Orosz slusszpoén: Zubkov duplázott

bob

A 39 éves hazai bobos négyesben is elfoglalta a trónt, sikere még nagyobb eksztázisba emelte a hazaikat. A lett Melbardis mindössze egy futam elejéig hihette, hogy lehet keresnivalója. Továbbtartott a németek mélyrepülése, szégyenszemre érem nélkül hagyták el a játékokat.

Nekem jutott ama nemes feladat, hogy bepötyöghettem a 2014-es Szocsi Olimpia utolsó szösszenetét, így még mielőtt rátérnék a bob négyes történéseire az egész stáb nevében köszönetet kell mondjak azoknak, aki követtek minket az elmúlt két hét lehengerlő történései során.Öröm volt számunkra, hogy tájékoztathattuk önöket, úgy vélem hiánytalanul és kellő részletességgel, és remélhetőleg élvezhetően, átélhetően “közvetítettünk” a Szocsi játékokról.

Sokat kíváncsiak voltak rá, köztük én is, hogy Alekszandr Zubkov négyesben is azt a teljesítményt hozza, amit kettesben mutatott. A 39 éves kormányosnak végül a harmadik futamig kellett várnia, hogy nyugtázhassa, meglehet az újabb arany érem.
A tegnapi első két futam után pokoli szoros volt a küzdelem, egy csúszás után még három team állt egy tizeden belül, ami a második futam után sem változott túl sokat.
Zubkov mellett ekkor a lett Oskars Melbardis, az amerikai Steven Holcomb és a német Maximilian Arndt gondolkodhatott a dobogó legfelső fokában.

A mai napon sokkal kaotikusabb futamokat láthattunk, többen, köztük a németek is hibát hibára halmoztak, így nemhogy előre, sokkal inkább hátrafelé kellett tekingetniük. Ahogy a ketteseknél, így a négyesben is jól hajrázott az oroszok kettes csapata, Alekszander Kaszjanov, aki egy nap után még csak a 6. helyen állt, de aztán egy harmadik, majd egy első időt süvített, és mindössze 4 századdal csúszott le a dobogóról.
Dicséretes az britek I-es csapatának feltámadása, velük is nagyot fordult világ: James Jacksonék a tizedikről ugrottak fel az ötödik helyre, megelőzve minden német és kanadai egységet.

Az arany érem sorsa főként harmadik futam során dőlt el a Sztanki Arenában, ekkor bizonytalankodott a legtöbbet a lett egység, így duzzadt 17 századra Zubkovék fórja. A befejezésnél ugyan ismét villantott a mezőny egyik – négyesben mindenképp – legtehetségesebb drivere, Melbardis, de ez is csak egy részsikerre volt elegendő, a hazaiak hidegvére és precizitása ismét kamatozott: Zubkové lett az olimpiai utolsó nem csapat sportban elért arany, ami az oroszok 13. elsőségét jelentette.

Megér egy misét Christoph Langen fiainak gyengélkedése: a németek közül Arndt végül hatodik, Thomas Florschütz pedig a 7. lett összesítésben, ami minden, csak nem elegendő a sportág legnagyobbjai számára.

négyesbob