Snowboard – Francia győzelem férfi krosszban

Egy – a férfi tömegrajtos biatlonversenyhez hasonlóan – szoros befutóban a francia Pierre Vaultier győzelmét hozta a snowboardosok férfi krosszversenye! A hazai Nikolay Olyunin számára egyszerre lehet öröm és csalódás a második hely megszerzése, az amerikai Alex Deibold számára viszont egyértelműen kiváló eredmény a harmadik hely…

Hiába nevezhető a világkupában jól megszokottnak a lebonyolítás, a téli Olimpiák történetében most először volt hatfős futamokkal megrendezve a férfi krossz. Mivel ezt a versenyt eredetileg hétfőn rendezték volna meg, így nem rendeztek külön selejtezőt: a világkupa-helyezések alapján osztották be a futamokat! A körülmények az edzéshez képest rengeteget változtak, hol az eső, hol a hó esett, ez megnehezítette a waxmesterek dolgát.

Az alábbiakban Pintér László, az Eurosport Magyarországon méltán világhírű kommentátorának írását olvashatjátok!

Az első kör főbb történései

 • Nick Baumgartner kiesett az első fordulóban. Utolsóként választották be a csapatba, Seth Wescottal, a címvédővel szemben (ugyanúgy, mint Vancouverben, csak akkor Shaun Palmerrel szemben). Korábban nyert X Games-t, de az utóbbi 2 évben nem ment jól neki.
 • A hétszeres X-games győztes Nate Holland kiesett az első fordulóban,egy hibát követően. Egy dupla ugrató első ugróján túl messzire szállt, és a vízszintes részre érkezett a két ugró között, keresztbe fordult és elvesztette a lendületét. Azt nyilatkozta, úgy tűnik, az öt karika nem a barátja.
 • Schairer is kiesett az 1. fordulóban. Lassú is volt, és az utolsó döntött kanyarban egy kétségbeesett előzési kísérlet közben kiütötte Robert Fagant is. Az ismétlésben látszott, már előrébb volt, mint Fagan, csak eltrafálta a deszkája elejét, versenybaleset. Schairer egyébként egy nem teljesen gyógyult. Vállsérüléssel érkezett Szocsiba (Vancouverben 5 törött bordával versenyzett). A futam után készítettek vele interjút, semmi baja.

A negyeddöntő eseményei

 • A második forduló (negyeddöntő) elején leszállt a köd a pálya tetejére!
 • Alex Pullin a negyeddöntőben esett ki. Harmadik helyen állt, egy kanyart akart élesen meghúzni, de kiforgott és elvesztette a lendületét. A 4. helyig tudott visszajönni, de az nem elég a továbbjutáshoz.
 • Ugyanebben a futamban kiesett a vancouveri bronzérmes Ramoin is.
 • Az utolsó negyeddöntőben PH Delerue elől hárman buktak. Matteotti esett először, de a további bukásoknak és kizárásoknak köszönhetően mégis továbbjutott, mert le tudott csúszni a célig.

Az elődöntő eseményei

 • Az első elődöntőt Oljunin nyerte. Harmadik helyért célfotó Deibold és Jacob között, Deibold megy tovább. Hatalmas bukás Hill és Eguibar között. Hill réfutott Eguibar deszkájára. Versenybaleset. Hill lent maradt, de nem mutatták, mi lett vele.
 • PH Delerue kisszéken ült minden futam előtt a rajtban…
 • A második elődöntőben egyszerre hárman buktak, nagyot. Omar Visintin lent is maradt, ápolták. Eszméleténél volt, de felfújható hordágyon vitték el. Szegényt hátulról pöckölték meg, egy ugratóról elugrás közben értek hozzá a deszkájához.
 • Cameron Bolton az elődöntőben benne volt a bukásban, a kisdöntő előtt még kötözték a kezét, eltorzult arccal állt a rajtban, a kesztyűt sem tudta felvenni. A pálya felső harmadán ismét bukott, ezúttal egyedül.

A DÖNTŐ

 • Vaultier végre nyert világversenyt, eddig nem jött neki össze, pedig a világ egyik legjobb SBX-osa. Azt sem értem, mit keres itt, egy hónapja elszakította a térdszalagját, azt mondták, vége a szezonjának. Műtétje nem volt, szóval szalag nélkül versenyzett. Ilyen szempontból meglepetés, hogy most, ilyen állapotban tudott nyerni.
 • Oljunin 2. helye hatalmas meglepetés
 • PH Delerue majdnem megcsípte a 3. helyet, sokáig 3, volt, de az alsó 2/3-on egy aprót hibázott, ekkor előzte meg az amerikai Deibold. A legkevésbé esélyes amerikai szerzett érmet az amerikaiaknak.

sbrescr

A következő snowboardverseny – remélhetőleg jobb körülmények között – a női és férfi paralel óriás-műlesiklás(ok) lesznek szerda 10:15-től kb. délig.