Kowalczyk törött lábbal nyert 10 kilométeren

A XXII. téli olimpiai játékok sífutói közül a hölgyek ma a legrövidebb hosszútávon, azaz 10 kilométeren versenyeztek, méghozzá egyéni indításban, klasszikus stílusban. A Psekhako-gerincen továbbra is nagyon meleg van, ami már-már a pályaviszonyokat kezdi fenyegetni. A 12 °С-os ragyogó napsütésben nagy csatát vártunk, végül sima lett: a szám specialistája, Justyna Kowalczyk törött lábbal szerezte meg a lengyelek második aranyérmét a hetedik versenynapon.

Sochi 2014 Day 7 - Cross-Country Ladies' 10km Classic

A 2014-es szocsi olimpián ma is nagy hőség és napsütés fogadta a viadalokra kilátogatókat. Nem volt ez másképp a Laura Complexben sem, ahol a női mezőny mérettette meg magát újfent több ezer érdeklődő szeme láttára. Az erőviszonyokat már láthattuk a síatlonban és a sprintben, ennek megfelelően öt-hat éremesélyest számlálhattunk előzetesen, olimpiához híven ez érdekes körülmények között, úgy-ahogy megadatott.

 A 10 kilométeres egyenkénti indításos két különböző körből tevődött össze. A piros és a kék pálya is jócskán tartalmazott emelkedőt, amely klasszikus stílushoz híven eldöntötte az érdemi dolgokat.

A 75 rajthoz álló között Simon Ágnes és Sára Tímea is ott volt, előbbi stabil versenyzéssel a 69., míg utóbbi gyorsabb kezdés után egy kicsit elfáradva a 62. helyen végzett. A hóra először a kínai Li Hongxue lépett, s ezúttal is sok olyan versenyzőt láthattunk, akit esetlegesen egy világkupa-forduló során sosem (a togói hölgyet hatalmas üdvrivalgás fogadta célba érését követően). Az első valamirevaló időt az ukrán Tetyana Antypenko teljesítette, 31:06,9-e adta meg az alaphangot.

A szokásos pörgésből a hazaiak kamatoztak, méghozzá Natalia Zhukova (7.) révén, aki többedik számú oroszként a 29:15,5-tel végül a legjobb tíz közé is befért. Mindenesetre Zhukova számára már az bizakodásra adott okot, hogy sem Emma Wiken (12.), sem Anna Haag (20.), sem a felettébb gyorsan kezdő Nicole Fessel (23.) nem tudta megelőzni. A részidőkből azonban látszott, Stefanie Boehler (6.) már meg fogja, s noha negyedperces előnyéből egy picinykét eladott a célig, 11 másodperccel így is megelőzte a közönség szeretetét és rajongását élvező éllovast.

Többen is rövid ujjú szerelésben versenyeztek a hőség miatt

Ekkor lassacskán már a legjobbak készülődhettek, hiszen a szervezők úgy döntöttek, a legkedvezőbb pályaviszonyokat a mezőny középső felében érkezők kaphatják. Ezt jól is érezték, ám előtte említsünk meg néhány olyan versenyzőt, akiknek eredményeik, tudásuk alapján előrébb lett volna a helyük. Eva Vrabcoba-Nyltova (21.) a táv második harmadán hagyott ki, míg a nemrég VK-dobogón álló Julia Ivanova (17.) a végén. A klasszikus stílusban erős Masako Ishida (15.) az utolsó kilométerekre tartogatta, ám hiába, a legjobb tíztől és Boehlertől is jócskán elmaradt, Anne Kyllönenhez (14.) hasonlóan. Aino-Kaisa Saarinen (4.) ellenben azt mutatta, amit a síatlon során: masszívan erős menetet produkált, s jócskán reménykedhetett, hogy ezúttal sikerül megszereznie a medáliát.

Az oroszok legnagyobb bizalmukat Yulia Tchekalevába (11.) vetették, aki ezúttal sem muzsikált jól, ezzel nem sikerült megismételni a tavalyi Val di Fiemme-i VB-n elért bronzérmét (igaz, azt szabad stílusban szerezte), bár nagyon bízott benne. Legalább honfitársát, Olga Kuziukovát (13.) megelőzte. Krista Lahteenmäki (10.) is az élmezőny végét képviselte, ám ekkor már nem rá, hanem a főfavoritokra szegeződtek a szempárok.

Közülük is az örök második Charlotte Kallára (2.) először. A síatlonban is remekelő svéd, aki Vancouverben megnyerte a hasonló versenyszámot (csupán a stílus más), nyíltan ugyanazért hajtott, mint néhány nappal ezelőtt, és sikerült s a kitűzött cél. Erejét a táv második felére időzítette, Saarinenre pedig jó tíz szekundumot vert, ez pedig végül ezüstérmet ért. Hogy mégsem lett újra olimpiai bajnok, azt a Kerttu Niskanen (8.) és Heidi Weng (9.) után érkező Justyna Kowalczyknak (1.) köszönheti. A lábközépcsonttöréssel (!) versenyző lengyel gyakorlatilag ezért a versenyszámért utazott Szocsiba, s amit eltervezett, véghez is vitte. Lehengerlő, már-már űrteljesítménnyel írt történelmet, és nyerte meg pályafutása második ötkarikás aranyérmét, úgy, mint még soha senki: törött lábbal. Ezzel minden idők legeredményesebb lengyel sportolója lett a játékok történetében, Kamil Stoch elsőségét követően pedig ez a valaha volt legsikeresebb olimpia Lengyelország számára.

Már csak három norvégra kellett várni, akik azonban a mérőpontoknál mért jelzők alapján jócskán elmaradtak Kowalczyktól. Astrid Jacobsen (19.) ezúttal nem fogott ki jó napot, hasonlóan honfitársnőjéhez, a lengyel legnagyobb kihívójának számító Marit Bjørgenhez (5.), aki bár végig a második helyért állt versenyben, végül jócskán visszacsúszott, így még mindig “csak” egy érme van, igaz, az arany. Therese Johaug (3.) legalább megmentette a norvégok becsületét: nagy hajrát levágva, Saarinent két másodperccel megelőzve lett bronzérmes, s javuló formáját látva gyanítjuk, nem ez lesz az egyetlen egyéni dobogója a játékokról.

000 DV1644632

A győztes szavai: “A mai verseny nagyon fontos volt számomra, különösen azért, mert lábtörésemet követően megvívtam a harcot magammal. Megküzdöttem ezért az aranyért az évek során, s favoritként elhittem, hogy lehet keresnivalóm. Nehéz viadal volt, az utolsó 3-4 kilométer az emelkedőkkel különösképp, de a sprintbeli kihagyásom segített ezeken a métereken. Elégedett vagyok!”

Teljes eredmény (részidőkkel)

Végeredmény, női 10 kilométeres klasszikus:

Kattints a képre a teljes mérethez!

Holnap a férfiak 15 kilométeres versenyszámával folytatódik a program.

A képek forrása: www.sochi2014.com – Szocsi 2014 közösségi média, AFP