A fehérorosz Kusnyir csendre intette a kínaiakat

kusnyir

A 29 éves versenyző aranya legalább akkora meglepetés, mint honfitársának, a nőknél győztes Alla Cuper elsősége.  A sportágot uraló kínaiak közül ketten ugyan a szuperdöntőben voltak, ám mindketten buktak.

Az olimpia mindig más kávéház, erről kaptunk tanúbizonyságot a nők után a férfi síakrobatáknál is. A tornából „felmentett”, vagyis akrobatikai elemeiket már sílécen végző versenyzők amúgy véleményem szerint unalmas délutánt produkáltak, noha a fehérorosz szimpatizánsok ismét szép számban tiszteletüket tették a helyszínen, és éltették is kedvenceiket.  Közülük a címvédő, ám formán kívüli Alekszej Grisin még a legjobb 12 közé sem jutott, volt azonban valaki a döntő négyes mezőnyében, aki eltüntette az égről a borús felhőket. A delikvens Anton Kusnyir ugyan a finálé első két szakaszában takaréklángon égett, nem is vállalta be az ötös erősségű tripla szaltót öt csavarral kiegészítve (doublefull-full-doublefull), de aztán a legjobbkor dobbantott.

A legjobb négy közé jutott még – elsőként – a kínai világbajnok Csi Kuang-pu és honfitársa, a Vancouverben hatodik Csia Cung-jang, és az ausztrál outsider, David Morris. A legjobb négyet Morris négy és feles erősségű ugrása nyitotta, aki ugyan nagyon örült, pedig a 110.41 pont elviekben kevés a sikerhez, de még az éremhez is.  Majd érkezett Kusnyir, aki előhúzta a tarsolyából az  ötcsavaros triplát, és tökéletesen kivitelezett repülését egy minimális megingású talajfogással zárta le, érkezett is a 134.50-es pontszám.  Persze még hátravolt a két fő favorit, először Csi Kuang-pu, ám ő a Kusnyirral azonos ugrását nem tudta kiforogni, aminek következtében rosszul fogott talajt. Kusnyir ekkor már tűkön ült az idegességtől, ám amikor Csia Cung-jang is elbaltázta a tripláját  -konkrétan olyan rosszul érkezett, hogy csak egy bukfenc után találta meg az egyensúlyát – , már megkönnyebbülten zuhant a földre.

A kínaiaknak nem maradt más, mint a jövőben rendet tenni a fejekben, és ismét nekidurálni magukat a következő olimpiai játékokra való felkészülésre, ahol még mindig fiatalabbak lesznek, mint a mostani mezőny java része.

Amellett semmiképpen nem mehetünk el, hogy ez volt a fehéroroszok ötödik aranya Szocsiban – ennyi termeltek eddig a norvégok és az USA is…