Norvégia az egész versenyt uralva Olimpiai bajnok a vegyes váltóban

Az egyéni versenyszámok után a biatlonosok elérkeztek a váltóversenyekhez. Az első ilyen szám a vegyes váltó volt, mely először szerepelt az olimpiai programban. Lényege, hogy két nő és két férfi alkot egy csapatot, a hölgyek számára az ismert 6 kilométeres táv, míg az uraknak a 7, 5 km-es táv volt kijelölve.

Az alábbiakban BBali06 írása következik!

A versenyre csak azok kvalifikálták magukat, akik a világkupában legalább egy Top8-as eredményt el tudtak érni az elmúlt évben (ez csak erre vonatkozik, a két váltóban Top10-es eredményt kellett elérni az idei szezonban), ez összesen 16 kvalifikált nemzetet jelentett. Meglepetésre hiányzott Svédország, vagy például Szlovénia, mely sokáig ki sem állt semmilyen váltóban.

Ott voltak viszont a csehek, vagy a norvégok, kik a lgnagyobb esélyesnek számítottak. Előbbiek a Veronika Vitkova, Gabriela Soukalová, Jaroslav Soukup és Ondrej Moravec összeállításban indulta el. Míg Norvégia a Tora Berger, Tiril Eckhoff, Ole Einar Björndalen és Emil hegle Svendsen négyessel álltak ki.

A verseny elején a csehek diktálták a tempót, akik az első lövészet után az élen álltak az olaszok, a franciák és a norvégok előtt. A második lövészetben a franciák kezdtek elszállni, Bescond kétszer is rontott, de büntetőkört nem kellett futnia, hiszen mindenkinek három póttöltény állt rendelkezésére, tehát csak a negyedik rontás után kell büntetőkört futni. Az olaszok keveredtek az élre, megelőzve a cseheket. A norvégok két póttöltényt használtak fel.

A második embereknél Gabriela Soukalová ért oda először a lőállásba, de hármat (!) is rontott, így mindhárom póttöltényét fel kellett használnia, csak utána mehetett tovább. Így az élre Tiril Eckhoff került, aki a norvég váltó gyenge pontjának számíthatott volna, de erre erősen rácáfolt. Soukalová azonban jobban futott, és mivel az álló lövészetben nem hibázott (norvég riválisához hasonlóan), már csak öt másodperc volt a hátránya a lőállásból kifelé jövet, majd az utolsó körben megelőzte a norvégot, így ha 1,1 másodperccel is, de elsőkén váltotta Soukupot.

A harmadik emberek már a férfiak voltak, ekkor kialakult egy élmezőny, egy üldözőboly, és egy leszakadó brigád. A csehek és a norvégok haladtak az élen, mögötte az olaszok és a (!) lengyelek érkeztek a szlovákok előtt. De azért a férfiaknál más erőviszony uralkodik…

Az ötödik lövészetben Soukup egy lövőhibát vétett, így Björndalen 11 másodperccel szerezte meg az első helyet. Ezek után viszont elképesztően mentek mind a ketten…

A harmadik helyért már nagyobb volt a harc, de az olaszoktól Dominik Windisch négyszer is hibázott, azonban egyszer sem kellett büntetőkört futnia. A lengyelek teljesen visszaestek, így a  negyedik helyért a németek és a szlovákok harcoltak. Pavol Hurajt sokkal jobban lőtt, mint Daniel Böhm, de a német mindig visszaelőzte riválisát. A lengyeleket az ukránok és az oroszok duója kikerülte, majd őket is Jean Guillaume Beatrix, aki a francia váltót hozta fel az ötödik helyig.

A hatodik lövészetben Björndalen nem rontott, így magabiztos előnnyel adhatta át a stafétát a norvégok befejező emberének, Emil Hegle Svendsennek. A csehek 43 másodperces hátrányba kerültek, az olaszok már 1:14 perc hátránnyal jöttek a harmadik helyen, míg a németek 1:46, a szlovákok 1:57 hátrányban követték őket. A franciák 2:09-el érkeztek.

A hetedik lövészetben valami elképesztő dolgot műveltek a versenyzők, ugyanis az első hat egyszer sem rontott, így Svendsen, Moravec, Hofer, Schempp, Martin Fourcade és Kazar sem. A nyolcadik, egyben utolsó lövészet után viszont annál izgalmasabb dolgok történtek. Na nem az élen… Emil Hegle Svendsen nagyon magabiztosan, hibátlanul lőtt, és még ünnepltetni is volt ideje magát. Moravec egyet rontott, de nem volt veszélyben harmadik helye, annak ellenére sem, hogy az olasz Lukas Hofer hibátlan maradt. A németektől Schempp sem rontott, de esélye sem volt a dobogóra, fél perc hátrányban volt az olasz váltóhoz képest. Martin Fourcade hibátlan maradt, de már semmi sem motiválta és olyan tempóban állt fel a lőállásból, majd teljesítette utolsó körét, mintha elfáradt volna.

Pedig közel sem így volt, csupán tartalékolt a szombati férfi váltóra. Így még az oroszok és a szlovákok is előtte végeztek végül. A norvégok nyertek, megelőzve a cseheket és az olaszokat. Nagy kérdés, melyik váltó volt boldogabb. A negyedikek a németek lettek. Na ők biztosan csalódottak voltak. A hazaiak lettek az ötödikek, a szlovákok a hatodikak, akik Kuzminának köszönhetik inkább a jó eredményt, a franciák végül a hetedikek lettek, Fourcade ugyais a végén lehajrázta még az ukrán Semenovot.

biatlonvegyes

A program pénteken 15:30-kor a női váltóval folytatódik!