Sablikova maradt a hosszabb táv úrnője

Sablikova "lebirkózta" Wüstöt, és megvédte címét.
Sablikova “lebirkózta” Wüstöt, és megvédte címét.

A cseh hölgy karrierje harmadik olimpiai bajnoki címét gyűjtötte be. A holland Ireen Wüstnek már négy érme van Szocsiban, de ezúttal „csak” ezüstöt akasztottak a nyakába. A veterán Claudia Pechstein egy ötödik hellyel fejezte be olimpiai küldetését.

Szocsiba az olimpia utolsó negyedére érkezett meg a tél, igaz ez semmilyen módon nem befolyásolta a korcsolyaközpont, az Adler Arénát, és az ott történteket. Az viszont némiképp visszavethette a mindennapos eksztázis szerű hangulatot, hogy a nők 5000 méteres hosszú távú versenyével egyidőben zajlott a hazaiak csúcseseménye, a férfi hokitorna számukra előzetesen oly kedves negyeddöntőjének eseménye,  avagy a figyelem inkább – a finnek ellen elvérző – Ovecskinékre vetült, mint Olga Grafra.
Pedig a 3000 méteren bronzig jutó Graf ugyan nem csillogott, de azért egy 4. helyet most is összekapart. No de haladjunk csak sorjában.

A negyedik párban indult a vancouveri játékok egyik nagy felfedezettje, a német Stephanie Beckert, aki négy éve két ezüstig vitte, és akkor mindenki a jövő Gunda Niermannját látta benne.  Na már most, az azóta eltelt évek során a 25 éves korcsolyázó igencsak megtorpant a fejlődésben, ezt bizonyította ma is, mindössze 8. lett, 16 perccel az első Sablikova mögött.

A hollandok első ásza, a 35 éves Carien Kleiubeuker indulásakor a norvég Mari Hemmer vezetett, de már csak hét percig. Kleibeuker ugyanis majdnem tíz percet adott neki.  A 6. párban aztán érkezett a már említett Graf,  aki sokági első idővel állt, de a hajrára kipukkadt, és még így is csak mindössze 11 századot kapott a hollandtól. Őt követte a két fő favorit  Martina Sablikova és Ireen Wüst, a jelenkor két legnagyobb női gyorskorcsolyázójának várva várt párharca, a 3000 méter visszavágója. Ez a duo elképesztőt meccselt egymással, az elején Wüst tűnt energikusabbnak, 1400-nál két és fél másodperc volt az előnye, de aztán elfogyott a lendülete. Annak a rendje és módja szerint jött is Sablikova, és mint a gyorsvonat úgy húzott el legfőbb ellenfele mellett. A vége 6:51.54 lett Sablikova szemszögéből, Wüst az utolsó három körben már egyhelyben járt a cseh lányhoz képest, de az ezüstöt így is elvitte.

Az utolsó pár előtt már tudni lehetett, hogy megvan az aranyérmes személye, Claudia Pechstein-Yvonne Nauta legfeljebb a bronzig kergethette egymást. Végül egyikük sem került a pódiumra, a 41 éves Pechstein bejött 5.-nek, Nauta pedig 6.-nak.

Sablikova pályafutása harmadik olimpiai aranyát nyerte, Wüst pedig negyedik (1 arany, 3 ezüst) érmét Szocsiban.

gyorskorcsolyanői5000