Megkönnyezte győzelmét a ski-halfpipe első bajnoka

Bowmant a férfi győztes Wise fogadta a célban.
Bowmant a férfi győztes Wise fogadta a célban.

Maddie Bowman a két éve elhunyt kanadai Sarah Burke-nek ajánlotta sikerét, aki szerinte a sportág úttörője volt, s véleménye szerint neki kellett volna elnyernie ezt az aranyat. A 20 éves amerikai mindkét futamában a legjobb lett. A nagy esélyes svájci Faivre elvérzett a döntőben.

Megtöltődött érzelmekkel a Szocsi félcső búcsúztatója, amit végül a női szabadstílusú sízők vettek utolsónak használatba. A sokat bírált és támadott versenypálya végül biztosan az amerikai Maddie Bowman rendkívül szimpatikus alakításától lesz hangos, sokkal inkább ez marad meg az emlékezetekben, mint a mindennapos pályakritika. A 20 éves hölgy kimagaslóan futott a tizenkettes döntőben, és győztes futama, katartikus érzelmekkel párosult,  ami főleg a sportág legnagyobb alakjának, a két éve edzésbalesetben elhunyt Sarah Burke-től kapott erőnek volt köszönhető .

A kanadai kiválóság nyilvánvalóan Szocsi legnagyobb esélyese lett volna, ezt nem felejtette el megemlíteni az újdonsült bajnok, aki szerint ő sosem jut ilyen magasságokba, ha Burke nem mutat neki utat.

– Sarah mutatványain nőttem fel, ő volt az én hősöm, elképesztő tehetség volt – mondta a verseny után a könnyeivel küszködő Bowman, majd ekként folytatta. – Sarah biztosan nagyon örülne, ha látná hova fejlődött a sportág.

Bowman a győztes, 89.00 pontot eredményező futama alatt bemutatott egy back-to back 900-as fordulatot – két és fél csavarral -, mindenki fölé nőtt, végig eksztázisban és hibátlanul forgott, és a landolásai is tökéletesen sikerültek.
Az amerikai mögött a francia Marie Martinod -85.40-el – lett a második, aki a kvalifikáció során legyőzte Bowmant, már akkor érezni lehetett, hogy sansza van az éremre.    A délutáni programban még második Brita Sigourney elvérzett a fináléban, mindkét “bemutatóját” elkapkodta. Ennek is köszönhette bronzát a japán Avana Onozuka (83.20).

Az olimpia előtti utolsó FIS-világbajnokságot megnyerő Virginie Faivre nem bírta el a terhet, és végül csak 4. helyen végzett.  A vk-ban harmadik új-zélandi Amy Sheehan pedig rendkívül szürke volt, emiatt eltűnt a mezőnyben.

Bowman -aki az USA hatodik aranyát érte el a kimondottan extrém sportok terén – tehát a sportág első olimpiai bajnoki címét szerezte, az ezt eredményező trükkjeit talán Sarah Burke is megtapsolta odafent…