Rövidről hosszúra, negyedik helyről a dobogó tetejére ugrott Jorien ter Mors

1500 m
Továbbra sem lehet fogást találni a holland gyorskorcsolya csapaton, női 1500 méteren kisajátították az első négy helyet, a győztes viszont a nevető “negyedik” lett, a Szocsiban rövid pályán is induló Jorien Ter Mors.

Mintha lekopírozta volna a kínai Zhang 1000 méteren történt versenyzését a hollandok outsidere, a Szocsiban rövid pályás gyorskorcsolyában is induló – és ott egy negyedik és egy hatodik helyet bezsebelő – Jorien ter Mors.  A 24 éves versenyző ázsiai kollégájához hasonlóan szintén a mezőny közepén rajtolt, és olyan sokkoló időt futott (1:53.51-es olimpia rekordot), hogy a többiek csak megközelíteni tudták, legyőzni nem.  Pedig olyan nagyságok követték egymást, mint a cseh Katerina Erbanova, az orosz Jekatyerina Lobiseva, vagy a két amerikai, Heather Richardson és Brittany Bowe. Azonban nemhogy elkapni nem tudták ter Mors idejét, de még 4 másodpercen belülre is alig tudták megközelíteni. Az élen álló pulzusa főleg Ireen Wüst és Lotta Van Beek korcsolyázásánál emelkedhetett fel, noha nyilván könnyebben megbirkózott volna azzal, ha honfitársai taszítják le az első helyről.
A Nagy Kornélnak is útvonalat mutató Ter Mors Van Beek első köre után már a könnyeivel küszködött, akkor már tudta, hogy utolsó riválisa képtelen lesz tartani őt az utolsó nyolcszáz méteren, ami nem is meglepő, hiszen ez senkinek nem sikerült Wüstön kívül.

ter
Ter Mors győzelmével a hollandok már öt aranynál tartanak Szocsiban, Wüst az ezüsttel pályafutása hatodik érmét szerezte, amit a hátralévő két számban akár nyolcra is feltornázhat.