Címvédés és rekordözön szánkó egyesben – Felix Loch érinthetetlen volt

17-693X520

Kijelenthető, hogy papírforma egyeduralommal szolgált a férfi szánkó egyes verseny fináléja Szocsiban, de a dobogó a három érmes versenyző különleges eredményei miatt sokáig emlékezetes marad.

A Sanki Csúszó Központ pályáját, az ott versenyző három szakág közül a szánkósok avatták fel, hiszen az idei olimpia első két napján a férfiak egyéni versenyét rendezték. A komplexum tervezői a világ leghosszabb mesterségesen létrehozott szánkópályáját építették meg, amely 1814 méteren át 17 kanyart tartalmaz. Mindemellett a biztonságra is fokozottan ügyeltek, különösen azt követően, hogy négy évvel ezelőtt a vancouveri Whistler pálya a grúz Nodar Kumarishtavili életét követelte. A versenyzők így is 140 km/órás maximális sebességet értek el száguldás közben, ám egyetlen komoly baleset sem történt.

A 39 fős mezőny minden tagja a hagyományokhoz híven a két nap során négyszer csúszhatott le, és ezen idők összeadásával alakult ki a végleges sorrend. Közöttük ott volt az a 24 éves német Felix Loch, aki 2010-ben ejtette meg olimpiai debütálását, ahol váratlan bajnoki címével azonnal történelmet is írt. Az azóta eltelt időben nemzetközi elismertsége csak tovább nőtt, és immár a verseny első számú esélyeseként kiáltották ki már azelőtt, hogy első menetét teljesítette volna szánkójával.

EasyCapture3

A német igazolta is a várakozásokat – a szombati nap két futamát követően már majdnem három tizeddel vezette a tabellát a második helyen álló Albert Demechenko előtt, lendülete pedig vasárnapra sem lankadt. A harmadik menetben 51,613-mal pályacsúcsot futva tovább növelte előnyét, így az utolsó forduló előtt már több mint fél másodpercre rúgott előnye, ami ebben a sportban jelentős különbségnek számít. És noha rutinos orosz riválisa hibátlan negyedik menetet teljesítve mindent megtett, hogy életben tartsa esélyeit, az utolsóként jégre csúszó Loch nem tette meg neki azt a szívességet, hogy hibázzon, így magabiztosan védte meg címét, amivel ő lett Németország első aranyérmese Szocsiban.

Abból a szempontból sem volt meglepő ez a siker, hogy a legnépesebb európai ország évtizedek óta uralja a szánkósportot az olimpián: a játékokon 1964-ben debütált sport eddigi 14 férfi egyes döntőjében tízszer német versenyző diadalmaskodott, és a hölgyek is ugyanennyiszer engedték csak ki kezükből a győzelmet.

Loch jövőjét illetően csak még jobb kilátásokkal kecsegtet, hogy jelenlegi legnagyobb ellenfelei 40. életévük betöltésével már jócskán pályafutásuk végén járnak, a fiatalok közül pedig egyelőre senki nem tudja őt megközelíteni. Lehet, hogy hamarosan egyedül képviseli majd az élmezőnyt a világversenyeken?

EasyCapture1hh

Rutinos ellenfelei szintén nem remegtek meg egy pillanatra sem. A már említett Demchenko nyakába került az ezüst, míg az olasz Armin Zöggeler a bronzzal vigasztalódhatott. Bár vigasztalni nem különösebben kellett őket, hiszen nekik is akadt bőven ünnepelnivalójuk különleges sorozataik révén. Demchenko hetedik téli olimpiáján szerepelt, aminél több részvétellel senki nem rendelkezik az ebben az évszakban megrendezett játékok történetében. Az orosz 1992-ben Albertville-ben volt ott először a szánkóversenyen, és 2006-ben, Torinóban szerzett ezüstérmet, amit most megismételt.

A 40 éves Zöggeler szintén a szakág egyik nagy öregjének számít, s az ő rekordja talán még lenyűgözőbb. Ő most hatodik olimpiáján szerepelt, ám azzal büszkélkedhet, hogy mind a hatról éremmel távozhatott, amit zsinórban, ugyanabban a számban versenyezve még senki nem ért el eddig rajta kívül. Az olasz 2002-ben és 2006-ban arany, 1998-ban ezüst, 1994-ben, 2010-ben és most pedig bronzérmes helyen csúszott be a célba.

Clipboard01

Hétfőn és kedden hasonló lebonyolításban a női egyes szánkóversenyre kerül sor.