Megégett a „Repülő paradicsom”, Jurij Podladcsikov foglalta el Shaun White trónját

A svájci fenegyerek kicsattant az örömtől
A svájci fenegyerek kicsattant az örömtől

A snowboard félcső koronázatlan királya meg nagyobb magasságokba léphetett volna, de tőle szokatlan módon agyonnyomta a tét, így még a dobogóról is lemaradt.

Ugyan még mindig Miklós Edit csúszásának hatása alatt vagyok, azért fel kell ocsúdnom, és le kell rónom egy tartozásom, ami a tegnapi férfi félcső beszámolója. Íme.

Minden kétséget kizárólag Shaun White a snowboard extrém szakágainak legnagyobbika, ez már akkor tény volt, amikor elutazott Szocsiba. A 27 éves, kétszeres bajnok, szmöre külsővel bíró White tehetsége senkiéhez nem fogható, ami idáig haláli nyugalommal párosult, no meg persze óriás respekttel –  ami a bírák pontszámokban is kimutattak.
Az olimpia előzetesei, a szakértők nyilatkozatai azt sugallták, hogy egyedül a két japán, a 18 éves Taku Hiraoka és az egész játékok legfiatalabb indulója Ayumu Hirano képes olyan amplitúdójú ugrásokra, mint White.

A döntő pillanat, a Yolo flip leérkezése mindent eldöntött (forrás: Getty Images)
A döntő pillanat, a Yolo flip leérkezése mindent eldöntött (forrás: Getty Images)

A kvalifikációban még minden annak rendje és módja szerint alakult, ült Shaun dupla corkja, valamint az 1080-ja is, meg is kapta érte a 95 feletti pontszámot, és elsőként masírozott be a fináléba. Nem úgy a világbajnok I-Pod, azaz Jurij Podladcsikov, akinek túlórázni kellett a döntőért, persze azt már megoldotta. Az esélyesek közül a szintén amerikai Danny Davis is remeknek tűnt, és ő jócskán bízhatott a slopstylenál tapasztaltakban, vagyis a stílusosságban, ami Szocsiban egyenértékű volt a „felhők” között végrehajtott ugrásokkal.  Davis aztán egyik futamában sem volt magabiztos, így a vert mezőnyben végzett.

Podladcsikov már a döntő elején emelte a tétet, ugyan egy trükkel kevesebbet mutatott be, mint amire a félcső alkalmas lett volna, talán ezért csak 86.50-et kapott. A japánok ördögfiókája, Hirano viszont már elsőre odatette magát, és 90 pont fölött kapott. White első köre telis tele volt hibákkal, le is tette a hátsóját, így egyetlen esélye maradt
. Persze ekkor még mindenki azt gondolta a 2. futamban majd jön a megszokott white-os pontosság, amire már senkinek nem lesz ellenszere.

Sorrendben a svájci Podladcsikov vágta ki a rezet, 6 ugrást mutatott be – ezekkel kezdett: Method, frontside 540, dupla McTwist 1260, frontside duplacork 1080 -, majd jött a saját trükkje, a Yolo flip (dupla cork 1440) – amire korábban még White is ámult egy nagyot, majd két irányból is megtanulta.  Az erre kapott pontszám, a 94.75 igencsak nehezen elkaphatónak tűnt, de persze ekkor még jöttek a nagy ászok.
Hiraoka ugrásainak szellőssége és lendülete hihetetlennek bizonyult, ám a három 1080 (közte frontside duplacork és cab duplacork) kevés lett I-Poddal szemben, 92.25 lett a jutalma. A tini Ayumu viszont nem tudta eladni legbitangabb trükkjeit, az elképesztően magas 1080-ak csak a második helyet eredményezték számára.
Aztán érkezett a király, a Repülő Paradicsom”, akinek a selejtezőben mutatott futama elegendő lett volna a triplázáshoz, aztán az első irgalmatlanul látványosra sikeredett dupla Method után a Yolo flipből szűken érkezett, és a feneke hozzáért a félcső oldalához.  Innentől kezdve talán már csak akkor nyerhetett volna, ha a buckás vízszintes rész, valamint a hó puhasága ellenére bevállalja a tripla corkot, ám nem tette, így még a dobogóra sem fért fel, ami ugyan nem szégyen, de biztosan az olimpiai legnagyobb meglepetése.

Sochi Olympics Snowboard Men

Azonban nem szabad elfeledkeznünk Podladcsikovról, aki a foghíjas mezőnyű vb után az ászokkal teletűzdelt olimpiai játékokat is behúzta, vagyis 25 évesen átvette az uralmat.  Avagy új korszak kezdődik a sportág történetében, ami még akkor is igaz lehet, ha Shaun nem akasztja szögre deszkáját…