Darya Domracheva az üldözéses Olimpiai bajnoka

Darya Dromacheva ellenállhatatlan volt kedden a hölgyek 10 km-es üldözéses versenyében. A fehérorosz biatlonos a kilencedik helyről rajtolva fokozatosan javuló teljesítménnyel kirukkolva fölényesen lett Olimpiai bajnok! A dobogó második, illetve harmadik fokára is olyan versenyzők állhattak, akikre előzetesen számítani lehetett.

Ahogy az a nagy világeseményeken lenni szokott, a sprintverseny után az üldözéses verseny következett a programban a Laura Biathlon & Ski Complex-ben. A versenyben való indulásra a sprintverseny hatvan legjobb versenyzője jogosult, tehát Szőcs Emőke nem indulhatott el, pedig titkos mindenki reménykedett benne, hogy összejön neki a Top60, végül a 70. lett vasárnap.

A futamot első helyről a hét utolsó napján címet védő Anastasia Kuzmina kezdhette, közel egy büntetőkör előnnyel (20 mp) a másodikként startoló Olga Vilukhina előtt. Az első körben a fehérorosz Darya Domracheva ledolgozta 32 másodperces hátrányának shootingpursoctöbb, mint felét, az első sorozat előtt feljött a második helyre Kuzmina mögé.

Az első – fekvő – lövészetben Kuzmina, Domracheva – és senki más a Top 10-ből -sem hibázott, ami bravúr a női mezőnytől. A második körben Domracheva utolérte Kuzminát,  majd a lövészetig csak arra törekedett, hogy a pulzusát rendbe hozza.

Ez sikerült is neki, a második – fekvő – sorozatban Domracheva nem hibázott, Kuzmina viszont Olga Vilukhinához és Vita Semerenkohoz hasonlóan igen, így Domracheva tekintélyes előnyre tett szert. A harmadik körben begyújtotta a rakétákat Tora Berger, aki addig visszafogottan futott, valamint feljövőben volt Kaisa Makarainen és Gabriela Soukalová is.

A harmadik – álló – sorozatban Domracheva folytatta szárnyalását hibátlanul lőtt, előnye 32 másodpercre hízott a második Kuzminával és 44-re a harmadik Bergertől, nyilvánvalóvá vált tehát, hogy minimum két hiba kellett volna, hogy ne fehérorosz nyakába akasszák az aranyat. A csodálatos stílusban futó Domracheva a negyedik körben sem állt le, továbbra is úgy ment, mintha veszélyben lenne az első helye. Pedig nagyon nem erről van szó, egyszerűen csak maximalista.

Amiért nem lehet tökéletesnek nevezni a fehérorosz versenyét, az a negyedik – álló – lövészetben vétett egy lövőhibája. Mivel azonban Berger és Soukalová is hiányzott, Valj Semerenko jött fel a harmadik helyre. Az ukrán az utolsó körben nagyon elzsibbadt és a befutóra visszacsúszott az ötödik helyre. A második helyre Tora Berger, a harmadik helyre pedig kisebb meglepetésre nem Gabriela Soukalová, hanem a szlovén Teja Gregorin jött be.

gregopursoDarya Domracheva megszerezte Fehéroroszország második, saját maga első Olimpiai bajnoki győzelmét az Olimpiák történetében. A 27 esztendős lány nagyon megérdemelte ezt a sikert, ugyanis az elmúlt négy év egyik legmeghatározóbb biatlonosa volt, aki ha így folytatja, akár az összetett-világkupa is meglehet majd neki március végén!

Pozitív meglepetésember: Aki az utolsó két kilométeren képes jobban futni, mint Gabriela Soukalová úgy, hogy ez a csata a bronzéremért megy, mindenféleképp megérdemli ezt a címet. Ő nem más, mint Teja Gregorin. Negatív meglepetésember: Anastasia Kuzmina az első helyről rajtolt, két lövőhibája azonban sokba került neki: csak a hatodik lett.

 reswpursoc

Szerda pihenőnap a biatlonosoknál, csütörtökön viszont a leghosszabb egyéni számmal, a férfi egyéni indításossal folytatódik a show.