Síugrás: Stoch vasárnap sem talált legyőzőre Willingenben

kamil_frontKamil Stoch duplázni tudott a willingeni hétvégén, hiszen azok után, hogy szombaton is ő volt a legjobb, ma is megszerezte a győzelmet Severin Freundot valamint Peter Prevcet megelőzve. Mindez pedig azt is jelentette, hogy az összetett élén is változás történt, ugyanis Kamil visszavette Prevctől a sárga trikót, így az ő vezetésével vonul majd az olimpia idejére több, mint háromhetes pihenőre a sorozat.

Az olimpia főpróbájaként harangozták (harangoztuk be mi is) ezt a mostani hétvégét Willingenben, pedig a mai versenyt megelőzően még nem az olimpia, hanem sokkal inkább a VK-összetett volt a fókuszban, amelyben tegnapi győzelmével Stoch 27 pontra megközelítette az éllovas Prevcet, így ma reális esély volt arra, hogy akár fordítson is a helyzeten, de mindenképpen izgalmas csata elé néztünk a sárga trikóért.

Ehhez pedig a megfelelő kulisszák is adva voltak, hiszen ma gyönyörű napsütés, és akárcsak tegnap, rengeteg szurkoló fogadta a versenyzőket, és habár ezúttal a tegnap oly látványos versenyt eredményező masszív szembeszél nem segítette a versenyzőket (bezzeg a selejtezőben!), sőt, ma sokkal inkább voltak változékonyak a körülmények, de nagyobb fennakadást szerencsére a légmozgás sem okozott, így a meghirdetett időpontban, 14:30-kor nekivághattunk az első sorozatnak.

fans

A verseny elején még jobbára szembeszél fújt, amit az elején ugrók közül többen is, de legfőképpen Simen Key Grimsrud (29.) és Kaarel Nurmsalu (15.) tudtak kihasználni, akik egy 130 illetve egy 133,5 méteres ugrással egyaránt idén először biztosították helyüket a legjobb 30 között, és maradtak is egy ideig a táblázat élén, miután a körülmények hamar elkezdtek rosszabbra fordulni. Ahogy el-elmaradoztak a jó ugrások, a zsűri is lépett, és csakhamar feljebb vitte a beülőt a 17-esből a 19-esbe, ami aztán maradt is varseny végéig,  ám ez a plusz lendület sem volt elég ahhoz, hogy igazán nagy repüléseket lássunk a befújó hátszélben. Kivétel azért persze akadt, mint például a kvalifikációt megnyerő Dawid Kubacki (8.), aki egy 133 méteres repüléssel a vezetést is át tudta venni. Ez pedig a körülményeket figyelembe véve igen értékes ugrásnak bizonyult, hiszen később, amikor már ismét kedvezőbbek lettek a szélviszonyok hiába tudták többen is túlszárnyalni a lengyelt a távolságot tekintve, pontszámban nem tudták felülmúlni, így hiába volt például Ole Marius Ingvaldsen (135 m 11.) vagy Andreas Wank (140 m 10.) ugrása is kifejezetten látványos, csak a pillanatnyi második helyen válthatták vele egymást.

kas

Így aztán egészen a harmincnegyedikként ugró Jan Maturaig (7.) kellett várnunk az új éllovasra, aki 137 métert repülve tudta átvenni a vezetést, utána pedig a tegnap sáncrekordig szárnyaló Jurij Tepes (23.) következett, aki azonban most kissé csalódást keltett az első kísérletével, ugyanis csak 132,5 méterig jutott, amivel már ekkor is csak 12. volt. Richard Freitag (134,5 m 9.) ugyanakkor valamivel jobbat ugrott, így ő az élbolyból várhatta a folytatást, ám Maturara éppúgy nem jelentett veszélyt, mint ahogy az utána következő  Maciej Kot (138 m 14.), Piotr Zyla (129 m 32.) páros sem, akik közül Zyla ráadásul még a pontszerzők közül is kicsúszott a végén. Ezek után Jernej Damjan (11.) következett, aki ugyan ezúttal nem tudott olyan jót ugrani, mint tegnap, amikor meg sem állt a dobogóig, ám az éppen befújó hátszél ellenére azért 132 méterig mégis eljutott, amivel a pillanatnyi 5. helyet foglalta el a sorban. Ugyanez a mutatvány viszont Jan Ziobronak (38.) már nem sikerült, a lengyel ugyanis a kedvezőtlen körülmények között csak 121 méterig jutott, ami ezúttal kevés volt a második sorozat eléréséhez.

fru2

Az utolsó tíz versenyző volt már ekkor csak fent a toronyban, akiknek a sorát Daiki Ito (6.) nyitotta, nem is akárhogyan, hiszen 138,5 métert repült, amivel átvette a vezetést. Marinus Kraussal (30.) viszont eközben ugyancsak kibabrált a hátszél, így legfeljebb annak örülhetett a német, hogy a 125,5 méteres kísérletével még éppen befért a 2. sorozatba. Őt követően Robert Kranjec (134 m 17.) sem tündökölt igazán, pedig papíron ismét kedvezőbbé váltak a körülmények, így ő csak a középmezőnyből várhatta a folytatást. Sokkal jobban ugrott viszont Thomas Diethart (5.) aki az enyhe hátszél ellenére 135,5 méterig jutott, ami elég volt neki ahhoz, hogy elfoglalja az első pozíciót. Az osztrák után Andreas Wellinger (134,5 m 18.) következett, aki viszont nem tudott igazán kimagaslót ugrani, nem így viszont Severin Freund (3.), aki a kisebb hátszélben is eljutott 141,5 méterig, amivel több, mint 10 ponttal állt a táblázat élére.

Ezzel szemben Simon Ammann (132,5 m 28.) akárcsak tegnap, ma sem tudott versenyben lenni a győzelemért, és habár ezúttal továbbjutott a második körbe, különösebben most sem lehetett elégedett az ugrásával, ellentétben Noriaki Kasaijal (4.), aki 141 méterre tudott vitorlázni, ami Freund mögött a pillanatnyi 2. helyet jelentette számára, igaz jelentős, csaknem 10 pontos lemaradással. Ezután következett a VK két éllovasa, természetesen előbb Kamil Stoch (2.), aki egy fantasztikus 147 méteres repüléssel meg is előzte az élen álló Freundot, majd Peter Prevc (1.) még erre is rá tudott tenni egy lapáttal, hiszen a lengyelénél enyhébb szembeszél ellenére 145,5 méternél landolt, ami az első kör után 9 tized pontos vezetést jelentett számára.

prev

Így tehát, ha egy hajszállal is, de az első csörtét a szlovén nyerte, de ettől függetlenül nem volt még lefutott semmi a győzelmet illetően, hiszen sem Stoch, sem a 3. Freund hátránya nem volt jelentős, ellenben mögöttük már jóval nagyobb volt a szakadék, így minden jel arra mutatott, hogy ennek a hármasnak a különversenyét láthatjuk majd a második sorozatban.

Az első sorozat eredménye

Erre persze még várnunk kellett, hiszen a sorozat elején nem az övék volt a főszerep, annál is inkább, mert olyan nevek ugrottak már az elején, mint Marinus Kraus (137,5 m 26.) vagy Simon Ammann (137,5 m 25.), akik bár az ekkor egy kicsit megélénkülő szembeszélben valamelyest javítottak az első körös mérlegükön, igazán mégsem tudtak sokat előre lépni. Nem így Tomaz Naglic (140 m 14.) vagy Gregor Deschwanden (135 m 17.), akik mindketten a legjobb 20-ig küzdötték előre magukat, ám a legnagyobbat mégsem ők, hanem Jurij Tepes (8.) ugrotta előre a sorban, aki másodjára 145,5 méterig vitorlázott, amihez ha csak hasonlót repült volna az első körben is, akkor akár a győzelemért is csatázhatott volna, így viszont legfeljebb egy erős pontszerző helyben bízhatott.

kran

Magasra került ezzel a léc az ezután következőknek, amit sem Nejc Dezman (139 m 13.), sem Andreas Wellinger (137 m 10.) nem tudtak megugrani. Persze azért egyikük kísérlete sem volt rossznak mondható, de nem volt igazán extra ugrás, nem így Robi Kranjec (5.) repülése, aki a második körben 146,5 méterig jutott, és még azzal együtt is magasan vette át Tepestől az első helyet, hogy a talajfogása kifejezetten bizonytalan volt. Ezzel persze ő is jelentősen tudott javítani az első körös pozícióján, így aztán a honfitárshoz hasonlóan ő is korholhatta magát egy kicsit, amiért ezúttal is csak egy ilyen ugrásra futotta…

Kranjec után egyébként Stefan Kraft (7.) sem ugrott rosszat, hiszen 140,5 méterével be tudott jönni a 2. helyre, ám ezután kissé elmaradoztak a jó ugrások, hiszen a Janda (133 m 15.), Kot (133 m 16.), Nurmsalu (126,5 m 27.), Ingvaldsen (130 m 18.) négyes egyik tagja sem ugrott igazán átütőt. Igazán egyébként az őket követő Jernej Damjan (9.) sem, de ő legalább a negyedik helyre be tudott jönni a maga 137 méteres kísérletével, de Kranjecre ő sem volt veszélyes, aki így továbbra is vezette a mezőnyt. Persze tegyük hozzá, hogy az is kezére játszott egy kicsit a szlovénnek, hogy ezidőtájt megint kicsit eltűnőben volt a szembeszél, így aztán a nehezebb körülmények között sem Wank (127,5 m 23.), sem Freitag (126,5 m 21.), sem Kubacki (130 m 22.), sem Matura (134 m 11.) nem tudtak még mindig igazán veszélyesek lenni az éllovasra.

sto4

A második sorozatot a hatodik helyről váró Daiki Ito (6.) aztán már sokkal inkább, azonban még ő is be kellett hogy érje ekkor a pillanatnyi második hellyel, amivel viszont még így is sokkal jobban állt, mint Thomas Diethart (12.), aki a második kísérleténél saját bevallása szerint egy kicsit talán túlvállalva magát csak 129 méterig jutott, így a végelszámolásnál kicsúszott a legjobb 10 közül. Az őt követő Kasai (4.) viszont már megállította Kranjec előretörését, ugyanis egy 135,5 méteres kísérlet neki már elég volt az első helyhez, ám nem sokáig maradt az élen, ugyanis érkezett Severin Freund (2.), aki 134 méterig vitorlázva rögtön el is orozta tőle a vezetést. Jött azonban Kamil Stoch (1.), aki –  igaz már szembeszélben, de érdemeiből ez mit sem von le – 145 méterig vitorlázott, ezzel még Freundhoz képest is jelentős, 13,5 pontos előnnyel állt az élre, és igen komoly kihívás elé állította a még hátra lévő Peter Prevcet (3.) is. Jött is a szlovén, azonban a második kísérletével, amellyel mindössze 132 méterig jutott, nem hogy Stochhal nem tudott érdemben versenyezni, de még Freund is elé került, így be kellett, hogy érje ma a „bronzéremmel”, ami viszont az összetett vezetésébe került, ugyanis így lengyel ellenfele 40 ponttal szerzett ma nála többet, ami az összesítésben 13 pontos Stoch-vezetést jelentett.

pod

Mindez persze csak amolyan megkoronázása volt a lengyelek örömének, és Stoch idei 4., pályafutása során pedig már 11. győzelmének, amellyel nemcsak az összetettbeli siker felé tett egy nagy és fontos lépést (bár azért tegyük hozzá, Prevc a vezetés elvesztése ellenére ugyancsak nem áll rosszul), hanem az olimpiára is komoly önbizalmat tankolhatott, amely előtt így (ismét) a legnagyobb favoritok közé emelkedett.

A győzelmet jelentő ugrás:

Hogy aztán ez konkrétan Szocsiban előnyt jelent-e majd az egy másik kérdés, hiszen két ilyen siker után nem biztos, hogy könnyű lesz tiszta fejjel odaállni a versenyekhez, de tény, hogy a lehetőség ott van Kamil előtt, mivel a jelek szerint jókor sikerült ismét megtalálni a formáját.

rs

vk

nk

Részletes végeredmény

VK összetett

Nemzetek kupája

Hogy aztán a jövő héten mi lesz? Hát, ember legyen a talpán aki megmondja, hiszen az olimpiának mindig is volt egy külön „lélektana”, ráadásul az idei szezon eddig is kifejezetten fordulatos volt, így az esélyesek listája sem rövid.

Ami viszont bizonyos, hogy a VK-sorozat az ötkarikás játékok alatt pihenőre vonul, és legközelebb majd csak február végén, Falunban láthatunk ismét VK-versenyt, de mi természetesen addig is kiemelten – elsőként majd egy részletes beharangozó keretében – foglalkozunk majd mindazzal, ami Szocsiig és főleg Szocsiban történik. Tesszük mindezt annak ellenére is, hogy azóta kiderült, a „közmédia” nem igazán kényeztet majd el minket a közvetítéseivel, és több más sportág mellett a síugrást is különösen mostohán kezeli, így mi sem leszünk könnyű helyzetben a versenyek követését illetően, azonban ezzel együtt is azon leszünk majd, hogy Ti ebből (legalábbis a Blog tartalmán) minél kevesebbet (ideális esetben semmit se) észleljetek.

A jelszó tehát: Irány Szocsi!

A felhasznált képek forrásai: sport.onet.pl, fisskijumping.com