Kettős kanadai győzelem női síkrosszban

A tegnapi férfi síkrossz után ma a hölgyek versenyében is egy nemzet dominanciája bontakozott ki a Rosa Khutor Extreme Parkban. Tegnap a francia fiúk iskolázták le a mezőnyt, ma pedig Kanada lányainál nem volt jobb. Kettejük közül kisebb meglepetésre nem a 2011-es világbajnok Kelsey Serwa, hanem Marielle Thompson ért fel a csúcsra.

cankros

Ez az összefoglaló nem jöhetett volna létre az Eurosport szakértője, Pintér László nélkül!

A verseny egy rangsoroló körrel kezdődött, melyből mind a 28 versenyző továbbjutott a nyolcaddöntőbe. A legjobb időt a 2011-es világbajnok Kelsey Serwa síelte (1:21.45) a 37 esztendős francia Ophelie David és egy másik kanadai, Marielle Thompson előtt.

A versenyen igazából a papírforma érvényesült – ellentétben a férfiak versenyével. Igaz ugyan, hogya német Heidi Zacher kiesése a nyolcaddöntőben és a svájci Katrin Mülleré a negyeddöntőben azért meglepetésnek számított, főleg utóbbi, aki a topfavoritok közé számított. Néhány súlyos bukás borzolta a kedélyeket, ami sajnos a síkrosszban mindennaposnak számít, ez meg ugye egy Olimpia, ahol mindenki többet kockáztat. A német Anna Wörner és a chilei Stephanie Joffroy is hordágyon távozott, de a kanadai Georgia Simmerlinget is ápolni kellett.

A svájciakat az első elődöntőben érte a második csapás, amikor a világbajnoki címvédő Fanny Smith vezető pozícióból egy kanyarban hibázott, tempót veszített, és ketten is megelőzték. A végén már hiába hajrázott, nem jutott be a döntőbe. Szegény ráborult a célban a „palánkra” és ott sírt. Ugyanebben a futamban az osztrák Katrin Ofner méltatlankodott, mert a svéd Anna Holmlundot próbálta előzni, aki jól zárta az ívet, kint volt a karja is, amit Ofner a verseny hevében szabálytalannak érzett, de nem adtak helyt az óvásának (minden futam után van lehetőség óvni, amíg a versenyzők az érkezési zónában várakoznak). Necces szituáció volt, de talán még belefér.

A második elődöntőben egy kisebbfajta katasztrófát sikerült megúszniuk. A harmadik helyen síelő Sandra Naeslund egy kanyarhoz érkezve hátulról majdnem beleszállt David-ba, aki csak bravúrral tudott talpon maradni. A kifelé sodródó Naeslund sem bukott el, viszont az őt követő ausztrál Katya Crema is csak hajszállal kerülte el az ütközést. Mind Naeslund, mind Crema messze várakozáson felül teljesítettek.

látványos

A kisdöntőben az ötödik helyért Ofner méregből hozta a második helyet Sandra Naeslund mögött. Fanny Smith nem volt túl motivált, csak utolsóként végzett, nagyjából a pálya kétharmadáig látszott rajta, hogy egyáltalán próbálkozik. Íme a futam végeredménye, ami az 5-8. helyet jelenti: Naeslund-Ofner-Crema-Smith

A DÖNTŐben aztán jött a nagy kérdés: sikerül-e a magyar származású Ophelie David-nak, a szakág nagyasszonyának (7 szakági VK, 3 összetett VK, világbajnok 2007, 4x X Games-győztes 2007-2010) megszerezni az egyetlen érmet, ami hiányzik a kollekciójából. Ellenfele a tavalyi VB ezüstérmes és 2012-13-as szakági VK győztes kanadai Marielle Thompson, a 2011-es világbajnok és X Games-győztes Kelsey Serwa, valamint az előző három évet Serwával együtt térdsérülések miatt végigszenvedő, de szélvészgyors svéd Anna Holmlund voltak.

Egészen elképesztő módon a rajt után az első kanyarig teljesen egy vonalban voltak, csak a kanyar előtt soroltak be egymás mögé a riderek, a két kanadai, aztán David és Holmlund sorrendbe. Innentől a pálya alsó harmadáig nem változott az állás. David ott kezdett akcióba lendülni és közelített Serwához. Egy ugratóról azonban (azon, amelyiken Wörner is bukott) a levegőben elvesztette az egyensúlyát, és leérkezéskor nem tudott talpon maradni, kiforgott, keresztbeállt. Innen nyitott volt az út Holmlund előtt a bronzéremig. A két kanadai között sem változott az állás, így a whistleri Marielle Thompson lett az Olimpiai bajnok. Mögötte a viharvert évek után érthetően nagyon boldog Serwa futott be másodiknak, és a hasonló cipőben járó bájos Holmlund is széles mosollyal fogadta a dobogó harmadik fokát. David kicsit később érkezett, nagyon csalódottan, de azonnal a kanadaiakhoz csúszott, hogy gratuláljon…

wkrosszres

Ez volt az utolsó versenyszám freestyle síben a Rosa Khutor Extreme Parkban, holnap már csak a snowboardosoknak rendeznek versenyt (női/férfi paralel-szlalom Start – 10:15).