Révbe ért a kínai szélvész és a szuicid holland

Groothuisból "kinőtte" mentális problémáit
Groothuisból “kinőtte” mentális problémáit

Hong Zhangnak a teljes élmezőnyt ki kellett szurkolnia, de megérte, övé lett a gyorskorcsolya 1000 méteres számának aranyérme. A holland férfiak továbbra is verhetetlenek Szocsiban, ezren Stefan Groothuis lett a nyerő.

Az 1000 méteres távval folytatódott a Szocsi olimpia gyorskorcsolya  megmérettetése. A férfiaknál sokan arról regélt, az amerikai Shani Davis képes lehet a szám triplázására, azaz három egymást követő olimpián megnyerni ugyanazt a számot, ami még senkinek sem sikerült.
Az igazán nagy favoritok közül többen is betliztek, így Davis is, hozzá hasonlóan a dél-koreai Tea-Bum Mo, a holland Mark Tuitert, a szintén amerikai Brian Hansen sem lett mérvadó ezen a távon, nem úgy a két német, Nico Ihle és Samuel Schwarz, előbbi 4., utóbbi 5. lett a végelszámolásnál.  Ihlének sokat köszönhet a hollandok 32 éves veteránja, az esélyesség terhe alatta összerogyó, a némettel egy futamban induló Stefan Groothuis, akiről az elmúlt években korábbi öngyilkossági hajlama, mély depressziója volt a legfőbb hír. Szocsiban azonban minden kétkedőnek adott egy fülest, és bebizonyította, hogy mélyről is fel lehet érni a csúcsra. Groothuis szokásához hűen a rajt után egyáltalán nem volt a legjobbak között, ám az utolsó négyszáz méteren mindenkit lepipált. Az ezüst amúgy a kanadai Danny Morrison (Vancouverben csapatban lett bajnok) nyakába került, az 500 méteres bajnok Michel Mulder pedig bronzig vitte.

A nők azonos számában szintén meglepetés győztest avattak, a kínai Hong Zhang személyében. A 25 éves sprinter 500 méteren is bontogatta szárnyait, ám végül lecsúszott a dobogóról. A kétszer hosszabb távon viszont olyan időt repesztett, hogy még fél másodpercre sem tudták megközelíteni a riválisok. Zhang egyébként viszonylag korán, a mezőny első felében futott, a 7. párban, a címvédő Christine Nesbitt ellen – akit alaposan helybenhagyott. Ezután még huszonkét versenyzőt kellett végigizgulnia, de mindezt eredményesen tette, mert „kibekkelte” az összes hollandot (mind a négyen a legjobb hat között végeztek), köztük Irene Wüstöt, és Margot Boert, valamint a világrekorder amerikai Brittany Bowe-t is.

zhang
Az 1:14.02-es idővel pályarekordot elérő Zhang a kínai hosszú távú gyorskorcsolya sport első olimpiai aranyérmes lett.