Gondban a kanadai férfi curlingesek a csoportkör kezdetén

EasyCapture4

Az olimpia harmadik versenynapján, hétfőn reggel a Jégkocka sportcsarnokban is megkezdődtek a küzdelmek, ahol a férfi és a női curlingcsapatok mérik össze erejüket. A kvartettek mostanra 2-3 körön vannak túl, és noha még sok van hátra, némi képet máris kaptunk az aktuális formákról, és néhány meglepetésnek is tanúi lehettünk.

A csarnok négy pályáját minden nap háromszor veszik birtokba a csapatok: felváltva a nőknek vagy a férfiaknak tartanak egy napon két kört is. Ám egyszerre csak nyolc együttes tud jégre lépni, ketten mindig kimaradnak, ezért amíg véget nem ér a Round Robin, egy kicsit mindig el lesznek csúszva az eredmények egymáshoz képest a lejátszott mérkőzések függvényében.

A csoportkör jövő hétfőn ér véget, ami után mindkét nemben a tízből a legjobb négy csapat jut tovább az elődöntőbe.

1
A kínaiak eddig meglepően jól állnak

Férfiak – Kanada már kétszer kikapott

Persze néhány mérkőzés után még korai lenne kongatni a vészharangokat, hiszen pár kezdeti nehéz ellenfél is erősen torzíthatja egyes csapatok erejét, de az mindenképpen meglepetésnek számít, hogy a Brad Jacobs által irányított kanadai férfiak három eddigi játékukból kétszer is vereséget szenvedtek. Előbb a svájciak, majd a svédek ellen is egy ponttal maradtak alul, de mindkét találkozón a juharlevelesek voltak kénytelenek futni az eredmény után. Kétségtelen, hogy ez a két ellenfél a mezőny krémjéből való, de a minden tornán elsőszámú esélyesként induló kanadaiak önbizalmának bizonyára nem fog jót tenni, hogy jelenleg csak a 7. helyen állnak a tabellán, és már nem sokat hibázhatnak.

Az összesítésben jelenleg Niklas Edin csapata, azaz Svédország áll az élen három győzelemmel, amelyeket ráadásul igen erős ellenfelek, Kanada mellett a britek és a svájciak ellen szereztek. Magabiztos játékukat elnézve egyértelműen kijelenthető, hogy bombaformában vannak a világbajnoki címvédők. Nem elképzelhetetlen, hogy a csütörtöki svéd-norvég találkozó fog dönteni a csoportelsőségről, hiszen az északi rivális Thomas Ulsrudék is jól kezdtek.

BgB12ldCIAAY6TQ
Zajlik a jég előkészítése

A skót-britek egyelőre nem túl meggyőzőek, dacára 2:1-es arányuknak. Az oroszokat még könnyen verték David Murdochék, de a németekkel már meggyűlt a bajuk, a svédek ellen pedig egy pillanatra sem tűntek igazán esélyesnek. A „másik skip” Tom Brewster az eddigi mérkőzéseket csak a cserepadról nézhette végig.

Az első két játéknap pozitív meglepetéseként a kínai csapatot emelhetjük ki, az előzetesen a mezőny hátsó felébe jósolt Liu Rui-féle gárda ugyanis két győzelemmel egyelőre 100 százalékos teljesítménnyel áll, miután Dániát és az Egyesült Államokat is ellentmondást nem tűrően múlták felül.

Az állás két játéknap után:

férfi1

A nők továbbra is kifürkészhetetlenek

Nem lehet panaszunk a női tornára sem, hiszen minden fordulóban a négyből akár két mérkőzés párosítását is simán el tudnánk képzelni a bajnokság elődöntőjeként. Továbbra is rengeteg az esélyes, még ha számuk valamelyest le is csökkent az előzetesünkben merészen jósolt tízről.

Már hétfő délelőtt dörzsölhették a tenyerüket a sport kedvelői, hiszen egy Svédország-Nagy-Britannia találkozó is a terítékre került, ami a pár hónapja lejátszott EB-döntő visszavágója is lehetett volna. Végül nem az lett, hiszen Eve Muirheadék egyetlen pillanatig sem vezettek Margaretha Sigfridssonékkal szemben, és 6:4-es vereséget szenvedtek. Az egyértelműen az aranyra hajtó britek ezáltal azonnal kisebb pofont kényszerültek lenyelni, már ha élhetünk ilyen képzavarral.

EasyCapture1
Ilyen zsúfolt endje is volt a svéd-brit meccsnek. A sárgával játszó Muirheadék ebből a káoszból egy pontot tudtak lopni.

Az viszont nem kérdés, hogy hamar össze tudták magukat szedni Muirheadék, hiszen az Egyesült Államok ellen hat end alatt úgy arattak 12:3-as győzelmet, hogy a negyedikben kuriózumnak számító 7 pontot írtak – ami ugyebár azt jelenti, hogy a nyolc eldobott kövükből csak egy nem volt pontot érő helyen. Ehhez a nagyarányú részsikerhez persze az amerikaiak vaskos hibáira is szükség volt, akik immár jól láthatóan lefelé lógnak ki a mezőnyből, így persze a skót lányokra is várnak még náluk jóval keményebb ellenfelek.

EasyCapture3
Jennifer Jones csapata ijesztően erős kezdést produkált

Például Jennifer Jonesék Kanadából, akik azonnal jelezték, hogy nem szórakozni jöttek Szocsiba, amikor eddigi két mérkőzésükön alaposan helybenhagyták előbb a kínaiakat (9:2), majd az Európa-bajnok és skótverő svédeket is (9:3). Két meccs alatt összesen 5 pontot szerzett ellenük a két éremesélyes kvartett – ez mindent elmond, és kétségtelenül intő jel a további ellenfeleknek.

A tabella élén azonban mégsem ők, hanem több lejátszott mérkőzésük miatt a svájciak állnak – Mirjam Ott és csapata a mag észrevétlen módján az USA-n, a kiábrándítóan kezdő dánokon, majd a dél-koreaiakon is túljutott.

Jól állnak eddig a hazaiak is – Anna Sidorováék már két győzelmet számlálnak, de a tabellán ők is benne vannak abban a sűrű és igen impozáns középmezőnyben, ahol egyelőre még lehetetlen átlátni az erőviszonyokat.

Az állás két játéknap után:

női1

A mérkőzések közép-európai idő szerint minden nap 6:00, 11:00 és 16:00 órakor kezdődnek. ITT mindig találhatóak közvetítések néhány, vagy akár az összes pályához. De nem csak a curling, hanem a többi olimpiai sportág eseményei közül is lehet rajta szemezgetni.