Megtört a jég: Hansdotter győzni tudott a Világkupában!

Hosszú várakozás, nyolc második hely után végre összejött a hőn áhított Világkupa-győzelem Frida Hansdotternek, a svédek szőke ciklonja elsősorban ígéretes délelőtti futamának köszönheti sikerét, délután már nem szerepelt olyan fényesen, a századok azonban melléje szegődtek, mi több, Mikaela Shiffrin komoly rontása után aranyat értek egy héttel Szocsi előtt. A dobogót a Schild-lányok tették teljessé, Marlies 5 századdal elmaradva a második, míg féltestvére, Bernadette további egytizednyi hátránnyal a harmadik helyen végzett. Tartja remek formáját Nastasia Noens, aki a középmezőny sűrűjében zárt kis híján pódiumon.

A női technikai szakág főpróbájának első felvonását törölték Kranjszka Gorán, a sűrű ködnek szerencsére nyoma sem maradt vasárnapra, így legalább a szlalomot gond nélkül meg lehetett rendezni. Az éjszaka frissen hullott havat eltakarították a pályamunkások, a fagypont alatti hőmérséklet is örömteli fejlemény az elmúlt hetek ismeretében. Az első futam pályáját a franciák trénere tűzte, bizonyára messze legjobb szlalomosuk, Nastasia Noens kedvében járva, délután pedig a svédek edzője, Christian Thoma próbálta elősegíteni jó formában lévő tanítványai dolgát.

Maria Pietilä-Holmner (3.) avatta fel a pályát, néhány apró késést leszámítva korrektül síelt, mértékadó alapidőt állított fel. Marie-Michéle Gagnon nem veszélyeztette igazán, az idén roppant kiegyensúlyozott kanadai lány végül kapura lépett. Mikaela Shiffrin (1.) rezzenéstelen síelte végig jelentős tempóval a pályát, a középső szektor sikerülhetett volna talán valamivel fényesebbre. A bő hat tizedes előny mindenesetre önmagáért beszélt. Marlies Schild (4.) sem bírt vetekedni vele, néhol kiesett a ritmusból, kevéssel a svédtől is kikapott. Frida Hansdotter (2.) komoly lépést tett egy újabb második hely felé, mint az várható volt, a középső szektorban hozott valamicskét az amerikai sízőn, a kulcskapukat síelte valamivel tompábban. Tina Maze (19.) fellángolása jelek szerint csak gyors számokban valósult meg, enervált szlalommal keserítette el rajongóit. Maria Höfl-Riesch (9.) sem lehetett elégedett, másfél másodperces hátrányát itt legalább meg lehet magyarázni: egy necces kapuvétel fent, egy remek reflexszel véghezvitt mentés a végén.

Bernadette Schild (11.) szemmel nem kivehető hiba nélkül is bekapott másfelet, a nagy vehemenciával támadó, az éleket szépen kihasználó Wendy Holdener (15.) hátránya már a két szekundumot közelítette, egy kis híján kiesést érő eltántorodás rovására írhattuk fel. Nicole Hosp (14.) komoly késésbe került a pálya alján, Kathrin Zettel (7.) is a végét rontotta el, máskülönben szűk és precíz íveken haladt lejtmenet. Anna Swenn-Larsson (5.) nem szakította meg a svédek tündöklését, a végére fogyott el kicsit a szufla, rendre távolkerült a kapuktól. Nina Løseth (17.) ezúttal nem síelt átütően, mégis megverte Michaela Kirchgassert (18.), az osztrákok utolsó reménysége folyamatosan halmozta hátrányát, majd mire az utolsó harmadban reszkírozni kezdett, úgy elbizonytalanodott, hogy maga sem tudta, hogyan vett be néhány kaput. Tanja Poutiainen hamar kapura lépett, elősegítendő a mielőbbi pályakarbantartást. Hihetetlen, hogy a stabilitásáról elhíresült finn veterán egymás után esik ki versenyekről.

A folytatásban hárman is beverekedték magukat a legjobb 10 közé. Erin Mielzynski (6.) egy régen látott összeszedett menettel boldogította szurkolóit, alaposan megküzdött másodpercet alig meghaladó hátrányáért. Christina Geiger (8.) is ígéretes helyzetbe hozta magát, pattogós csúszása jelezte, jó formába lendült egy héttel az olimpia előtt. A harmadik lány Denise Feierabend (10.), a svájci különösen pálya végi remeklésének köszönheti a jó pozíciót.

Kritikus kombinációk ide, változó látási viszonyok oda, komolyabb kihívás elé azért nem állították a lányokat. Ennek tudható be, hogy a ranglista legjobbjai azért minimum kvalifikálták magukat a második futamba, harmincon túlról tehát keveseknek termett ma babér. A továbbjutók közt találjuk Maruša Ferket (42-essel a 26.), Susanne Riescht (39-essel a 27.), Adeline Baud-t (45-össel a 29.), valamint jócskán több mint két év elteltével ismét Eva-Maria Bremet (50-essel a 30.). A 68-as rajtszámmal sínylődő Manuela Mölgg nem ért célba.

Délután a fokozódó hóesés keltett riadalmat, ám a pályamunkások remek munkát végeztek, akadálytalanul, s ami sokkal lényegesebb, fair küzdelemben rendezhették meg a második futamot.

A mezőny első feléről sajnálatos módon lemaradtunk, így mi is csak a számok alapján értékelhetünk. A legjobb délutáni futam a francia Adeline Baud (19.) nevéhez fűződött, élete első VK- pontszerzése igazán emlékezetesre sikeredett, még úgy is, hogy hiába a nagyszerű sízés, nagy hátránya miatt olyan nagyot nem tudott előrébb lépni. Mindez a tőle bő 8 tizeddel jobban álló Chiara Costazzának (8.) jött össze, az olaszok egy szem épkézláb szlalomosa idén másodjára végzett a TOP10-ben. A közvetítésből lemaradt versenyzők zöme biztonsági menetekkel gyűjtötte szorgosan a pontok, a kiesés áldozatává lett ugyanakkor az olimpiáról kisebb meglepetésről lemaradó Anne-Sophie Barthet, az osztrákok egyik reménysége, Michaela Kirchgasser, Tina Maze pedig két pocsék szektor után vélhetően kapura léphetett a pálya vége felé.

Wendy Holdener (9.) veszélyeztette elsőként Costazza pozícióját, ha nem tántorodott volna meg egyszer oly látványosan a svájci, az a néhány század talán mellette döntött volna. Nastasia Noens (4.) részéről már nem volt kecmec, combosnak mondható fél másodperccel ugrott a tabella élére, ami a mindinkább fokozódó hózáporral együtt jó esélyeseket kínált a kis francia számára. Nicole Hosp (11.) gyönge felső szakaszát már volt alkalmunk megfigyelni, érdekes módon ott szedte össze minden hátrányát, szlalomos formája javulni látszik az olimpia közeledtével. Nathalie Eklund (16.) fent még csak-csak tartotta a franciát, a későbbiekben sorjázó széles ívekkel nem álmodozhatott jobb eredményről. Šárka Stráchová (9.) szépen elosztotta szektoronként hátrányát, idén először végzett a legjobb tízben.

Bernadette Schild (3.) két szektor alatt herdálta el előnyét, az utolsó nehéz kombinációt pedig csak kitett lábbal bírta abszolválni, előre nem tervezett manőverével extra sebességhez jutott, amivel maga javára fordította az állást. Denise Feierabend (12.) nem tudta megismételni délelőtti siklását, ezzel együtt volt oka örvendezni a célban. Maria Höfl-Riesch (23.) kritikán aluli teljesítményt nyújtott, irtózatos túlfordulások jellemezték menetét, a végére minden sebességét elvesztette. Christina Geiger (15.) is csak a honfitárshoz mérten síelt jól, biztató kezdés után visszaesett lendülete.

Kathrin Zettel lagymatag kezdés után igyekezett felpörögni, minek következtében a letörésnél túl szélesre fordította léceit, balos kaput már be se tudta venni. Erin Mielzynski (11.) minden áron magasabb sebességi fokozatba pörgette volna léceit, de csak mély kapuvételek lettek belőle, kiszorult a legjobb tízesből. Anna Swenn-Larsson (6.) lendületes csúszásával a végsőkig tartotta előnyét, egy komoly kisodródással mondott le végleg a vezetéstől, s mint kiderült, a dobogóról.

Marlies Schild (2.) korántsem volt olyan meggyőző, mint húga, majd’ nyolc tizedes előnye azonban kitartott a célig, egész pontosan egyetlen tized döntött kettejük közt. Maria Pietilä-Holmner (5.) ennek megfelelően fent növelni is tudta előnyét, az utolsó letörést követően viszont több kanyaron át külön utat jártak lécei, még a pillanatnyi dobogót sem sikerült megcsípnie. Frida Hansdotter (1.) két szektorig építgette fórját, volt az már fél másodperc is, a fékezgetéssel súlyosbított záró szakasz miatt a célban mégis csupán 5 századot jelzett a stopper. Mikaela Shiffrin (7.) azonban nem tudott élni a nagy eséllyel, már a pálya elején gyanúsan rászaladt egy kapura, úgy megbicsaklott, hogy tán maga is elgondolkodott a szabálytalan kapuvételen. A folytatásra némiképp összeszedte magát, de érdemben újítani már nem tudott.

 A verseny részletes statisztikáját a linkre kattintással érhetitek el!

A szlalomos mezőny legpechesebb versenyzőjeként emlegettük szegény Frida Hansdottert, nem kevesebb, mint nyolc második helyet gyűjtött össze az elmúlt néhány évben, nem egyszer századok választották el a hőn áhított győzelemtől. Ezúttal kezet fogott vele Fortuna, voltak már erősebb versenyei, a győzelmet mégis kevésbé acélos teljesítménnyel sikerült kivívnia. Marlies Schild 67., Bernadette harmadik alkalommal állhatott fel VK- dobogóra. A szakági pontversenyben szorosabb lett a küzdelem, de Shiffrin előnye mindig 80 pont Hansdotterhez, s több mint 100 pont Schildhez képest.