Darya Domracheva: Mesterhármas

Darya Domracheva teljesítményére nem találok szavakat. A fehérorosz biatlonos hölgy megnyerte harmadik versenyszámát is a Laura Biathlon & Ski Complex-ben, most éppen a tömegrajtos verseny aranyérmét akasztották a nyakába. Az ezüstérem cseh, a bronzérem norvég kézbe került.

dashameze

A tömegrajtos az a versenyszám, ami leginkább képet ad arról, hogy ki jelenleg a világ legjobb biatlonosa, ugyanis a legjobb 30 versenyző kap csak “rajtengedélyt”, és ők is egyszerre, egy időpontban vágnak neki a pályának. A versenytáv a hölgyeknél 12,5 kilométer, négy lövészettel megspékelve, melyből az első kettő fekvő, a második kettő álló testhelyzetben történik. A se nem rövid, se nem hosszú 5*2,5 kilométer pedig reális képet ad arról is, hogy ki a legjobb futó.

A pályára vasárnap délutánra leszálló köd kérdésessé tette a futam normál időpontban való megrendezését is (a férfiak versenye vasárnapról kedd 11:30-ra lett halasztva), azonban – legnagyobb örömünkre – a verseny előtt egy órával felszállt a köd.

sprint4bronzFelhős égbolt alatt, 0.3 fokos hőmérsékletben, szélcsendben és extrém, 88%-os páratartalomban kezdődött a verseny. Az első körben Anastasia Kuzmina állt az élre, őt követte Darya Domracheva és Kaisa Makarainen, de az első sorozatig senki sem szakadt le, kivéve Tora Berger, aki az egyik egyenesben bukott egy nagyot, ezzel gyakorlatilag elveszítve minden esélyét a címvédésre…

Az első – fekvő – lövészetben Kuzmina lőtt a leggyorsabban és ami fontosabb, hibátlanul is, így továbbra is ő állt az élen. Őt Tiril Eckhoff és Gabriela Soukalová, valamint a kicsit lassabban lövő Domracheva követte. A második kör két dologról marad emlékezetes: az egyik, hogy Domracheva átvette a vezetést és a következő sorozatig tíz másodperces előnyt épített ki, a másik pedig Olga Zaitseva bukása volt, aki a védőfalnak csúszott, szerencsére komolyabb baja nem lett az orosznak, csak annyi, hogy visszacsúszott Berger mögé.

A második – fekvő – lövészetben Kuzmina kettőt, Eckhoff egyet hibázott, Domracheva és az őt követő négyes, Soukalová, Evi Sachenbacher-Stehle, Makarainen és Anais Bescond is hibátlan maradtak. A harmadik körben Domracheva közel egy büntetőkörnyi előnyt (20 mp) épített fel Soukalovával és Makarainennel szemben, róluk Sachenbacher és Bescond teljesen leszakadtak.

podiumwmasssoc

A harmadik – álló – lövészetben az élen álló fehérorosz lány tökéletesen, a jól megszokott (balról-jobbra számolva a táblán) 3-2-1-4-5-ös sorrendben lőtte le a korongokat, mivel Makarainen hibázott, így egyértelművé vált, hogy már csak saját magán, illetve kb. 25 százalékban a szintén mind az öt korongot leszedő Soukalován múlik Domracheva harmadik győzelme az Olimpián. A harmadik helyen Sachenbacher állt ekkor, feljövőben volt Eckhoff, mélyrepülésben Bescond, aki hármat hibázott. A negyedik körben az élen soukalovácryálló belorusz és cseh versenyzők között állandósult a 21 másodperces differencia.

A negyedik – álló – lövészetben Domracheva hibázott, azonban mire Soukalová elgondolkozhatott volna a győzelmen, az első korongot ő is elvétette, így Dashának már csak be kellett sétálnia a célba. A bronzéremért az utolsó méterekig ádáz harc folyt Sachenbacher és Eckhoff között, végül a fiatal norvég állhatott fel a dobogó legalsó fokára. Az ötödik helyre az üldözésesben bronzérmet szerző szlovén Teja Gregorin ért célba.

Darya Domracheva megnyerte harmadik Olimpiai bajnoki aranyát is Szocsiban, elképesztő. Jómagam is a fehéroroszt tartottam előzetesen a legjobb biatlonos hölgynek a mezőnyben, de ekkora fölényre még én se számítottam, elképesztő! Az ezüstérmes pozícióban célba érő Gabriela Soukalovának nem úgy sikerült eddig az Olimpia, ahogy szerette volna, a negyedik versenyszámig kellett várnia első érméhez, azonban ez lehet, hogy nem az utolsó lesz, ugyanis a szerdai vegyes váltóban Csehország csapatával szintén dobogóesélyes!

wmasssocres

A következő versenyszám a férfi tömegrajtos lesz, melyet vasárnapról halasztottak kedd 11:30-ra!