egy hatalmas hiba miatt szinte leállt, 2,5 másodpercet kapott (27.), Luitz viszont jól tartotta magát, csak négy tizedes hátrányt szedett be – igaz, fél másodperc előnyről indult (15.).

Nem volt reklámszünet a második futam alatt, így rögtön jöhetett az újabb norvég, Haugen. A vörös viking is folytatta a sort, 6 tizedes előnyéből keveset ugyan eladott, de így is simán átvette a vezetést (9.). Myhrer nem vállalt túlzott kockázatot, kevéssel kikapott Jitlofftól (18.). Nem jöhet össze minden: a norvégok legfontosabb menete rosszul sült el, Svindal eséssel zárta a versenyt – megint. Mathis sokáig fenyegette a színnorvég dobogót, ám az aljára alaposan belassult, még Luitztól is kikapott (18.).

Mölgg jött volna – ám Hüje… Na, nem is biztos, hogy van kedvem kijavítani… Szóval, a FIS döntnöke megszakította a versenyt. A köd pontosan akkorának látszott kamerán keresztül, mint addig bármikor (Mathis közel úgy jött át azon a részen, mint a norvégok), tehát azonkívül, hogy nem nagy sínemzet tagjai álltak a dobogón, igen nehéz okot találni a megszakításra. Hosszas várakozás után újraindult a futam, immár láthatatlanul, a sporttévé ugyanis inkább síugrást közvetített – mindkét csatornáján.

Mölgg futamát a negyedórás várakozással persze eleve elintézték, még ha esetleg javultak is a látási viszonyok (14.). Raich futama már jelezte, hogy lényegesen jobbak lehetnek a körülmények, hisz a közel sem csúcsformában lévő osztrák alig szorult Haugen mögé (11.). Muffat-Jeandet már könnyedén átvette a vezetést (7.), Fanara pedig egy az elején elrontott futammal is besorolt Haugen mögé (10.). Nani könnyedén növelte egyre nagyobbra előnyét, ám az alján alaposan belehibázhatott, a végén csak 4 századdal vette át a vezetést (6.). Schörghofer ezt kihasználva alul 4 tizedet vert az olaszra (5.), majd Matts Olsson vette át a vezetést az osztráktól (4.).

Dopfer gyenge menettel alaposan hátraesett (8.), Hirscher viszont több mint egy másodperccel vette át a vezetést (2.). Pinturault a pálya közepéig tartotta az osztrák tempóját, ám végül két tizeddel kikapott tőle (3.). Ligety biztonsági menettel is könnyedén nyert volna, ehelyett odatette magát, a második futamban is övé lett a legjobb idő (1.).

Ted Ligety pályafutása 246. Világkupa-versenyén 21. győzelmét aratta, 21. alkalommal állt fel a pódiumra. Marcel Hirscher 122 versenynél és 57 dobogónál, Alexis Pinturault 88 versenynél és 20 dobogónál jár.

Folytatás Szocsiban – remélhetőleg kevesebb időjárással, sportpolitikával és Hujarával a rivaldafényben.