Irene Wüst a harmadik, Sven Kramer pedig pályafutása második aranyérmét szerezte Szocsiban

Sven Kramer arannyal nyitott Szocsiban
Sven Kramer arannyal nyitott Szocsiban

A hollandok a vártnak megfelelően már az első napon magukhoz ragadták a kezdeményezést , és megmutatták mely nemzet az úr gyorskorcsolyában. Irene Wüst és Sven Kramer a Szocsiban aratott aranyukkal összesen már 5 aranynál tart,  és halálos nyugalommal kijelenthetjük ez a szám két héten belül tovább növekszik.

Korunk két legnagyobb hosszú távú gyorskorcsolyázójának mennybemeneteléről számolhatunk be a szocsi olimpia első két száma után.  A két holland arany előrevetíti, hogy egészen biztosan az „Oranje” tarolásától lesz hangos az Adler Arena.
Időrendbe véve először is Sven Kramer elsőségéről kell szót ejtenünk, aki ahogy az elmúlt években mindig ezúttal is legyőzhetetlen volt. A 27 éves kiválóság főleg a metronóm pontossággal tartott tempójának köszönhette sikerét.
Az 5000 méteres táv első harmadában ugyanis még gyorsabb volt nála a 11. párban futó Jorrit Bergsma, de aztán jóval 29 másodperc alá esett az egy kör (400 méter) alatt megtett tempója, így a végére maga alá őt Kramer jól felépített taktikája. Bergsma végül a dobogó második fokáról is lecsúszott, mivel az utolsó, 12. párban hátravolt még a harmadik holland, Jan Blokhuijsen és a dallamos nevű belga Bart Swings. A két rivális végül fej-fej mellett haladt, ám a hajrára csak Blokhuijsennek maradt ereje, ami ezüstöt ért.
Kramer pályafutása második aranyát szerezte, az első még Vancouverben, 10 000 méteren – csak úgy félve jegyezem meg, azaz erősebb száma…

Totális uralom a gyorskorcsolyázók nyitónapján
Totális holland uralom a gyorskorcsolyázók nyitónapján

A hölgyek 3000-es távján Iréne Wüst állhatott fel a pódium legtetejére. A még mindig csak 27 éves koris ezzel harmadik olimpiáján a harmadik aranyát szerezte, és hol van még a vége… Wüst egyébként a cseh Martina Sablikovát taszította le a trónról, aki a 12. pár után átvette a vezetést az addigi első orosz Olga Graf előtt – a hazaiak majdnem szétkapták a csarnokot, mikor kedvencük a 10. pár után az élre állt.

Wüst még Sablikovát is elhomályosította
Wüst még Sablikovát is elhomályosította

Wüst után már csak a junior világbajnok Antoinette De Jong volt hátra, de ő mindössze hetedik lett majdnem hét másodperces hátránnyal.  Említést kell még tennünk a németek ötszörös ötkarikás bajnokáról, Claudia Pechsteinről, a sportág matrónájáról, aki tizenhárom nappal 42. születésnapja előtt egy negyedik helyet szerzett, és 5000 akár a dobogóra is felléphet.