Meglepetés nélkül ért véget a szánkósok csapatversenye, Loch már háromszoros olimpiai bajnok

Kicsi a rakást játszottak a bajnokok: a kapitány Lochék nyakában
Kicsi a rakást játszottak a bajnokok: a kapitány Lochék nyakában

Nem történt más, mint a sportág egyeduralkodói hozták a papírformát, és még másodpercen belülre sem engedték a második oroszokat.  

Amikor az NOB, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság újabb sportokkal bővítette a Téli játékok versenynaptárát, helyet kapott közte a szánkósok már évek óta világkupázó szakága, a csapatverseny. A németek a hír hallatán biztosan megeresztettek egy mosolyt a szájuk sarkában. Hogy miért tették ezt? Nagyon egyszerű, hiszen ezzel a döntéssel egy fix aranyérmet akasztottak a nyakukba.

Mivel mindhárom szakágban ők adják a legjobbakat hosszú esztendők óta – így Szocsiban is -, nehezen tűnt elképzelhetőnek, hogy más sorrend alakuljon a záró versenyszámban.

Azok kedvéért, akik még nem látták ezt a számot, adok némi leíró támpontot.

A csapatversenyben sorrendben a nők, a férfiak, végül a párosok csúsznak a le pályán – a váltás úgy történik, hogy a kezükkel meg kell ütni egy, a fejük fölött elhelyezett nyalókához hasonlító tárgyat, akkor indulhat el a következő csapattag, az utolsó indulónál (páros) a célegyenes átlépésekor alakul ki a végső idő.

A szájbarágás után nézzük a versenyen történteket. A németek mellett az oroszok, a kanadaiak,  a lettek és az osztrákok bízhattak éremszerzésben.  Az arany azonban csak abban az esetben kerülhetett más nemzet birtokába, ha Felix Lochék leestek volna a szánkóról, ám nem tették meg ezt szívességet. A mezőny elején induló dél-koreai, ukrán, lengyel és cseh team a mezőny hátsófelében végzett. A főként kiábrándító, hogy az osztrákok sem tudtak az élmezőnyben végezni, ami főleg Miriam Kastlungernek köszönhettek, aki tízből a nyolcadik helyen végzett, és másfél másodpercet kapott a bajnok németek legjobbjától, az egyéniben is bajnok Natalie Geisenbergertől. A végül 6. amerikaiaknál a páros, Christian Niccum és Jayson Terdiman volt a szűk keresztmetszet. Az 5. pozícióban végző olaszok egységesek voltak, náluk persze Armin Zöggeler lett a legjobb, neki köszönhetően harcolni tudtak a bronzért, amiről aztán mindössze 135 ezreddel maradtak le. A 4. kanadaiak még bánatosabbak lehettek, Alex Gough-ék egy tizedet kaptak a Szocsit két bronzzal záró lettektől.

A hazaiak Albert Gyemcsenko remeklésének is köszönhetően ezüstig vitték, viszont egy másodpercet kaptak makulátlanul teljesítő ( a három győztes: Natalie Geisenberger, Tobias Wendl/Tobias Arlt, Felix Loch) németek mögött.

Az egyéni verseny utáni napon attól féltem, hogy csak álmodtam a sikert – mesélte Geisenberger. – Aztán megnyugodtam, rápillantottam az éjjeli szekrényre rakott érmemre, ez győzött meg arról, hogy ez nem álom, hanem valóság.

A piros-fekete-sárgák vajpuhán terelték a szánkót, így végül mindegyik csapattag kettőre növelte aranyérmeiek számát, közülük Felix Loch 24 éves létére már háromszoros bajnok, vagyis, ha 28 évesen, a következő játékokon győzni tud, akkor minden idők legeredményesebb szánkósa lesz.