Snowboard – Sámková tökéletes versenyzéssel lett a női krossz Olimpiai bajnoka

Délelőtt rendezték meg a snowboardosok női krosszversenyét a Rosa Khutor Extreme Park-ban, mely a Eva Sámková parádéját hozta. A cseh rider a selejtezőtől kezdve a negyeddöntőn és az elődöntőn át a döntőig minden futamát megnyerte, így kétség sem férhetett győzelméhez. A dobogóra még a kanadai Dominique Maltais és a francia Chloe Trespeuch állhatott fel.

A legtöbb rajongó szerint egyértelműen a krossz a leglátványosabb szakág a snowboardversenyek közül, ugyanis a versenyzők itt egymás ellen mennek, nem pedig az óra ellen. Természetesen telt lelátó várta a világ 24 legjobb krosszos hölgyét.

A verseny egy afféle rangsoroló körrel kezdődött, melyen mindenkinek két lehetősége volt, hogy lejöjjön a pályán minél jobb időeredményt elérve. Ez végül a cseh Eva Sámková sikerét hozta, akinek az első helyen való kiemeléshez elég volt egy csúszás is. 1:20.61-es idejéhez az amerikai Lindsey Jacobellis, valamint két kanadai, Dominique Maltais és az Olimpiai- és világbajnoki cím védője, Maelle Ricker álltak a legközelebb. Történt két súlyos baleset az “időmérő edzésen”, Helene Olafsen térdszalagszakadást, Jacqueline Hernandez súlyos agyrázkódást szenvedett.

A negyeddöntő kör négy futamból állt, minden futamban hat-hat versenyzővel. A futamokból az első három helyen végzett versenyzők jutottak tovább az elődöntőbe.

Az első futamot az “időmérőt” is megnyerő Eva Sámková végig vezetve nyerte. A második helyért hárman voltak nagy csatában, végül a francia Nelly Moenne Loccoz szerezte meg azt az amerikai Faye Gulini és a francia Deborah Anthonioz előtt.

A második futamban hihetetlen nagy meglepetés történt! Az Olimpiai- és világbajnoki címvédő Maelle Ricker kb. a táv felénél bukott, ezzel kiesett. Ricker bukása után két kanyarral az első helyen álló Charlotte Bankes is bukott, a francia magával rántotta a brazil Isabel Clark Ribeiro-t is, így a három talpon maradt rider, Chloe Trespeuch, Simone Meiler és Susanne Moll jutott az elődöntőbe.

A harmadik futamban az első kanyarig két versenyző is leszakadt (Bell Berghuis és Yuka Fujimori), az élre Dominique Maltais állt. A pálya második harmadában Raffaella Brutto sem bírta az iramot, így Maltais, Alexandra Jekova és Zoe Gillings a futam továbbjutói.

sávková

Az utolsó negyeddöntőben öten vívtak vérre menő csatát a három továbbjutó helyért, az amerikai Jacobellis fokozatosan építette ki előnyét, és több, mint egy ugratónyi különbséggel győzött az olasz Michela Moioli és az ausztrál Belle Brockhoff előtt. A továbbjutásról Sandra Gerber és Torah Bright maradt le.

Az első elődöntő futamból Eva Sámková ellenállhatatlan versenyzéssel jutott fináléba, mögötte Trespeuch, Gulini és Moenne Loccoz ádáz harcot vívott a maradék két döntős helyért, majd az utolsó ugrató előtt Moenne Loccoz eltűnt, így Trespeuch és Gulini jutott tovább. A futam elején Simona Meiler már az első buckán kiesett, Susanne Moll a pálya középső részén ugrott bele egy kapuba.

A második futam a féltávig úgy alakult, ahogy azt vártuk, a legnagyobb favorit Jacobellis vezette a futamot, azonban rosszul érkezett az egyik ugrató után a földre, kifordult a deszkája és elesett. Három ugratóval a vége előtt pedig Belle Brockhoff ült seggre, mindezek ellenére a maradék négy rider között elképesztő csata kerekedett ki a döntőbe jutásért. Az utolsó ugratóra négyen egyszerre érkeztek, és csak célfotó döntötte el, hogy Maltais, Jekova és Moioli lehet ott a végső ütközetben. Szegény Gillings…

podiumwkrossz

Kisdöntő. Futam, mely csak a presztízs miatt fontos, ugyanis pontot a győztes már nem kap érte, lévén hogy a rendes döntő hat személyes… A tétnélküliség ellenére Brockhoff, Jacobellis és Moenne Loccoz izgalmassá tették, az utolsó szektorban Jacobellis meglépett és megszerezte a hetedik helyet. Brockhoff lett a nyolcadik, Gillings a kilencedik.

A DÖNTŐben Sámková feltette a koronát mai teljesítményére, a cseh a huplikat remekül kirugózva, az ugratókat gyönyörűen kivitelezve lett Olimpiai bajnok. A pálya közepén Maltais és Jekova álltak dobogós helyeken, azonban Jekova hibázott, így Maltais viszonylag simán kaparintotta meg az ezüstérmet. A harmadik helyért Trespeuch és Gulini csatázott, végül előbbié lett a bronz. Jekova lett az ötödik, Moioli pedig a hatodik.

wkrosszve

Holnap délelőtt a férfiak krosszversenye következik!